IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

(mf)
(mf)
1 22.04.2021 11:33:26

Evropsko-kanadska zmaga na prvem grand slam turnirju v curlingu

Škotska ekipa pod vodstvom Brucea Mouata
WCF/Mike Burns
V curling mehurčku v Calgaryju se je v ponedeljek končal prvi grand slam turnir v letošnji sezoni. V moški konkurenci je zmagala škotska ekipa pod vodstvom Bruca Mouata, v ženski kategoriji pa je slavila kanadska ekipa pod vodstvom Rachel Homan.

Grand slam turnirji v curlingu so elitni turnirji, kjer nastopajo le izbrane, najboljše ekipe sveta. Na njem ne nastopajo države, pač pa ekipe posamezno, glede na njihove rezultate med sezono. Tako ni presenečenje, da večina ekip, ki nastopajo na grand slam turnirjih, prihaja iz Kanade. Pravzaprav je bil to v osnovi le kanadski turnir, ki pa so ga kasneje, z vzponom curlinga tudi drugod po svetu, razširili še na najboljše tuje ekipe.

V eni sezoni se navadno zvrsti šest grand slam turnirjev, vsak od njih pa se igra istočasno v ženski in v moški kategoriji. Zaradi pandemije se ti turnirji več kot eno leto niso izvajali in v letošnji sezoni sta tako na sporedu le dva, ki sta organizirana drug za drugim v curling mehurčku v Calgaryju. Ta je letos tudi prizorišče moškega in ženskega svetovnega prvenstva v curlingu.

Zmagovalci svetovni podprvaki

V moški kategoriji je na prvem turnirju nastopalo 12 ekip – osem iz Kanade, dva iz Švice ter po ena iz Švedske in Škotske. Prav slednja, v postavi Bruce Mouat (vodja), Grant Hardie, Bobby Lammie in Hammy McMillan, je turnir z zmago nad kanadsko ekipo Brendana Bottcherja tudi osvojila. Obe ekipi sta kot reprezentanci tudi zastopali svoji državi na letošnjem svetovnem prvenstvu. Škoti so tam osvojili drugo mesto, Kanadčani pa se niso uvrstili v polfinale.

V ženski kategoriji je prav tako nastopalo 12 ekip – štiri kanadske, dve iz Švice ter po ena iz Japonske, Škotske, ZDA, Koreje in Rusije. V finalu je z izidom 6:3 slavila kanadska ekipa v postavi Rachel Homan (vodja), Emma Miskew, Sarah Wilkies in Joanne Courtney. To je bil že enajsti osvojeni grand slam za Rachel Homan, kar je rekord v ženski kategoriji. Homanova pa je z nastopom na turnirju postavila tudi drug, svojevrsten rekord za najhitrejšo vrnitev v tekmovalni curling, saj je od rojstva njenega drugega otroka minilo manj kot mesec dni.

Sledita še drugi turnir za grand slam in žensko SP

S tem pa se tekme v curling mehurčku še niso zaključile. Že dan po zaključku turnirja se je nadaljeval naslednji v seriji turnirjev za grand slam, na katerem nastopajo iste ekipe in bo tudi zadnji v tej sezoni. Sledi teden dni premora za preureditev ledene površine, nato pa se začne žensko svetovno prvenstvo v curlingu, kjer bo letos nastopalo kar 14 reprezentanc. Prvenstvo je letos še posebej pomembno, saj se šest najboljših držav neposredno uvrsti na olimpijske igre v Pekingu.

Tekmovanja sicer potekajo v izoliranem mehurčku, ki ga je kanadska curling zveza vzpostavila po vzoru nekaterih drugih večjih športnih tekmovanj in z izjemno strogimi protokoli. Tam tako že od sredine februarja potekajo tekme najvišje ravni. Skupaj bo v nekoliko manj kot treh mesecih organiziranih sedem curling prvenstev na elitni ravni.

Članki iz rubrike