Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

STA
STA
0 23.02.2020 15:10:49

Brignonejeva v Crans Montani do skupnega vodstva, Ferkovi izid sezone

Profimedia
Italijanka Federica Brignone je zmagovalka tudi druge alpske kombinacije za svetovni pokal. V Crans Montani je bila najhitrejša že po prvem delu, superveleslalomu, v finalnem slalomu pa je zlahka ubranila napade izzivalk za peto zmago v tej zimi in 15. v svetovnem pokalu. Za najboljši slovenski dosežek je poskrbela Maruša Ferk s šestim mestom.

Na drugo mesto je s petega po superveleslalomu skočila Avstrijka Franziska Gritsch (+0,92). Tretje mesto je osvojila senzacionalna Čehinja Ester Ledecka (+1,82), ki je enako dobra na deski in na smučeh.

Brignonejeva je v življenjski formi in izvrstna v kombinaciji. Dobila je še četrto kombinacijsko tekmo po vrsti. Devetindvajsetletnica pa je v tej sezoni zmagala na veleslalomih v Courchevelu in Sestrieru, dobila je tudi superveleslalom v Roza Hutorju.

Brignonejeva si je pot do nove zmage tlakovala z odlično odpeljanim kombinacijskim superveleslalomom, ko si je pred slalomom priborila 58 stotink sekunde naskoka pred Slovakinjo Petro Vlhovo.

Italijanki, ki je finalni del tekme odprla kot prva, se je v enakem slogu z najhitrejšim časom finala posrečil še slalom. V Crans Montani je tako še četrtič dobila kombinacijsko tekmo, tretjič po vrsti.

Zato pa je na slalomski progi odpovedala Vlhova, sicer slalomska specialistka. Nastop na krajših slalomskih smučeh se ji povsem ponesrečil, pripetila se ji je klasična napaka, povozila je količek, kar pomeni, da je ostala brez uvrstitve.

Brignonejeva je z zmago prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala s skupno 1298 točkami.


Z mesta vodilne se je morala posloviti Američanka Mikaela Shiffrin, ki se je po smrti očeta odločila za tekmovalni premor in vse bolj kaže, da bo izpustila sklepni del letošnje sezone svetovnega pokala ter s tem predala tudi boj za krono zime, veliki kristalni globus. Zaostanek Shiffrinove na drugem mestu seštevka po novem znaša 73 točk.

Prvič v tej sezoni sta bili na startu preizkušnje v hitrih disciplinah v svetovnem pokalu dve slovenski predstavnici.

S startno številko dve se je na progo pognala Štuhčeva, ki je s prednostjo 75 stotink sekunde prehitela Avstrijko Romano Siebenhofer in prevzela vodstvo, ki pa je bilo kratke sape. Prehitelo jo je dvanajst tekmovalk, med njimi tudi druga Slovenka. Prvi polčas je končala kot 13. (+1,68).

Štuhčeva, ki je tožila nad slabim počutjem, se je slalomskemu nastopu odpovedala. Zato pa je priložnost na najboljši možni način izkoristila Ferkova, ki je prišla do svojega najboljšega izida sezone ter tretjega najboljšega dosežka v karieri na kombinacijskih tekmah svetovnega pokala.

Gorenjka je bila na startu preizkušnje s številko 29 ter pripravila manjše presenečenje, glede na to, da je v svetovnem pokalu nazadnje v superveleslalomu tekmovala pred dvema letoma, ko je v Crans Montani končala na 42. mestu.

Superveleslalomski del kombinacije je končala na devetem mestu (+1,47). Če bi šlo za specialni superveleslalom, bi bilo deveto mesto najboljši dosežek tekmovalke z Blejske Dobrave v tej disciplini v svetovnem pokalu.

V kombinaciji superveleslaloma in slaloma, vpisala je peti čas druge vožnje, pa je nedeljsko tekmo končala kot šesta z zaostankom 2,50 sekunde. V Crans Montani je bila že boljša, kombinacijo pred tremi leti je končala na petem mestu, ko je bila Štuhčeva druga.

Članki iz rubrike