902746_105-uta-sd Svet24.si

Odvetnica o parkirnem kaosu v Idriji: Vse kazni so...

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Anastasija Jović Njena.si

POP TV preseneti z novo voditeljico

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

zu
zu
0 12.02.2020 13:47:11

Meta bo napadla na domačem dvorišču

Profimedia
Slovenska ženska ekipa bo konec tedna na kranjskogorski strmini poskušala priboriti čim boljše uvrstitve na 56. Zlati lisici. Prvi adut varovank glavnega trenerja bo domačinka Meta Hrovat, ki bo tekmovala streljaj od domače hiše, na svojem hribu, pred svojimi navijači.

Hrovatova, ki bo čez slab mesec dopolnila 22 let, v tej sezoni še ni dosegla tistega, kar si je zaželela pred prvo tekmo na ledeniku Rettenbach nad Söldnom. Po mnenju njenega trenerja, ki je tudi glavni trener slovenske ženske reprezentance, Jeseničana Janeza Slivnika, je bil prav tisti padec na prvi tekmi sezone razlog, da mlada Podkorenka do tega konca tedna na tekmah svetovnega pokala še ni stala na stopničkah za najboljše tri. Ampak zdi se, da je prišel čas, da se tudi to spremeni in da se Meta na domači – v pravem pomenu besede – tekmi uvrsti med najboljšo trojico. V zadnjem času je imela nekaj težav s prehladom, a to je že mimo, tako da je pridno trenirala z drugimi slovenskimi smučarkami prav v Kranjski Gori; sicer ne na tekmovalni progi, ampak na poligonu pod sedežnico. Slivnik je torej z dekleti treniral tako v Kranjski Gori kot na progah pri sosedih, v Trbižu, kjer so imeli res dobre razmere.

Zlata lisica v Kranjski Gori
Čeprav bo letošnja Zlata lisica izvedena v Kranjski Gori, NLB ostaja ponosni podpornik tega edinstvenega športnega dogodka, s katerim diha, raste in živi tako Maribor kot celotna Slovenija.
Kot generalni pokrovitelj 56. Zlate lisice čestitamo in se zahvaljujemo organizacijski ekipi za izjemno požrtvovalnost, predanost in delavnost, ki jo je izkazala v želji, da bi zagotovila izvedbo letošnje Zlate lisice. Te vrednote podpiramo in cenimo v NLB. V NLB smo se za podporo Zlati lisici odločili zaradi pozitivnih vrednot, ki jih živi Zlata lisica, ter zaradi pozitivnega razvojnega in družbenega pomena, ki ga že 56 let prinaša tako Mariboru kot tudi širšemu slovenskemu prostoru. Zato kljub selitvi letošnje Zlate lisice na drugo lokacijo ostajamo njen ponosni podpornik.
Zlata lisica je v svoji bogati zgodovini Kranjsko Goro obiskala kar sedemkrat. Letošnji obisk bo osmi. Kranjskogorske preizkušnje za Zlato lisico so našim tekmovalkam večkrat prinesle srečo. Tam smo se veselili prve slovenske zmage na Zlati lisici – dvojnega zmagoslavja Mateje Svet leta 1988, pa tudi zmage in drugega mesta Nataše Bokal ter tretjega mesta Veronike Šarec leta 1991.
Pridružite se nam 15. in 16. februarja v Podkorenu, kjer bomo skupaj spisali nepozabno zgodbo 56. Zlate lisice.

Slovenija ima tako za veleslalom kot za slalom možnost, da na startno listo postavi po šest smučark. Jasno je, da bosta v obeh disciplinah nastopili Hrovatova in Ana Bucik, poleg njiju pa v veleslalomu tudi Tina Robnik in v slalomu še Maruša Ferk. Preostale tri v vsaki disciplini bo določil glavni trener na priporočila trenerjev ekip B in C. Prav je, da mlade tekmovalke okusijo tudi tekme najvišje ravni, čeprav še niso dozorele za tako zahtevne tekme. Toda priložnost je treba izkoristiti.

Na šestem gradi
Meta Hrovat je na petih veleslalomih v tej sezoni enkrat odstopila (Sölden), potem pa nanizala deseto (Killington), 14. (Courchevel), 11. (Lienz) in šesto mesto v Sestrieru na zadnji tekmi pred dolgim premorom. V povprečju je Meta torej na vsaki tekmi prismučala med najboljšo petnajsterico. Prav zadnja tekma v Italiji pa je pokazala, da se Hrovatova počasi bliža tistim mestom, ki jih je v preteklosti že dosegala. No, če smo povsem pošteni – doslej je v veleslalomu le dvakrat v karieri smučala bolje kot na zadnji tekmi v Sestrieru (tretje mesto iz Lenzerheideja januarja 2018 in peto mesto iz Špindlerjevega Mlina marca lani), kar pomeni, da je šesto mesto za mlado Gorenjko vrhunski rezultat. Meta na tem šestem mestu na zadnji tekmi zagotovo lahko gradi samozavest, hkrati pa mora biti potrpežljiva in brzdati preveliko željo po velikem rezultatu, predvsem na domači tekmi. Seveda bi si vsi, najbolj pa Hrovatova sama, želeli, da bi Meta na domačem dvorišču dosegla vrhunski rezultat, uvrstitev med najboljšo trojico. Toda vedeti je treba, da se mlada smučarka lahko hitro ujame tudi v mreže prevelikih pričakovanj. Hrovatova se zaveda, da je v veleslalomu na vrhunski ravni, in zato tudi v tej disciplini od sebe pričakuje največ. In morda ... Morda pa bi lahko presenetila na slalomu, na katerega se bo podala brez velikih pričakovanj, brez stresa in sproščeno. Po besedah glavnega trenerja je v slalomu zelo, zelo dobra, tako da bi morda v slogu smučarskega rokenrola ukrotila vitranško strmino in se enakovredno kosala denimo s Petro Vlhovo?

Brez Mikaele in Ilke
Popolnoma jasno je, da na tekmi svetovnega pokala v Kranjski Gori ne bo nastopila Ilka Štuhec, ki je sprva sicer nameravala nastopiti na domači tekmi, a kot kaže le, če bi bila na njenem Pohorju. Verjetno se je tudi zaradi težje proge in s tem večjega tveganja veleslalomski preizkušnji v Podkorenu odpovedala. Po pisanju italijanskih in avstrijskih medijev pa v Kranjski Gori ne bo niti Mikaele Shiffrin, ki ji je prejšnji teden v tragični nesreči umrl oče. Za ta teden je imela v načrtu trening v avstrijskem Obdachu, vendar na trening ni prišla, čeprav je ameriška ekipa tam trenirala. »Tudi njeni trenerji ne vedo, kdaj se bo vrnila,« je povedal Manfred Mühlthaler, ki ureja treninge ekipe na tem smučišču. Verjetno se bo Shiffrinova vrnila šele na tekme v Crans Montani, ki so na sporedu 22. in 23. februarja, pa še za to ni zagotovila.

Članki iz rubrike