evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
1 24.11.2019 16:35:13

Noel zapravil prednost, Kristoffersnu uvodni slalom v Leviju

Žan Kranjec
Reuters
Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagovalec uvodnega slaloma nove sezone svetovnega pokala alpskih smučarjev. V drugi vožnji je z napadalno vožnjo pridobil tri mesta in za 0,09 sekunde premagal vodilnega po prvi vožnji Francoza Clementa Noela. Slovenca Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta v drugi vožnji izgubila nekaj mest ter končala 21. in 23.

Po upokojitvi avstrijskega smučarskega asa Marcela Hirscherja so se na stežaj odprla vrata za zmago v slalomu. Najbolje se je na današnji tekmi znašel Kristoffersen, ki je do 19. zmage v svetovnem pokalu in 16. v slalomu prišel s šestim najhitrejšim časom druge vožnje. Ta je potekala v zahtevnih razmerah, saj se je zaradi močnega sneženja na progi sproti nabiral sneg.

Levji delež dela je 25-letni Norvežan opravil na strmem delu, kjer je bil bistveno hitrejši od Noela, in končal s skupnim časom 1:48.55. Enaindvajsetletni Francoz je na tem delu zapravil prednost 0,74 sekunde.

Tretje mesto je pripadlo Švicarju Danielu Yulu, ki je skočil s sedmega mesta po prvi vožnji, s končnim zaostankom 0,18 sekunde.

Kristoffersen je tudi drugič zmagal v Leviju, točno pet let po prvi zmagi na tem prizorišču. S tem pa je popravil vtis po slabšem uvodu v sezono pred skoraj mesecem dni na veleslalomu v Söldnu, kjer je po napaki v drugi vožnji osvojil 18. mesto. Zanj pa je to tudi prva zmaga v slalomu od januarja 2018.

"Nisem prikazal popolni vožnji, ampak mislim, da napredujem v pravo smer," je dejal Norvežan v prvi izjavi za uradnega televizijskega distributerja.



Oba Slovenca Žan Kranjec in Štefan Hadalin sta si zagotovila točke, a v drugi vožnji nekoliko pokvarila svoji uvrstitvi kljub temu, da sta celo nekoliko zmanjšala zaostanek za vodilnim. Kranjec je osvojil 21. mesto (+1,56), Hadalin pa je bil 23. (+1,72).

"Z uvrstitvijo Žana Kranjca sem zadovoljen, nenazadnje si je prismučal tretjo najboljšo slalomsko uvrstitev v karieri. Prvič tudi ni napadal iz ozadja, pač pa s solidne devetnajste pozicije, kar je povsem nova perspektiva, s katero se je dobro soočil," je bil s predstavo Kranjca zadovoljen trener Klemen Bergant.

"V prvi vožnji je naredil napako v strmini, kar se na tako specifični tekmi in ob tako zgoščeni konkurenci hitro pozna. Tudi v drugo je narobe ocenil strmino, načrtovanega skoka po lestvici navzgor tako seveda ni bilo," je Hadalinov nastop ocenil Bergant.

V Leviju so danes razočarali nekateri papirnati favoriti. Predvsem najuspešnejši francoski smučar v zgodovini Alexis Pinturault, ki je po zmagi v Söldnu in osvojenim drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala lani tokrat s prevelikim zaostankom dan zaključil že po prvi vožnji.

Največje presenečenje po prvi vožnji je z drugim mestom bil Britanec Dave Ryding, ki pa v drugo ni zdržal pritiska, storil napako v spodnjem delu proge in odstopil.

Članki iz rubrike