volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

su
su
0 02.08.2019 21:19:48

Slovenski skakalni svet žaluje, umrl je nekdanji uspešni olimpijec

vszi
V Bistrici pri Tržiču je v 79. letu starosti umrl nekdanji slovenski skakalec in olimpijec Marjan Pečar. Nastopil je na OI leta 1968, kariero pa tudi zaradi posledic poškodbe končal že naslednje leto v Planici.

Pečar, nekdanji jugoslovanski reprezentant in olimpijec v smučarskih skokih, je leta 1959 v Gstaadu kot drugi slovenski mladinec za Blejcem Božom Jemcem osvojil pokal Kongsberg. Že naslednjo zimo je na tem tedaj prestižnem tekmovanju združenja smučarskih zvez alpskih držav na Galetovem v Ljubljani požel še zmagoslavje v članski konkurenci; na nekdaj sloviti ljubljanski (Bloudkovi) skakalnici je premagal vso skakalno elito iz alpskih držav.

Ob koncu zime 1959/60 se je izkazal z nekaj imenitnimi nastopi na poletih v Planici. Še zlasti odlično je letel prvi dan poletov, ko se je edini iz močne mednarodne konkurence uspešno kosal z olimpijskim šampionom Helmutom Recknaglom. Pečar se je med drugim kot prvi Slovenec v mednarodni konkurenci uveljavil s sodobnim "ribjim" slogom z rokami zadaj ob telesu. Sezona 1959/60 pa je bila njegova najboljša v karieri.



Leta 1962 je namreč moral na služenje vojaškega roka v Kolašin v Črni gori namesto v športno četo v Beograd, pozneje pa je, ko se je ob koncu vojaščine le udeležil poletnih skupnih priprav skakalne reprezentance, na plazu pod Prisojnikom doživel nesrečo. Ker ni imel smuči s takrat že široko uporabljanimi varnostnimi vezmi, si je pri dokaj nedolžnem padcu komplicirano zlomil nogo in čakala ga je dolga rehabilitacija.

Pozneje je sicer nastopil tudi na OI v Grenoblu, kjer je bil 46. na manjši napravi in 39. na večji, kariero pa je leta 1969 končal s poleti na novi velikanki v Planici.

Članki iz rubrike