nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 16.12.2018 11:05:51

Hirscher vodi v Alta Badii, Kranjec tik za najboljšo peterico!

Reuters
Žan Kranjec je postavil šesti čas prve vožnje tretjega veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Alta Badii. Najhitrejši je bil Avstrijec Marcel Hirscher, ki je vodstvo prevzel z naskokom 94 stotink sekunde pred drugim Švedom Mattsom Olssonom, tretji Švicar Marco Odermatt zaostaja sekundo. Zaostanek šestega Kranjca je 1,55 sekunde.

Slovenski veleslalomski as je kot tretji na progi dobro opravil z nalogo. Ni prevzel vodstva, a njegov zaostanek za takrat vodilnim Henrikom Kristoffersenom ni bil velik. Znašal je 22 stotink sekunde.

Naslednji na progi Francoz Alexis Pintuarault je za Kranjcem zaostal tri stotinke sekunde. Po številki 5 je prišlo do druge spremembe vodstva na tej tekmi, ko je mesto vodilnega z odličnim finišem prevzel Šved Matts Olsson, ki je Norvežana prehitel za 39 stotink in potisnil na drugo mesto, zaostanek Kranjca pa je po spremembi vodstva znašal 61 stotink sekunde.

Prvi od avstrijskih prvokategornikov Manuel Feller je za Olssonom zaostal le devet stotink sekunde. Olssona pa je z veliko prednostjo prehitel nadstandardni Hirscher, ki je Švedov čas izboljšal za kar 94 stotink sekunde. Avstrijec na progi Gran Risi lovi svojo že šesto zaporedno veleslalomsko zmago.

Po Hirscherjevi vožnji je zaostanek slovenskega matadorja za prvim mestom znašal 1,55 sekunde. Sijajno vožnjo je s številko 27 uprizoril Švicar Marco Odermatt, ki se je zavihtel na tretje mesto, prehitel je tudi Kranjca, za drugim Olssonom je zaostal šest stotink sekunde, do takrat tretjega Fellerja pa je prehitel za tri stotinke sekunde.



Kranjec za tretjim mestom zaostaja niti ne tako velikih 55 stotink sekunde, kar pomeni dobro izhodišče za napad v finalni vožnji. Razlike so sicer majhne, tekmovalci so od drugega do 14. mesta razporejeni v eni sekundi zaostanka.

S številko 1 je veleslalom odprl Nemec Stefan Luitz, za katerega Mednarodna smučarska zveza predlaga diskvalifikacijo zaradi uporabe kisikove maske med vožnjama veleslaloma na veliki nadmorski višini v Beaver Creeku v ameriškem Koloradu. Če bo odločitev obveljala, bodo Luitzu odvzeli zmago, zmaga pa bo pripadla Hirscherju, ki je v tej sezoni že zmagal na veleslalomu v Val d'Iseru, na katerem je bil Kranjec deveti. Na ameriškem snegu je Slovenec po veliki napaki v finalu osvojil 26. mesto.

Alpski smučarji so na tradicionalni turneji po Dolomitih smukaško Val Gardeno zamenjali za Alto Badio, kjer je Kranjec lani po 16 letih Slovenijo v tej disciplini s tretjim mestom, prvimi stopničkami, znova vrnil na oder za zmagovalce.

Druga vožnja se bo začela ob 13. uri. Na startni listi sta še dva Slovenca Štefan Hadalin s številko 43 in Miha Hrobat s številko 76.

Članki iz rubrike