IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

STA
STA
0 13.12.2018 14:29:30

SANJSKO! Deskar Mastnak sezono svetovnega pokala odprl z zmago

Profimedia
Slovenski deskar na snegu Tim Mastnak je sezono svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu odprl z zmago. V Italijanski Carezzi je bil boljši od konkurence, v finalu je z naskokom premagal Avstrijca Benjamina Karla.

Sedemindvajsetletni Celjan Mastnak je na progi Pra di Tori do finala v osmini finala najprej premagal Kanadčana Darrena Gardnerja, nato je bil hitrejši od Italijana Aarona Marcha in v polfinalu še od Avstrijca Sebastiana Kislingerja. V finalu se ni ustrašil izkušenega Karla, petnajstkratnega zmagovalca tekem za svetovni pokal, in v cilj prišel s 73 stotinkami sekunde prednosti.

"Perfekten start sezone, ne bi moglo biti bolje," je s prvimi besedami v ciljnem prostoru svojo drugo zmago v karieri opisal Mastnak. Prvič je v svetovnem pokalu slavil letos marca v Scuolu.

Od Slovencev sta se v izločilne boje kvalificirala še Žan Košir in Rok Marguč. Slednji je obtičal v osmini finala proti Italijanu Ronaldu Fischnallerju. Slovenski deskar je sicer začel bolje, a nato zapravil prednost v spodnjem delu proge.

Košir je v osmini finala premagal Francoza Sylvaina Doufurja, nato se mu je četrtfinalna vožnja proti Avstrijcu Andreasu Prommeggerju zalomila. Po seriji manjših napak se je po polovici proge znašel zadaj, v veliki želji nadoknaditi zaostanek pa je nato izgubil ravnotežje in dokončno odstopil.

Nobenih težav pa v izločilnih bojih ni imel Mastnak. Iz vožnje v vožnjo je bil bolj suveren, v polfinalu mu je uspela skoraj popolna vožnja, s katero je Kislingerja prehitel z 72 stotinkami sekund prednosti.

"Bilo je zahtevno, mogoče ni tako izgledalo. Proga je bila zelo zahtevna. Res sem vesel, da sem sezono začel tam, kjer sem končal prejšnjo. Trdo sem delal celo poletje in jesen. Videl sem, da se je obrestovalo in sem res vesel," je za STA povedal Mastnak, ki se je z zmago na prvi tekmi nove sezone hitro rešil rezultatskih bremen: "Sigurno bo zdaj lažje. Videl sem, kam sodim že na prvi tekmi ... Se že veselim naslednjih tekem."

Drugi polfinale je bil precej bolj tesen, saj je Karl le za stotinko sekunde ugnal rojaka Prommeggerja. Ta je nato v malem finalu klonil proti Kislingerju.

Košir je na koncu končal kot šesti, Marguč kot 12.

V ženski konkurenci je slavila domačinka Nadya Ochner, ki je v finalu presenetljivo premagala olimpijsko prvakinjo Ester Ledecko. Tretje mesto je osvojila Nemka Ramona Theresia Hofmeister.

Edina Slovenka v ženski konkurenci Gloria Kotnik je le za las zgrešila uvrstitev v izločilne boje, na koncu je zasedla 17. mesto.

Deskarje nova tekma čaka že čez dva dni v Cortini d'Ampezzo. Na njej bo Mastnak nastopil v majici vodilnega v skupnem seštevku, o naslednjem izzivu pa Celjan pravi: "Proga je povsem drugačna kot tu. Tudi tisto zelo dobro poznam. Moram se na novo osredotočiti in pripraviti na tekmo. Vem, da vozim dobro in to mi je lahko lepa spodbuda za naslednjo tekmo."

-----------------------------------------------------------

Izidi:
Moški:
1. Tim Mastnak (Slo)
2. Benjamin Karl (Avt)
3. Sebastian Kislinger (Avt)
4. Andreas Prommegger (Avt)
5. Aaron March (Ita)
6. Žan Košir (Slo)
...
12. Rok Marguč (Slo)

Svetovni pokal, skupno:
1. Tim Mastnak (Slo)                  1000
2. Benjamin Karl (Avt)                 800
3. Sebastian Kislinger (Avt)           600
4. Andreas Pommegger (Avt)             500
5. Aaron March (Ita)                   450
6. Žan Košir (Slo)                     400
...
12. Rok Marguč (Slo)                   220

Ženske:
 1. Nadya Ochner (Ita)
 2. Ester Ledecka (Češ)
 3. Ramona Theresia Hofmeister (Nem)
...
17. Gloria Kotnik (Slo)

Svetovni pokal, skupno:
 1. Nadya Ochner (Ita)                1000
 2. Ester Ledecka (Češ)                800
 3. Ramona Theresia Hofmeister (Nem)   600
...
17. Gloria Kotnik (Slo)                140

Članki iz rubrike