pasco-kruh Svet24.si

Kruh s podgano? Hvala, a nisem več lačen

evropska unija, evropske volitve Svet24.si

Dolgoletni evropski komisar opozarja na nujne ...

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

fake news mediji lazne novice pf Reporter.si

V slovenskih medijih ostajamo samo še mazohisti, ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

STA
STA
0 24.10.2018 13:41:33

Start domače sezone na Pokljuki, finale v Planici

Planica 2017.
Bobo
Zima je pred vrati, robniki nabrušeni, sezona se lahko začne. Tekmovanja v prihajajoči zimi bodo v znamenju svetovnih pokalov in svetovnih prvenstev, karavana pod okriljem mednarodnih smučarske in biatlonske zveze se bo ustavila tudi pri nas. Najprej na Pokljuki. Veliki finale zime bo v Planici.

Začelo se bo s tekmami pod okriljem Mednarodne biatlonske zveze, ki bo od 2. do 9. decembra na uvodu v sezono gostila najboljše biatlonce in biatlonke na tekmah svetovnega pokala na Pokljuki.

Devetnajstega januarja se bo dogajanje preselilo na Roglo, kjer bosta na sporedu paralelna veleslaloma deskarjev in deskark v alpskih disciplinah, 1. in 2. februarja bo v Mariboru vse v znamenju Zlate lisice in lisičk, ki se bodo merile na veleslalomu in slalomu za svetovni pokal alpskih smučark, teden dni kasneje bo v Ljubnem skakalni praznik, ko se bodo na tamkajšnji skakalnici merile najboljše smučarske skakalke.

Februarja, od 14. do 18., bo Krvavec gostil karavano svetovnega pokala v neolimpijski disciplini telemarku.

Po svetovnih prvenstvih bosta tekme dočakala tudi oba tradicionalna gostitelja na Gorenjskem, smučarskega pokal Vitranc in skakalnega tekmovanja pod Poncami. Veleslalom in slalom za svetovni pokal alpskih smučarjev bo v Kranjski Gori 9. in 10. marca, sklepno dejanje svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih pa bo v Planici od 21. do 24. marca.

V množici slovenskih tekmovalcev bo vsekakor najbolj aktualna povratnica po poškodbi Ilka Štuhec, aktualna svetovna smukaška prvakinja, ki se je pred enim letom poškodovala kolena, zaradi česar se je bila prisiljena odpovedati vsem tekmam v minuli smučarski sezoni kot tudi nastopu na olimpijskih igrah v Pyeongchangu.

Za najhitrejšo slovensko alpsko smučarko se bo tekmovalni premor sklenil po 621 dneh, 30. novembra, ko jo čaka prvi tekmovalni nastop v svetovnem pokalu, smuk v kanadskem Lake Louisu. Nazadnje je bila na startu v svetovnem pokalu 19. marca lani v Aspnu. Söldensko veleslalomsko uverturo bo izpustila, tudi slalomski novembrski start v Leviju.

Stare občutke namerava v novi sezoni iskati smukač Boštjan Kline, zmagovalec smuka v Kvitfjellu. Slovensko smučanje ima še veliko razbeljenih želez v ognju. V množici slovenskih tekmovalcev bodo aktualni tudi smučar v krosu Filip Flisar, aktualna nosilca olimpijskih kolajn iz Pyeongchanga biatlonec Jakov Fak in deskar Žan Košir.



Skakalci Peter Prevc, Jurij Tepeš, Ema Klinec, Maja Vtič, tekačice Anamarija Lampič, Vesna Fabjan in Katja Višnar, veleslalomisti Ana Drev, Meta Hrovat, Žan Kranjec, slalomistki Ana Bucik in Maruša Ferk, smukač in superveleslalomist Martin Čater, slalomist Štefan Hadalin, smučarski kombinatorec Klemen Kosi, so najbolj izpostavljeni predstavniki smučarskih reprezentanc z največjimi pričakovanji in željami.

Sezono svetovnih prvenstev bodo odprli deskarji v paralelnem slalomu in veleslalomu ter deskarji in smučarji v prostih disciplinah v ameriškem Park Cityju od 31. januarja do 10. februarja.

Švedski Are bo od 4. do 17. februarja gostil svetovno prvenstvo v alpskem smučanju. Avstrijski Seefeld bo prizorišče svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah, tekih, skokih in nordijski kombinaciji. To bo od 19. februarja do 3. marca.

Od 7. do 17. marca bo švedski Östersund prizorišče svetovnega prvenstva v biatlonu. Svetovno prvenstvo bodo imeli tudi tekmovalci v neolimpijski disciplini telemarku v domovini tega športa na Norveškem, v Rjukanu od 20. do 23. marca.

Svetovni pokal v smučarskih skokih se bo s kvalifikacijami pričel 16. novembra v Wisli. Zimska sezona se bo za smučarke skakalke na najvišji ravni začela 29. novembra v Lillehammerju s kvalifikacijami na srednji skakalnici.

Za tekmovalce in tekmovalke v smučarskih tekih se bo sezona svetovnega pokala začela 24. in 25. novembra v Ruki, ko bo start sezone tudi za nordijske kombinatorce.

Večji del tekmovalcev v smučarskem in deskarskem prostem slogu bo sezono svetovnega pokala začel novembra in decembra. Decembra se bo začela sezona na najvišji ravni tudi za tekmovalce v deskanju na snegu v paralelnem veleslalomu.

Značke: smučanje, sta

Članki iz rubrike