Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

STA
STA
0 14.03.2018 14:53:45

Avstrijca sta si razdelila zmago na zadnjem smuku, Feuzu prvi kristalni globus, Čater 20.

Profimedia
Zadnji smuk sezone se je razpletel v skladu z avstrijsko-švicarskimi željami. Avstrijci se po zaslugi Matthiasa Mayerja in Vincenta Kriechmayrja veselijo prve dvojne smukaške zmage v tej sezoni. Švicar Beat Feuz pa je s tretjim mestom končno prišel do svojega prvega kristalnega globusa. Slovenec Martin Čater je tekmo končal na 20. mestu.

Zmagovalec zadnjega smuka ni eden, ampak sta dva. Mayer in Kriechmayr sta namreč progo prevozila z istim časom 1:20,21 za dvojno zmago severnih sosedov Slovenije. Avstrijski smukači so tako tudi rešili sezono, v kateri na osmih tekmah pred švedskim finalom niso stopili na najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Za edino smukaško zmago avstrijske vrste pred Švedsko je na uvodnem smuku v Lake Louisu poskrbela Avstrijska Cornelia Hütter.

Zadovoljni so tudi v švicarskem taboru. Feuz je na finalu sezone v Aareju postal zmagovalec posebnega smukaškega seštevka svetovnega pokala alpskih smučarjev 2017/18. Švicar je prvič v karieri osvojil kristalni globus. Pred letošnjim Aarejem je bil najvišje v seštevkih svetovnega pokala leta 2012, ko je sezono 2011/12 končal na drugem mestu v skupnem seštevku, smukaškem seštevku in seštevku kombinacije ter na tretjem mestu v seštevku superveleslaloma.

Kandidata za smukaški globus sta bila dva. Ob 31-letnem Feuzu še 35-letni Norvežan Aksel Lund Svindal, ki pa se je na zadnjem smuku uvrstil za Švicarjem. Feuz si je namreč pred zadnjim smukom zagotovil 60 točk pred Svindalom, kar je bilo več kot dovolj za to, da je ubranil vodstvo in osvojil svoj prvi seštevek v karieri. Na koncu je Feuz celo pridobil deset točk.

Na edinem obveznem treningu je bil Svindal pred Feuzom, a je Švicar po pričakovanjih najboljše prihranil za tekmo. Ob prihodu v cilj je prevzel vodstvo in Svindalu, ki je startal za njim, pokazal, da ga bo danes v boju za smukaški seštevek težko premagati.

To se je tudi uresničilo. Svindalu je napad spodletel, uvrstil se je za Feuzom, počasnejši je bil za osem stotink sekunde, kar je pomenilo, da je izgubil boj za globus.


Na razplet smuka je bilo treba počakati do Avstrijcev, ki sta za štiri stotinke potisnila Feuza s prvega mesta na tretje, na četrtem mestu pa je pristal Svindal (+0,12).

Z razpletom zadnjega smuka v korist Feuza je še zadnji globus v svetovnem pokalu alpskih smučarjev dobil svojega lastnika. Avstrijec Marcel Hirscher je že pred švedskimi finalnimi obračuni osvojil veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku sezone ter mala kristalna globusa za slalomski in veleslalomski seštevek. Norvežan Kjetil Jansrud je osvojil superveleslalomski globus, kombinacijskega pa Italijan Peter Fill. Kombinacija sicer ni na sporedu finala v Aareju.

Feuz je v že končani smukaški sezoni osvojil tri smuke. Najhitrejši je bil v Garmischu, Wengnu in Lake Louisu. Svindal je zmagal na smukih v Beaver Creeku in v Val Gardeni. Za letošnjo senzacijo je poskrbel Nemec. Thomas Dressen je dobil prestižni Kitzbühel ter predzadnji smuk v Kvitfjellu ter sezono končal na tretjem mestu v smukaškem seštevku. Edino italijansko zmago na smukih v sezoni je v Bormiu osvojil Dominik Paris.

Slovenski predstavnik v hitrih disciplinah v Aareju je bil Martin Čater. Celjan si je v soboto z 18. mestom prismučal 24. mesto na smukaški razpredelnici ter si s tem zagotovil predzadnjo vstopnico za smukaški finale.

Čater je svoj premierni nastop na finalu sezone začel s startno številko 22. Dobro je začel, a si je na hitri progi nabral prevelik zaostanek za uvrstitev v prvo petnajsterico, ki je na finalnih tekmah sezone upravičena do točk svetovnega pokala. Čater je z zaostankom 1,19 sekunde osvojil 20. mesto od 24 uvrščenimi.

Preostali slovenski posamični nastopi bodo na vrsti ob koncu tedna, ko bodo na sporedu veleslalomske in slalomske preizkušnje.

Članki iz rubrike