Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 11.03.2018 14:26:15

V Aareju na razpolago še štirje mali globusi

Martin Metelko
V svetovnem pokalu v alpskem smučanju so na sporedu le še sklepni boji v posameznih disciplinah. Američanka Mikaela Shiffrin in Avstrijec Marcel Hirscher sta že pred finalom osvojila velika kristalna globusa. Na finalu sezone v Aareju bo nastopilo šest Slovencev, Ana Drev, Meta Hrovat, Ana Bucik, Maruša Ferk, Žan Kranjec in Martin Čater.

Boja za skupna seštevka tako v ženski kot v moški konkurenci sta bila odločena že pred švedskimi sklepnimi obračuni. Dvaindvajsetletna Shiffrinova je še drugič zaporedoma osvojila seštevek sezone ter bo v Aareju postala lastnica še drugega velikega kristalnega globusa.

Devetindvajsetletni Hirscher pa si je z zmagama na veleslalomu in slalomu za 57. Pokal Vitranc v Kranjski Gori prismučal rekordni sedmi veliki kristalni globus.

Tekmovalec iz Annaberga bo v Aareju dobil kar tri globuse, še slalomskega in veleslalomskega za dobljena seštevka v obeh tehničnih disciplinah. Hirscher je skupno v tej sezoni osvojil svoj še 17. globus, ob sedmih velikih ima še pet malih slalomskih in pet malih veleslalomskih.

Norvežan Kjetil Jansrud si je z nedeljsko zmago v domačem Kvitfjellu priboril superveleslalomski globus, že tretjega kariernega v tej disciplini. Pri moških je neznanka le zmagovalec smukaškega seštevka. Kandidata za ta mali globus sta dva, Švicar Beat Feuz in Norvežan Aksel Lund Svindal. Feuz ima pred Svindalom 60 točk zaloge.

Shiffrinova si je že pred finalom ob velikem kristalnem globusu zagotovila tudi mali kristalni globus v slalomu, petega v karieri v seštevku te discipline.

Lastnic še nimajo trije mali kristalni globusi, in sicer v smuku, superveleslalomu in veleslalomu.

V igri za smukaški naslov so Italijanka Sofia Goggia (429), Američanka Lindsey Vonn (406) in Tina Weirather iz Liechtensteina (358).

Zmagovalko superveleslalomskega seštevka bo v Aareju odločil dvoboj med izzivalko Švicarko Laro Gut (375) in Weiratherjevo (421), ki si je pred zadnjo preizkušnjo v tej disciplini zagotovila 46 točk naskoka.



Tudi za zmago v veleslalomskem seštevku sta kandidatki dve - Nemka Viktoria Rebensburg (582) in Francozinja Tessa Worley, ki ima le teoretične možnosti, saj zaostaja velikih 92 točk.

Zmagovalca kombinacije sta Italijan Peter Fill pri moških in Švicarka Wendy Holdener pri ženskah. V Aareju kombinacije ne bo na sporedu.

Na finalu sezone bo nastopilo šest Slovencev. Edini slovenski predstavnik v hitrih disciplinah bo Martin Čater. Celjan si je v soboto z 18. mestom prismučal 24. mesto na smukaški razpredelnici ter si s tem zagotovil predzadnjo vstopnico za smukaški finale na Švedskem.

Od članov slovenske reprezentance bo v Aareju tekmoval še Žan Kranjec, ki si je nastop na finalnem moškem veleslalomu priboril kot šesti veleslalomist sezone.

Ana Bucik in Maruša Ferk imata kot 22. in 25. pravico nastopa na finalnem slalomu. Na finalnem slalomu bo nastopila tudi Meta Hrovat kot aktualna mladinska svetovna prvakinja v disciplini.

Na finalnem ženskem veleslalomu bosta nastopili Ana Drev kot deveta veleslalomistka in Hrovatova, ki v veleslalomski razvrstitvi zaseda 11. mesto. Hrovatova bo v Aareju kot edina Slovenka nastopila v dveh disciplinah.

Pravico do nastopa na finalnem veleslalomu ima tudi Tina Robnik, ki pa se je v petek poškodovala na veleslalomu v Ofterschwangu.

Tekme v Aareju bodo tudi generalka za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto na tem prizorišču na Švedskem.

Članki iz rubrike