ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 24.02.2018 08:34:36

KRALJICA! Ledecka pisala ZGODOVINO!

Profimedia
Čehinja Ester Ledecka se je na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu povzpela še na najvišjo stopničko na tekmi paralelnega veleslaloma. To je že njena druga zlata medalja na letošnjih olimpijskih igrah, vsestranska športnica je namreč pred slabim tednom dni presenetila svet alpskega smučanja in slavila na superveleslalomski preizkušnji.

Ledecka je v napeti finalni vožnji deskark slavila pred Nemko Selino Jörg. Tudi bronasta medalja je šla v Nemčijo, priborila si jo je Ramona Theresia Hofmeister.

Današnja zmaga Čehinje sicer ni bila presenečenje, saj je Ledecka veljala za favoritinjo v tej disciplini. Za veliko večji šok je poskrbela pred slabim tednom dni, ko se je povzpela na superveleslalomski Olimp. Zmago je odnesla branilki naslova Anni Veith.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je 22-letnica prva ženska, ki ji je uspelo osvojiti dve zlati medalji v različnih športnih disciplinah na istih zimskih olimpijskih igrah. "Kar težko se je bilo spremeniti nazaj v deskarko, ampak danes se je ta pojavila. Tekmovala sem samozavestno in uživala v tekmi," je po zmagi dejala Čehinja.

Dodala je, da je bil današnji dan zelo poseben, spominjala pa se ga bo do konca življenja.

Ledecka se je tako pridružila Norvežanoma Thorleifu Haugu in Johanu Groettumsbratnu, ki sta na istih olimpijskih igrah sodelovala v več športih. Haug je leta 1924 tekmoval v nordijski kombinaciji in teku na smučeh, Groettumsbraten pa je v istih disciplinah slavil na olimpijskih igrah štiri leta pozneje.

Več medalj na zimskih olimpijskih igrah sta osvojila še dva športnika. Finec Heikki Hasu je leta 1948 slavil v nordijski kombinaciji, štiri leta pozneje pa še na teku na smučeh. Rusinja Anfisa Reztsova je v teku na smučeh osvojila zlato medaljo leta 1988, v biatlonu pa je slavila v letih 1992 in 1994.


Čehinja je sicer v današnjem tekmovanju po pričakovanjih dominirala. Dan je začela z zmago nad branilko naslova Patrizio Kummer, s čimer se ji je maščevala za poraz v četrtfinalu v Sočiju. Športnica, ki se je je prijel vzdevek čudež na snegu, je na poti na vrh premagala še Avstrijko Danielo Ulbing in Ramono Hofmeister.

Na vprašanje, katera zlata medalja je slajša, je odgovorila, da pri smučarski sploh ni verjela, kaj se je zgodilo. "Moj načrt je, da sledim srcu in za zdaj mislim, da bom nadaljevala s tekmovanjem v obeh disciplinah, saj imam rada oba športa," je še povedala Ledecka.

Kot še poroča AFP, je Ledecka na smuči stopila z dvema letoma, pri petih letih še na desko. Čehinja je tekmovala v tekmah svetovnega pokala tako v alpskem smučanju kot deskanju, a v alpskem smučanju pred Pyeongchangom vidnejših rezultatov ni dosegla.

Slovenska deskarka Gloria Kotnik je na današnji preizkušnji izpadla proti poznejši polfinalistki ruski deskarki Aleni Zavarzini in osvojila 15. mesto.

Deskanje, ženske, paralelni veleslalom:
ZLATO: Ester Ledecka (Češ)
SREBRO: Selina Jörg (Nem)
BRON: Ramona Hofmeister (Nem)

Značke: zoi 2018, deskanje

Članki iz rubrike