Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 24.02.2018 08:00:03

Švicarjem ekipno zlato, Slovenci izpadli v osmini finala

Švica je zmagovalka premierne olimpijske ekipne tekme v alpskem smučanju. V velikem finalu so premagali Avstrijce, ki so osvojili srebro. Norvežani so za bron premagali Francoze. Slovenski alpski smučarji so na paralelni tekmi, zadnjem dejanju olimpijskega sporeda v alpskem smučanju v Pyeongchangu, izpadli že v prvem krogu, osmini finala.

V osmini finala se je v bojih na izpadanje udarilo 16 ekip. Švedi, z dvema slalomskima olimpijskima prvakoma Frido Hansdotter in Andreem Myhrerjem, so Slovence izločili s 3:1. Edino slovensko točko je vknjižila Tina Robnik.

Robnikova je bila prva Slovenka na startu kratke paralelne preizkušnje v južnokorejskem smučarskem središču Yongpyong. Njena tekmica Anna Swenn Larsson je odstopila, Robnikova pa je Sloveniji zagotovila kratko vodstvo.

Že naslednji dvoboj je prinesel izenačenje za Švede, ko se je ponovila situacija iz prvega dvoboja, le s to razliko, da je naredil napako in odstopil Slovenec Žan Kranjec, njegov tekmec olimpijski prvak Andre Myhrer pa je poravnal izid na 1:1.

V naslednjih dveh dvobojih sta bila boljša švedska tekmovalca, čeprav sta bila Slovenca zelo blizu. Ana Bucik je proti slalomski šampionki Fridi Hansdotter zaostala 11 stotink sekunde, medtem ko je bil Štefan Hadalin od Mattiasa Hargina počasnejši za sedem stotink sekunde.

Švede so v četrtfinalu izločili Avstrijci, brez prvega šampiona Marcela Hirscherja, z izidom 4:0. Avstrijci, v sestavi Katharina Liensberger, Katharina Gallhuber, Michael Matt in Marco Schwarz, so se prebili vse do velikega finala, ko so v polfinalu s 3:1 premagali Norvežane, za katere prav tako ni tekmoval najboljši norveški slalomist Henrik Kristoffersen.

Avstrijci so se nato v finalu pomerili s Švicarji, ki so bili v polfinalu s 3:1 boljši od ekipe Francije. Za Švicarje so v finalu, v katerem sta se udarili najvišje uvrščeni ekipi v svetovnem pokalu, nastopili Daniel Yule, Denise Feierabend, Wendy Holdener in Ramon Zenhäusern. Slednja sta dobila vse dvoboje na tej tekmi. Švicarji so ekipno zlato osvojili prepričljivo z izidom 3:1.

To je bila sedma olimpijska kolajna za švicarske alpske smučarje na igrah v Pyeongchangu, druga zlata, po kombinacijskem zlatu Michelle Gisin. Najuspešnejša je Holdenerjeva s tremi kolajnami v Pyeongchangu, ekipnim zlatom, slalomskim srebrom in kombinacijskim bronom. Sedem kolajn so na letošnjih igrah osvojili tudi Avstrijci, od tega tri zlate.


Poraženi polfinalni ekipi sta se pred tem za tretje mesto pomerili v malem finalu. Norvežani so za prav tako sedmo smučarsko olimpijsko kolajno v Pyeongchangu bili boljši od Francozov. Ker je bil izid v dvobojih 2:2, so o bronu odločali zaostanki in Norvežani so bili skupno hitrejši za 12 stotink sekunde.

Slovenski alpski smučarji se bodo iz Pyeongchanga v domovino vrnili brez olimpijskega odličja. Za najboljši slovenski smučarski dosežek je na moški veleslalomski preizkušnji poskrbel Žan Kranjec s četrtim mestom. Štefan Hadalin je alpsko kombinacijo končal na osmem mestu, Boštjan Kline je bil deseti na smuku, deseto mesto je na kombinaciji vpisal Klemen Kosi, Ana Bucik pa je bila na ženski kombinaciji enajsta.

Alpski smučarji in alpske smučarke po Pyeongchangu ne bodo imeli veliko časa za počitek. Ženske že ob koncu tedna čaka naslednja postaja v švicarski Crans Montani z dvojnim programom superveleslalomom in kombinacijo, medtem ko se bo moški del karavane odpravil v Slovenijo, kjer bosta v soboto in nedeljo, 3. in 4. marca, veleslalomska in slalomska preizkušnja za 57. Pokal Vitranc v Kranjski Gori na progi v Podkorenu.

Paralelna preizkušnja je olimpijska novost. Prvič v 30 letih ter igrah v Calgaryju leta 1988, ko je bila olimpijska superveleslalomska premiera, je olimpijski spored bogatejši za novo disciplino.

Paralelna tekma je bila na sporedu svetovnih prvenstvih, v svetovnem pokalu pa se tekmovalci merijo prav tako na paralelnih slalomih z veleslalomskimi vratci, ki se štejejo za slalomsko točkovanje. Avstrija je na svetovnih prvenstvih osvojila tri naslove prvaka na ekipnih preizkušnjah v letih 2007, 2013 in 2015, Francija ima dva naslova (2011 in 2017), Nemčija enega (2005).

* Alpsko smučanje, paralelna mešana ekipna tekma:
ZLATO: Švica
SREBRO: Avstrija
BRON: Norveška

Članki iz rubrike