Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 23.02.2018 12:29:55

Nov primer dopinga v Pjongčangu, še drugič v ruskem taboru!

Reuters
Na olimpijskih igrah v Pyeongchangu je bila na testu za doping pozitivna tekmovalka v bobu Nadežda Sergejeva, poročajo ruski državni mediji. To je drug primer dopinga med ruskimi športniki na teh olimpijskih igrah, tekmovalec v curlingu Aleksander Krušelnicki je že vrnil bron, ki ga je osvojil s svojo soprogo Anastazijo Brizgalovo.

Sergejeva je v tekmovanju z bobu dvosedu pristala na 12. mestu. Njen test iz 18. februarja "je vseboval sledi zdravila za srce, ki je na seznamu prepovedanih zdravil," so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass sporočili iz ruske bob zveze.

V vzorcu 30-letne športnice so našli prepovedano snov trimetazidine, ki se uporablja denimo pri zdravljenju angine pektoris, dobro pa je poznana tudi med nekaterimi športniki, saj poveča izrabo kisika v telesu. To učinkovino so denimo našli leta 2014 pri kitajskem plavalcu Sun Yangu. Medtem ko je mednarodna protidopiška agencija (Wada) sprva obravnavala to učinkovino kot poživilo, pa ga je pozneje klasificirala kot metabolni modulator.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ji ekipni zdravnik zdravil ni predpisal. Njen vzorec iz 13. februarja je bil negativen. Potem ko je bil njen A vzorec pozitiven, bodo test B vzorca opravili v soboto.


Ruska bob zveza je sporočila, da se Sergejeva "zaveda odgovornosti in razume, kako bi lahko to vplivalo na ekipo". Sicer pa je bila športnica že pozitivna na dopingu pred dvema letoma. Takrat so v njenih vzorcih odkrili meldonij, a se je sankcijam izognila, saj je lahko ta učinkovina prisotna v sledeh v krvi še več mesecev po zaužitju, medtem ko jo je Wada uvrstila na prepovedano listo januarja 2016.

Zaradi dopinga je brez kolajne ostal tudi njen rojak Krušelnicki, ki je kolajno že vrnil. Novica o novem primeru dopinga je prišla v javnost manj kot 24 ur pred tem, ko bo izvršilni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) odločal o tem, ali bodo lahko Rusi na zaključni slovesnosti v nedeljo nastopali pod rusko zastavo.

Mok je namreč decembra lani suspendiral ruski olimpijski komite zaradi razkritja sistematičnega dopinga v ruskem športu. Na igre v Pyeongchangu so zato povabljeni le izbrani ruski športniki, pa še ti morajo nastopati pod nazivom olimpijski športniki iz Rusije brez lastne zastave in himne.

Sicer pa je to četrti primer pozitivnega dopinškega testa na olimpijskih igrah v Južni Koreji. Poleg Sergejeve in Krušelnickega je bil pozitiven tudi slovenski hokejist Žiga Jeglič, ki je moral v 24 urah po razkritju zapustiti olimpijsko vas, in japonski hitrostni drsalec na kratkih progah Kei Saito.

Značke: zoi 2018, doping

Članki iz rubrike