stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 20.02.2018 12:47:39

Britanski alpski smučar Ryding želi spisati olimpijsko zgodovino

Reuters
Britanec Dave Ryding želi na četrtkovi slalomski preizkušnji na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu spisati zgodovino in osvojiti prvo angleško olimpijsko medaljo v alpskem smučanju. Njegov uspeh bi bil še toliko bolj zanimiv, ker je 31-letni Ryding do 21. leta smučanje treniral na suhi podlagi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ryding je do 21. leta tehniko izpopolnjeval na družinskih počitnicah na suhih pobočjih na severu Anglije, desetletje pozneje pa je v igri za morebitno prvo angleško olimpijsko medaljo v alpskem smučanju, športno pot Angleža povzema AFP.

Na zmagovalni oder olimpijskih iger je sicer leta 2002 v Salt Lake Cityju stopil njegov rojak Alain Baxter, ki si je priboril bronasto odličje v slalomu, a so mu medaljo zaradi nedovoljenih substanc pozneje odvzeli.

Ryding je januarja lani z drugim mestom na slalomski preizkušnji Kitzbühelu izenačil najboljši dotedanji dosežek Angležev v svetovnem pokalu, ki ga je v Val Gardeni leta 1981 dosegel Konrad Bartelski. Medtem ko je slednji poskrbel za presenečenje, pa je bil Rydingov uspeh pričakovan.


Prejšnjo sezono je Ryding v svetovnem pokalu dosegel pet uvrstitev med najboljših 10, letošnjo sezono pa jih ima že šest. "Kar se tiče fantov v svetovnem pokalu sem unikaten, saj sem edini, ki ni odraščal na snegu," meni Ryding. Na zimskih olimpijskih igrah je sicer sodeloval že dvakrat, v Sočiju je dosegel 17. mesto, v Vancouvru pa je bil 27., še poroča AFP.

"Nihče ni začel na suhi podlagi in tako treniral do 21. leta, zato je moja zgodba zagotovo drugačna od drugih," alpskega smučarja še povzema agencija. "Na splošno gledano ostali fantje občudujejo, kaj sem dosegel," je dodal.

Ryding še vedno večino poletnih treningov preživi "na suhem". "Naj se sliši še tako neumno, a čas, ko treniram v zaprtih prostorih, je eno mojih najljubših obdobij sezone," je še dejal.

Na četrtkovi slalomski preizkušnji bosta vlogi favoritov nosila Avstrijec Marcel Hirscher in Norvežan Henrik Kristoffersen, a se Ryding konkurence ne boji. "Ne vidim več mej. Če lahko še napredujem, ni razloga, da se ne bi pomeril s takšnimi kot sta Hirscher in Kristoffersen. Ne dvomim, da se ju da ujeti," je dejal.

Članki iz rubrike