reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

sta
sta
0 15.02.2018 08:15:46

Kakšno zmagoslavje vikingov v kraljevski disciplini, kakšen polom Avstrijcev! Slovenci pa ...

Reuters
Norvežana Aksel Lund Svindal in Kjetil Jansrud sta pobrala vso smetano na smuku alpskih smučarjev na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu.

Na progi v Jeongseonu je bil najhitrejši Svindal za drugo olimpijsko zlato kolajno. Za popolno norveško zmagoslavje je na drugem mestu poskrbel Jansrud. Bron je pripadel Švicarju Beatu Feuzu.

Slovenci se niso vmešali v boj za kolajne. Najboljši slovenski dosežek je na svojem olimpijskem smukaškem debiju vpisal Martin Čater z 19. mestom. Prvi slovenski favorit Boštjan Kline, ki je olimpijske igre v Sočiju izpustil zaradi poškodbe, je bil 27., Miha Hrobat je krstni olimpijski nastop končal na 29. mestu, Klemen Kosi pa je po odstopu ostal brez uvrstitve.

Po silovitem vetru, ki je v zadnjih dneh bičal smučarska prizorišča ter so bili organizatorji prisiljeni prestaviti tako ženska veleslalom in slalom ter moški smuk, so tekmovalce na progi v Jeongseonu pričakali vrhunski pogoji, brezvetrje, lepo, sončno in skorajda že spomladansko toplo vreme.

Ker so se razmere spremenile, so tekmovalce pričakali tudi drugačni pogoji, kot so jih bili vajeni na uradnih treningih. Dolgotrajno čakanje na kraljevsko preizkušnjo ter prestavitev so najmanj zmedle Norvežana, ki sta prikazala perfektni vožnji za popolno smukaško norveško pravljico v Južni Koreji.

Svindal in Jansrud sta na novo spisala zgodovino norveških nastopov na olimpijskih smukih, saj se je prvič zgodilo, da sta dva Vikinga na odru za zmagovalce olimpijskega smuka in to na najvišjih dveh stopničkah. Tako Svindal kot Jansrud sta že osvojila olimpijski zlati kolajni, a oba v superveleslalomu. Jansrud je bil zlat v superveleslalomu pred štirimi leti v Sočiju, Svindal pa je superveleslalomsko zlato osvojil leta 2010 v Vancouvru, pred njima se je med olimpijskimi zmagovalci znašel še kak Norvežan, vendar pa je bilo norveško olimpijsko zlato kraljevski disciplini doslej neuresničeni cilj.



To se je seveda spremenilo s Pyeongchangom. Prav Svindal bo v analih vpisan kot prvi Norvežan z zlato kolajno na olimpijskih igrah v kraljevski disciplini. Na olimpijskih igrah leta 1936 v nemškem Garmisch-Partenkirchnu je bil zlat Ruud Birger, a je bil Birger skakalec, smuk pa del kombinacije.

Svindal, za katerim je odlična sezona v svetovnem pokalu, je z olimpijskim zlatom kronal zelo uspešno vrnitev v karavano po operaciji kolena. Kot petintridesetletnik je postal najstarejši olimpijski zmagovalec med alpskimi smučarji. Pred njim je ta mejnik postavil Avstrijec Mario Matt, ki je bil ob osvojenem slalomskem zlatu v Sočiju star 34 let in 319 dni.

"Kjetil je bil izjemno hiter v zgornjem delu, kjer meni smučke niso tako hitro drsele. Vendar pa vem, da sem bil zelo hiter po drugem skoku do cilja. Dvojna norveška zmaga pomeni res prekrasen dan za nas," je bil navdušen Svindal, prvi alpski smučar z olimpijskim zlatom v obeh hitrih disciplinah. Svindal je postal tudi prvi alpski smučar s tremi smukaškimi zlatimi kolajnami na velikih tekmovanjih, potem ko je bil v kraljevski disciplini zlat tudi na svetovnih prvenstvih leta 2007 (Aare) in leta 2013 (Schladming).

Svindal in Jansrud se po novem lahko ponašata s po štirimi olimpijskimi odličji vsak, uspešnejša med Norvežani sta Lasse Kjus s petimi olimpijskimi kolajnami in Kjetil Andre Aamodt z osmimi, od tega štirimi zlatimi.

Izidi:
 1. Aksel Lund Svindal (Nor)      1:40,25
 2. Kjetil Jansrud (Nor)          1:40,37 +0,12
 3. Beat Feuz (Švi)               1:40,43 +0,18
 4. Dominik Paris (Ita)           1:40,79 +0,54
 5. Thomas Dressen (Nem)          1:41,03 +0,78
 6. Peter Fill (Ita)              1:41,08 +0,83
 7. Vincent Kriechmayr (Avt)      1:41,19 +0,94
 8. Brice Roger (Fra)             1:41,39 +1,14
 9. Matthias Mayer (Avt)          1:41,46 +1,21
10. Andreas Sander (Nem)          1:41,62 +1,37
...
19. Martin Čater (Slo)            1:42,53 +2,28
27. Boštjan Kline (Slo)           1:43,03 +2,78
29. Miha Hrobat (Slo)             1:43,61 +3,36
...
- odstopil in ostal brez uvrstitve: Klemen Kosi (Slo)

Članki iz rubrike