IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 14.02.2018 17:03:28

Z odličji v Pyeongchangu sta se okitila tudi dva gejevska športnika

Na letošnjih igrah po podatkih portala Outsports sodeluje 14 istospolno usmerjenih športnikov. Med njimi sta se dva, ki sta tudi javno razkrila svojo usmerjenost, že okitila z odličji. Istospolno usmerjenih je letos sedem več kot v Sočiju 2014, a bistveno manj kot na poletnih olimpijskih igrah v Riu 2016, ko jih je sodelovalo 41.

Istospolno usmerjeni športniki so sodelovali že na mnogih olimpijskih igrah, a dolgo svoje usmerjenosti niso javno razkrivali. Sodeč po podatkih portala Outsports, ki združuje istospolne usmerjene športnike, je še danes teh razmeroma malo, zlasti na zimskih olimpijskih igrah.

Eden od mejnikov je padel, ko so se pri medijskih hiši NBC soočili s kritikami, da istospolne usmerjenosti športnikov ne identificirajo na enak način kot identificirajo njihov spol in etnično ozadje.

Zagovorniki so poudarjali, da prepoznavanje istospolno usmerjenih pomaga, da se na igrah počutijo sprejete, prav tako pa navdihuje tiste, ki se z njimi istovetijo. Opogumlja jih v razkritju njihove usmerjenosti, da nekega dne njihovo sodelovanje na mednarodnih športnih prireditvah ne bi bilo več tabu.

Tako se je Američan Adam Rippon v zgodovino zapisal kot prvi istospolno usmerjeni Američan z medaljo na olimpijskih igrah, ko je v Pyeongchangu ameriški ekipi pomagal do brona. Del zlate kanadske ekipe pa je bil Kanadčan Eric Radford, ki je tako postal prvi olimpijski prvak na zimskih igrah, ki je razkril svojo usmerjenost.


Zaradi njihove usmerjenosti pomen osvojitve olimpijskega odličja ni nič manjši. "Ponosen sem, da nosim te medalje in kažem svetu, česa smo sposobni," je Radford zapisal na svojem Instagram profilu. Kanadski olimpijski komite je sicer za te olimpijske igre posebej za istospolno usmerjene pripravil tudi t. i. hišo ponosa, varen prostor v olimpijski vasi.

Medtem je bil Rippon v minulih dneh deležen kar precejšnje pozornosti, saj si je prišel navzkriž z odkrito protigejevskim podpredsednikom ZDA Mikom Penceom, ki na nejevoljo drsalca načeluje ameriški olimpijski odpravi.

Spor med 28-letnim Ripponom in "ponovno rojenim evangeličanskim katoličanom", za katerega se je označil Pence, se je vnel že januarja, ko je športnik v pogovoru z USA Today kritiziral izbiro Pencea za vodjo ameriške delegacije.

Ko so ga vprašali, ali bi se bil pripravljen srečati s Penceom, je Rippon odgovoril, da "se vsekakor ne bi zelo trudil za srečanje s človekom, za katerega menim, da se je zelo potrudil pokazati, ne samo da ni prijatelj gejev, ampak da jih ima tudi za bolne".

Pence je obtožbe zanikal in na Twitterju zapisal: "@Adaripp, hočem, da veš, da TE PODPIRAMO ... Naj te lažne novice ne zmotijo. Ponosen sem nate in na VSE NAŠE VELIKE športnike ...".

Članki iz rubrike