Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 14.02.2018 14:16:22

Povsem v njegovem slogu! Legendarni skakalec Noriaki Kasai je napovedal SLOVO od smučarskih skokov, toda šele, ko bo star ...

Noriaki Kasai
Reuters
Japonec Noriaki Kasai je veteran med smučarskimi skakalci. Skoraj vsi najboljši skakalci, ki so zbrani na olimpijskih igrah v Pyeongchangu, bi bili lahko njegovi sinovi. Zdaj 45-letnik pravi, da namerava skakati do iger leta 2026 v Sapporu. To bi bile njegove desete olimpijske igre, star pa bo 53 let.

"Moje največje sanje so še vedno, da bi na olimpijskih igrah osvojil zlato," je dejal. In če mu v Pyeongchangu to ne bo uspelo, bo pač moral skakati še naprej. "Ko sem bil star 40 let, sem se odločil, da bom skakal do 50. leta," je povedal Kasai, ki je na petkovi otvoritveni slovesnosti nosil zastavo svoje države. Igre v Sapporu leta 2026 so "prevelika priložnost, da bi predčasno končal", je dodal.

Japonec, ki je že izgubil naziv svetovnega prvaka, ko se Nemec Andreas Wellinger, ki je v soboto osvojil zlato olimpijsko medaljo na srednji skakalnici, še sploh ni rodil, je na skakalni sceni še vedno deležen velike pozornosti. Čeprav ne dosega več vrhunskih rezultatov, se novinarji za komaj kakšnega skakalca zanimajo bolj. Zanimivo je, da se v vseh teh letih še vedno ni naučil angleško in ga vedno spremlja prevajalec. Vedno znova pa pripravi kakšno presenečenje. V starosti 41 let je v Sočiju osvojil srebrno olimpijsko medaljo posamično in bronasto v ekipni tekmi. A ne tudi zlate.


Mladostni dinozaver je vzgled številnim skakalcem. "Če bi kakšnega kolega prosila za avtogram, bi bil to Noriaki Kasai," je za nemško tiskovno agencijo dpa dejala Nemka Katharina Althaus, ki je v Pyeongchangu osvojila srebrno medaljo. "A tu imam, menim, še veliko možnosti," se je zasmejala. Morda bo Kasai skakal še dlje kot ona, 21-letnica.

Kasai je začel skakati pred skoraj 30 leti. "Verjetno sem enkrat že obletel svet," pravi. Ne povsem, vendar pa so pri časniku Die Zeit izračunali, da je na 537 tekmah za svetovni pokal skočil skupaj 156 kilometrov daleč. Niso pa v to številko všteti treningi in poskusni skoki.

Še lani se je japonski skakalec vnovič povzpel na zmagovalni oder in tako postavil rekord. Do tedaj s 44 leti še nobenemu skakalcu ni uspelo, da bi osvojil medaljo. "Kar me spodbuja, je povsem enostavno: rad imam skakanje," je dejal. Pri tem se je žareče smejal, kot pravzaprav vedno, kadar ga človek vidi. "On je moj junak. Poskušam se učiti samo od njega," je dejal svetovni prvak v smučarskih poletih Daniel Andre Tande z Norveške. Tudi njega še ni bilo na svetu, ko je Kasai ta naslov osvojil leta 1992 in Harrachovu.

Članki iz rubrike