Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 14.02.2018 10:40:59

Shaun White ZDA priboril stoto zimsko olimpijsko zlato

Reuters
Ameriški deskar Shaun White je z zmago v snežnem žlebu ZDA priboril stoto zimsko zlato olimpijsko kolajno. Za 31-letnega Američana je to že tretje olimpijsko odličje najbolj žlahtnega leska. Odličja pa utegne osvajati tudi na poletnih olimpijskih igrah, saj se spogleduje z nastopom v Tokiu 2020. "Vesel sem, da na igre prihaja rolka," je dejal.

White je zlato pred današnjim osvojil tudi v italijanskem Torinu 2006 in kanadskem Vancouvru 2010, v Sočiju 2014 pa je osvojil nehvaležno četrto mesto."Leteči paradižnik", kot so nekoč klicali Whita zaradi njegovih bujnih rdečih las, zdaj ima urejeno kratko pričesko, je tretjo zlato olimpijsko kolajno osvojil v zadnji finalni vožnji od treh, ko je prejel najvišjo oceno med vsemi dvanajstimi nastopajočimi finalisti - 97,75.

Za vsestranskim Američanom, ki ima status glasbene in športne ikone ter je eden najbolj priljubljenih športnikov na igrah v Južni Koreji, sta se uvrstila 19-letni Japonec Ayumu Hirano (95,25), sicer nosilec srebrnega odličja tudi pred štirimi leti v Sočiju, ki je blestel v drugi vožnji ter 23-letni Avstralec Scotty James (92,00).

"Vedel sem, da sem odlično opravil s progo, in ponosen sem bil, da sem lahko s prizorišča odšel z dvignjeno glavo. Ko pa so razglasili rezultat in mojo zmago, me je presunilo," je po zmagi povedal prvouvrščeni.

Whitova zmaga velja za prelomnico, saj gre za stoto ameriško zlato na zimskih olimpijskih igrah. Prvo je daljnega leta 1924 osvojil hitrostni drsalec Charles Jewtraw. Poleg Whita so ameriško prevlado v deskanju na igrah v Pyeongchangu potrdili še deskarki Chloe Kim v snežnem žlebu in Jamie Anderson v snežnem parku ter deskar Red Gerard v snežnem parku.

Velja omeniti tudi grd padec 16-letnega Japonca Yuke Totsuke, ki so ga z reševalnimi sanmi odpeljali s prizorišča in kasneje v bolnišnico. Iz japonske ekipe so že sporočili, da ni hujšega, kako hud apa je poškodba boka, pa bodo pokazale preiskave.



V tej disciplini sta nastopila tudi dva slovenska deskarja, oba pa se prek kvalifikacij nista prebila v današnji veliki finale. Tim Kevin Ravnjak je zasedel končno 16., njegov reprezentančni kolega Tit Štante pa 25. mesto.

Se pa White spogleduje tudi z nastopom na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu čez dobri dve leti. "Vesel sem, da na igre prihaja rolka, dokler sem seveda fizično in psihično še dovolj pripravljen," je danes v Pyeongchangu dejal 31-letni White.

V nadaljevanju je dodal: "Čaka me težka odločitev. A zame bi bila največja stvar na svetu, če bi lahko nastopil tudi na letnih igrah."

Odločitev je težka predvsem zato, ker se bo moral resno posvetiti "skateboardu", tekmeci na deski na snegu pa ne bodo počivali. "Zanesljivo bodo napredovali in na poti do Pekinga 2022 bodo dve leti v prednosti," je še povedal White in dodal, da se z naslednjimi igrami vsaj za zdaj še ne ukvarja.

White je tudi na rolki odličen in predvsem poleti redno zmaguje tudi na tem rekvizitu. Prav na igrah v Tokiu 2020 pa bo rolka doživela olimpijsko premiero.

Značke: zoi 2018, deskanje

Članki iz rubrike