Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 11.02.2018 19:56:52

Jakov Fak ni obupal: Ne, to ni konec!

alesfevzer.com
Biatlonci so opravili prvo tekmo letošnjih olimpijskih iger v Pyeongchangu. V zahtevnih razmerah, zelo hladnem vremenu s spremenljivimi sunki vetra so v sprintu le redki ohranili povsem mirno roko in zadeli vse tarče. Novi prvak Arnd Peiffer je bil med njimi, Jakov Fak je z dvema zgrešenima streloma končal na 23. mestu.

To, kar se je napovedovalo že ves teden, se je na tekmi tudi uresničilo. Zahtevne razmere z mrzlim vremenom, vetrom in zelo hladnim snegom, ki je že tako ne prav lahko olimpijsko progo še dodatno otežil, so močno pomešali vrstni red na vrhu.

Zlato medaljo je osvojil Peiffer, ki je tako naslovu svetovnega prvaka v tej disciplini iz leta 2011 dodal še največji uspeh na olimpijskih igrah, kjer doslej še ni imel posamične medalje. Na prvo mesto se je prebil po hitrem drugem streljanju brez napak. Precej večja senzacija je na drugem mestu Michal Krčmar; češki tekmovalec, ki še nima zmage v svetovnem pokalu, je do daleč največjega uspeha v karieri prišel na podoben način: ni zgrešil nobene tarče, drugo streljanje je opravil zelo hitro in se nato podal v lov za najvišjimi mesti.

Bron je pripadel Italijanu Dominiku Windischu, ki je ob enem zgrešenem strelu zaostal 7,7 sekunde, dosegel pa najboljši izid na velikih tekmovanjih, doslej je bil peti v sprintu na svetovnem prvenstvu 2016.

Velika poraženca tekme pa sta bila prva favorita, Francoz Martin Fourcade in Norvežan Johannes Thingnes Boe. Prvi je bil kljub trem zgrešenim strelom še med deseterico na osmem mestu, drugi pa le 31., mimo je poslal štiri strele.

Slovenci so tekmo dobro začeli. Prvi je bil na vrsti Bauer in prvi strelski nastop končal brez napake, kar ga je začasno pripeljalo med deseterico, toda pozneje je uvrstitev pokvaril. Dve napaki pri streljanju stoje sta ga hitro potisnili navzdol, na koncu je s 57,6 sekunde zaostanka pristal na 26. mestu.

"Začel sem zelo obetavno, v skladu z načrtom, ki sem si ga zadal. Strelski postanek sem opravil dobro, tudi časi so bili dobri, stoje pa sta se zgodili dve napakici, ki sta pomenili dve zgrešeni tarči. To pa vemo, kaj pomeni. Žal mi je predvsem teh dveh napak," je po tekmi razmišljal Bauer.



"Veter malo kroji samo streljanje, med tekmo se je danes nekoliko umiril, kar sem leže izkoristil. Črpati bo potrebno iz dobrih občutkov danes med tekmo. Danes sem se dobro počutil, vedel sem, da je to blizu mojega maksimuma. A v športu se hitro obrne, en strel, dva strela, pa se znajdeš zadaj," je še dejal Bauer.

Na koncu je bil tri mesta pred njim Fak, ki pa je imel slabši začetek. Zgrešil je en strel na prvem strelskem postanku, nato se je njegova uvrstitev gibala okrog 30. mesta, po še enem zgrešenem strelu stoje pa je do cilja prišel na 23. mestu. Najboljši slovenski biatlonec je bil po razpletu prve tekme rahlo razočaran, a ohranil upanje, da bo lahko uvrstitev popravil v ponedeljkovi zasledovalni tekmi.

"Načeloma sem tekaško napredoval od zadnjih tekem v svetovnem pokalu, žal pa na strelišču nisem bil stoodstoten. To je bil največji minus današnje tekme," je bila prva Fakova ocena. "Bilo je težko, ampak sem poskušal narediti svoj maksimum. To je bilo to za danes, ko povlečemo črto, je bilo toliko boljših od mene in to je bilo to. Ti, ki so spredaj, so streljali ničle. Ni jih bilo veliko, a to je biatlon. Treba je dobro odteči in odstreljati, upoštevati je treba oba segmenta. Danes nihče od teh, ki so med prvimi tremi, ni bil favorit."

"Nisem še tam, kjer sem želel biti. A izpad treninga manjka, pripravil sem se maksimalno, kar sem lahko. Ni pa to konec, bo še kakšna priložnost na olimpijskih igrah. Na zasledovanju bo težko, kakšnih 55 sekund zaostanka imam, a glede na to, da favoriti niso spredaj, bo zelo zahtevno že od začetka. Kot športnik ne smem biti razočaran, ker je jutri nov dan," je še dejal Fak in pohvalil serviserje, ki so v zahtevnih razmerah dobro pripravili smuči.

Miha Dovžan je prav tako pustil dve nepokriti tarči, a je bil od Peifferja počasnejši več kot dve minute; to je bilo dovolj za 53. mesto, kar pa je še zadoščalo za naslednji nastop, ko se bo 60 najboljših s te tekme v ponedeljek pomerilo v zasledovalni preizkušnji.

V ozadju in brez te tekme pa je danes ostal Mitja Drinovec, ki je bil 72., zgrešil je trikrat, zaostal pa dve minuti in pol.

Značke: zoi 2018, biatlon

Članki iz rubrike