volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 18.01.2018 21:19:02

V Kitzbühlu nagaja vreme

Reuters
Kitzbühel bo od petka do nedelje prizorišče tradicionalnega tekmovanja za svetovni pokal alpskih smučarjev za 78. pokal Hahnenkamm. Delavce, ki skrbijo za pripravo proge, čaka na Tirolskem še ena naporna noč, saj napoved obeta močno sneženje. Ponoči naj bi v Kitzbühlu padlo od 20 do 30 centimetrov snega.

Že v petek dopoldne naj bi se zjasnilo. Prva od treh preizkušenj v Kitzbühlu je superveleslalom, ki se bo na Streifu, če ne bo vremenskih presenečenj, začel ob 11.30.

Vrhunec dogajanje bo sobotni smuk s Petelinjega grebena, v nedeljo pa sledi še slalom na progi Ganslernhang.

Na startu četrtega superveleslaloma v sezoni bodo tudi štirje Slovenci. Boštjan Kline bo nosil startno številko 6, Martin Čater bo startal kot 21., Klemen Kosi in Tilen Debelak pa bosta imela startni številki 32 in 48. Na startni listi je vsega skupaj 71 tekmovalcev.

Vodilni alpski smučar v karavani domačin Marcel Hirscher, lastnik šestih zaporednih velikih kristalnih globusov, bo superveleslalom in smuk izpustil. Pred domačimi navijači bo nastopil na nedeljskem slalomu, na katerem bo lovil 54. zmago v svetovnem pokalu, s katero se lahko, če jo bo dosegel, izenači z najuspešnejšim Avstrijcem Hermannom Maierjem.


Pred Maierjem in Hirscherjem, ki bo skušal ubraniti lansko zmago, je na vrhu lestvice najuspešnejših alpskih smučarjev le Šved Ingemar Stenmark (86). Hirscher je dvakrat zmagal na slalomih v Kitzu, lani in leta 2013.

Dominik Paris je lani dobil smuk s Petelinjega grebena, domačin Matthias Mayer pa superveleslalom.

Slovenci so v Kitzbühlu zbrali devet uvrstitev na zmagovalni oder, razen drugega mesta Andreja Šporna na smuku leta 2010, pa so preostale stopničke s slalomskih tekem. Najuspešnejši je bil Jure Košir, ki je leta 1999 zmagal ter bil še trikrat na stopničkah, nazadnje leta 2001, ko je bil drugi. Matjaž Vrhovnik je bil drugi leta 2000. Pred Koširjem je na slalomu zmagal tudi Bojan Križaj leta 1987, v letih 1984 in 1985 je bil tretji.

Od štirih Slovencev na startu je lani na superveleslalomu in smuku v Kitzbühlu točke osvojil le Boštjan Kline z 22. in 27. mestom. Štefan Hadalin pa je bil 21. na slalomski progi.

Kitzbühel bo še tretjič zaporedoma gostil zadnji moški superveleslalom pred olimpijskimi igrami. Le enkrat se je doslej zgodilo, da bi zmagovalec zadnjega superveleslaloma pred olimpijskimi igrami, nato v tej disciplini zmagal tudi na olimpijskih igrah. Leta 1998 se je to posrečilo Maierju, ki je zmagal najprej na tekmi v Garmisch-Partenkirchnu, nato pa še slavil v tej disciplini na igrah v Naganu.

Članki iz rubrike