Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 18.01.2018 19:26:11

Vonnona po nove mejnike, Shiffrinova pa v lov na Pärsonovo

Reuters
Italijanska Cortina d'Ampezzo, kraj največjih slovenskih uspehov v hitrih disciplinah, bo od petka do nedelje prizorišče tekem svetovnega pokala alpskih smučark. Obeta se trojni spored, dva smuka in superveleslalom. Tako kot v Bad Kleinkirchheimu tudi v Cortini na startu ne bo slovenskih predstavnic.

Ilka Štuhec, ki je pred enim letom prav na tem prizorišču v italijanskih Dolomitih zmagala na superveleslalomu, v smuku pa je bila tretja, je letos prisiljena Cortino d'Ampezzo izpustiti in ne bo branila superveleslalomske zmage, saj je na prisilnem počitku in okreva po operaciji poškodovanega kolena.

Tudi Tina Maze je v Cortini zmagala. Januarja 2014 je bila najhitrejša na smukaški progi, leta 2013 je bila tretja v superveleslalomu in druga v smuku. Leta 2012 pa druga na superveleslalomski progi.

Prva Slovenka z zmago v Cortini d'Ampezzo je bila leta 1994 Alenka Dovžan, ki je konkurenco premagala v superveleslalomu. Stopničke pa sta na tem prizorišču osvojili tudi Špela Pretnar leta 1995 s tretjim mestom v veleslalomu in Mojca Suhadolc leta 2000 s tretjim mestom v smuku. Smuk je lani dobila Švicarka Lara Gut.

V Cortini se je karavani po krajšem premoru, potem ko je izpustila tekme v Bad Kleinkirchheimu, znova pridružila vodilna smučarka Američanka Mikaela Shiffrin, ki v tej sezoni dokazuje, da je lahko zelo konkurenčna tudi na smukih. Shiffrinova je vpisala peti čas drugega treninga. Decembra je v Lake Louisu prvič zmagala na smuku ter bila prvič tretja.



Dvaindvajsetletna tekmovalka bo v Cortini lovila svojo še enajsto zmago v tej sezoni ter karierno 42., s katero se bo, če jo bo osvojila, izenačila s Švedinjo Anjo Pärson na petem mestu večne lestvice. Američanka Lindsey Vonn jih ima 78, Avstrijka Annemarie Moser-Pröll 62, Švicarka Vreni Schneider 55., Avstrijka Renate Götschl pa 46.

Najhitrejša na obeh treningih smuka je bila Američanka Lindsey Vonn, ki se očitno zelo dobro počuti v Cortini, kjer je doslej zbrala kar 18 uvrstitev na zmagovalni oder. To je njeno najbolj priljubljeno evropsko prizorišče svetovnega pokala. V Cortini je doslej kar enajstkrat zmagala. Več zmag in stopničk je osvojila le še v njenem Lake Louisu, kjer ima 25 stopničk, od tega 18 zmag.

Vonnova, več zmag ima le izjemni Šved Ingemar Stenmark (86), lahko ob koncu tedna na novo postavi kar nekaj mejnikov. Že zdaj ima največ smukaških zmag (39) v svetovnem pokalu, upoštevajoč tako moške kot ženske. Avstrijka Annemarie Moser-Pröll jih je na drugem mestu zbrala 36. Prav tako ima Vonnova največ smukaških stopničk, 61, le Stenmark (81 v slalomu in 72 v veleslalomu) jih ima več v kateri od posamičnih disciplin. Vonnova lahko postane druga alpska smučarka v zgodovini, med ženskami in moškimi, ki je osvojila zmago v 15 različnih koledarskih letih. Prvi s takšnim dosežkom je bil Stenmark.

Olimpijska smukaška prvakinja iz leta 2010 lahko s svojimi 33 leti prav na njej tako ljubi progi Tofana postane tudi najstarejša zmagovalka smuka za svetovni pokal alpskih smučark. Doslej je za mejnik držala Avstrijka Elisabeth Görgl, ki je bila stara 32 let in 325 dni, ko je leta 2014 zmagala na smuku v Altenmarkt/Zauchenseeju. Sicer je Vonnova nazadnje na smukih zmagala pred enim letom v Garmisch-Partenkirchnu. Edino zmago v novi sezoni pa je vpisala decembra na superveleslalomu v Val d'Iseru.

Članki iz rubrike