oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Kako je danes videti kamp Paradiso?...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

STA
STA
0 09.01.2018 22:01:21

Mikaela ZDA prismučala že 200. ZMAGO!

Reuters
Mikaela Shiffrin še naprej ostaja kraljica slaloma.

Američanka je zmagala tudi na slalomu pod žarometi za svetovni pokal alpskih smučark v avstrijskem Flachauu. Točke sta osvojili obe slovenski finalistki Ana Bucik (+4,65) z 22. in Maruša Ferk (+4,68) s 23. mestom.

Avstrijka Bernadette Schild, ki je bila najhitrejša v prvi vožnji, vodilno v karavani je prehitela za 37 stotink sekunde, na drugi progi ni bila kos ameriški šampionki, ki je v finalu smučala najhitrejše ter je nadaljevala zmagovito serijo tudi po koncu tedna v Kranjski Gori, kjer je slavila tako na veleslalomu kot slalomu za 54. Zlato lisico.

Avstrijka je zaostala 94 stotink sekunde za drugo mesto. Stopničke je ubranila Švedinja Frida Hansdotter, ki je bila tretja tudi na prvi progi. Njen zaostanek je bil precej velik, 1,43 sekunde.

Shiffrinova je v finalu, potem ko je na prvi progi prvič gledala tekmici v hrbet, na precej načeti progi pokazala novo zelo prepričljivo predstavo, s katero je dokazala, da jo bo v tej sezoni težko premagati. Zmagala je še na petem slalomu zaporedoma v tej sezoni. Le na uvodni slalomski preizkušnji v Leviju je bila druga, hitrejša pa Petra Vlhova, Slovakinja, ki je odstopila v prvi vožnji. Na prvi progi je prvič letos odstopila tudi Švicarka Wendy Holdener, ki je bila na stopničkah na štirih slalomih.

To je Američankina že deseta zmaga v tej sezoni, štirinajste stopničke na 17 tekmah, na katerih je nastopila od začetka sezone, ter 41. zmaga v karieri v svetovnem pokalu.



V seštevku discipline, skupaj s paralelnima slalomoma, Shiffrinova vodi z izkupičkom 780 točk. Druga Vlhova ima 445 točk (-335), tretja Hansdotterjeva pa 431 točk (-349). Dvaindvajsetletnica iz Kolorada v skupnem seštevku vodi že z izkupičkom 1381 točk, kar je neverjetnih 821 točk več od druge Holdenerjeve (560) točk.

Shiffrinova je le eno zmago oddaljena od dosežka slovite Švedinje Anje Pärson, ki je v karieri zbrala 42 zmag v svetovnem pokalu ter je na petem mestu lestvice najuspešnejših alpskih smučark. Največ jih ima rojakinja Lindsey Vonn (78). Shiffrinova ima 30 slalomskih zmag. Pred njo sta na večni lestvici najboljših slalomistk le Švicarka Vreni Schneider (34) in Avstrijka Marlies Schild (35).

Skupaj s slovito Avstrijko Annemarie Moser Pröll si po novem delu 41 zmag, ki sta jih obe osvojili do dopolnjenega 23 leta starosti. Štirideset zmag je do dopolnjenega 23 leta starosti osvojil švedski super as Ingemar Stenmar. Shiffrinova bo 23 let dopolnila 13. marca.

Klara Livk in Meta Hrovat sta odstopili v prvi vožnji. Glavni trener Slovenk Denis Šteharnik je prepričan, da punce niso konkurenčne zaradi materiala: "Je poseben, spomladanski sneg, temperature so zelo visoke in material ne deluje v pravi smeri. Naredili smo nekaj testov, a je približno vse isto. Mislim, da v teh pogojih nimamo konkurenčnega materiala. S proizvajalcem se bomo poskušali dogovoriti, da takoj dobimo drugačne, mehkejše smuči, drugače pa bomo na tem materialu poskušali izvleči čim več, a zagotovo lahko povem, da nismo konkurenčni."

Naslednje ženske tekme svetovnega pokala bo gostil avstrijski Bad Kleinkirchheim, kjer pa Slovenke ne bodo nastopile. Ferkova, edini Slovenka, ki je ob poškodovani Ilki Štuhec, ki je na prisilnem počitku, sposobna smučati na smukaških in superveleslalomskih progah, ima že dlje časa težave z bolečinami v kolenu. Zato se je odločila za krajši tekmovalni premor.

Članki iz rubrike