bencin Svet24.si

Opolnoči pocenitev bencina in dizla

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

STA
STA
7 06.01.2018 19:58:22

Stoch ponovil dosežek Hannawalda, marsikdo se je spomnil na Tepeša

Reuters
Poljak Kamil Stoch je po Svenu Hannawaldu in letu 2002 postal prvi smučarski skakalec, ki je dobil vse štiri tekme novoletne turneje. Dvakratni olimpijski prvak je bil za poker zmag najboljši tudi na zadnji preizkušnji v Bischofshofnu, kjer je za 3,2 točki premagal Norvežana Andersa Fannemela, tretje mesto je zasedel Nemec Andreas Wellinger.

Stoch je turnejo dobil drugič v nizu, prevzel pa je tudi vodstvo v svetovnem pokalu, prehitel je poškodovanega Nemca Richarda Freitaga, ki je zmagovalcu prek twitterja tudi čestital. V skupnem seštevku turneje je drugo mesto zasedel Wellinger, tretje pa Fannemel.

Poljski šampion, naslednik Adama Malysza, je zdržal vse pritiske in dokazal, da je trenutno najboljši v skakalni karavani. Vodil je že po prvi seriji, čeprav je ta napovedovala dramatičen zaključek. Njegov rojak David Kubacki, zmagovalec kvalifikacij, mu je bil namreč povsem za petami in marsikdo se je spraševal, kako se bodo odločili v poljskem taboru. Položaj je močno spominjal na finale svetovnega pokala leta 2015, ko je Jurij Tepeš z zmago preprečil Petru Prevc, da osvoji kristalni globus.

A tokrat je bil razplet drugačen. Poljski trener Stefan Horngacher je pri Kubackem znižal zaletišče, Kubackemu se to ni obrestovalo in je nazadoval, Stoch pa je skočil z istega zaletnega mesta kot tekmeci, a zaradi tega ni imel težav, zlahka je preskočil črto, ki je pomenila njegovo 26. zmago v svetovnem pokalu, z zgodovinskega stališča najbrž tudi njegovo najpomembnejšo. Skupno ima zdaj Poljska 74 zmag, 39 jih je zbral Malysz.

stoch re
Reuters
"Bil sem pod pritiskom, saj nisem, stroj, ampak človek," je po zmagi z nasmehom dejal Stoch. "Najpomembnejše je bilo, da se osredotočim na to, kar počnem. Ne morem biti boljši, kot sem, važno je bilo, da se vsaj približam maksimumu. Verjemite mi, nisem razmišljal o zmagi, o rekordu, poskušal sem dati le vse od sebe. Za to sem dobil lepo nagrado, ne samo jaz, ampak vsa ekipa," je nadaljeval poljski junak, ki je po številu zmag v svetovnem pokalu prehitel Avstrijca Andreasa Felderja in je zdaj sam na sedmem mestu.


Solidno so se odrezali tudi slovenski tekmovalci. Peter Prevc je bil osmi, Jernej Damjan 17., Žiga Jelar 21., Anže Semenič 25., Timi Zajc 27., Domen Prevc pa 29.

"Leto 2018 sem začel kar v redu, dvakrat z rezultatom med deseterico. Danes sem prvi skok naredil super, zelo sem zadovoljen s tem, kar sem pokazal. Pri drugem skoku sem bil pozoren na dolgo mizo, da ne bi prehitro odskočil, potem pa sem bil malce pozen, a ne glede na vse je osmo mesto zelo vzpodbuden rezultat," je povedal najstarejši Prevc, ki je bil po prvi seriji sedmi, v dvoboju je premagal Takuja Takeuchija.

Najboljši Slovenec v seštevku turneje je bil Damjan na desetem mestu, v Bischofshofnu je zasedel 17. mesto. "Današnja tekma je bila zelo težka, mislim da je žirija pretiravala s prenizkim naletom. Na koncu je vsaj najboljših deset malce popravilo vzdušje med gledalci. To je vendarle velika skakalnica in tu se zmaguje od 135 metrov naprej. V prvem skoku sem naredil večjo napako, a ko sem izpolnil cilj, da sem prišel do vseh osem tekmovalnih skokov, mi je vse 'padlo dol'. Komaj čakam štiri proste dni," je bil vesel konca turneje Damjan, poleg debitantov na turneji Zajca in Jelarja, edini, ki je na novoletnih tekmah opravil vseh osem skokov.

Članki iz rubrike