901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 10.12.2017 14:24:12

Hirscherju 47. zmaga, zdaj lovi legendarnega Alberta Tombo

www.alesfevzer.com
Avstrijec Marcel Hirscher je zmagovalec slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v francoskem Val d'Iseru. Do 47. zmage v karieri v svetovnem pokalu, 21. slalomske, je prišel z osmega mesta po prvi vožnji. Edini slovenski finalist Štefan Hadalin je s 16. mestom ponovil najboljši dosežek sezone, ko je bil 16. na veleslalomu v Beaver Creeku.

Hirscher se je druge zmage v novi sezoni, prve slalomske, v Leviju je bil 17., veselil z drugo najhitrejšo vožnjo finala. Drugo mesto je osvojil Norvežan Henrik Kristoffersen (+0,39), ki se je na stopničke zavihtel s petim izhodiščem po prvi vožnji. Tretji je bil Šved Andre Myhrer (+0,40), ki je bil tretji tudi na prvi progi.

Salzburžan je z osvojenimi 47 zmagami na sedmem mestu večne lestvice najuspešnejših tekmovalcev in tekmovalk v svetovnem pokalu v alpskem smučanju. Vodi Šved Ingemar Stenmark s 86 zmagami, druga je Američanka Lindsey Vonn (77), tretja Hirscherjeva rojakinja Annemarie Moser-Pröll (62).

Na seznamu najuspešnejših alpskih smučarjev v svetovnem pokalu pa je prehitel Luksemburžana Marca Girardellija ter lovi italijansko legendo Alberta Tombo, ki je s 50 zmagami tretji.

Od treh slovenskih predstavnikov je v finalu nastopil le Štefan Hadalin, ki je drugo vožnjo ujel s 30. časom. V finalu, bil je prvi na startu, pa je s tretjim najboljšim časom pridobil kar 14 mest. Hadalin je še tretjič v svetovnem pokalu pristal v prvi šestnajsterici. Najboljši dosežek mu je uspel 15. januarja letos s 15. mestom na slalomu v Wengnu.


Vodilni po prvi vožnji Italijan Stefano Gross je pristal na šestem mestu, Avstrijec Michael Matt pa je z drugega padel na četrto mesto.

Slalom je potekal ob pravem snežnem metežu. Na startu sta bila še dva Slovenca Žan Grošelj in Žan Kranjec, ki nista končala prve vožnje.

Hirscher je v skupnem seštevku drugi in ima le 11 točk zaostanka za novim vodilnim Kristoffersnom. Najboljši smučar zadnjih šestih zim je drugi tudi v slalomskem seštevku. Vodi Kristoffersen.

"Bi kar rekel, da je bil to eden težjih slalomov v moji karieri, kar se tiče razmer. Že v prvo je bila proga kar načeta, pa tudi vidljivost je bila zahtevna, za podlago pa tako ali tako vemo, da je v val d'Iseru zahtevna. Mislim, da sem se solidno znašel, že v prvem teku sem odpeljal dober zgornji in srednji del. Spodnji del je bil slabši, saj sem naredil napako in potem nisem imel več zaupanja do cilja, tako da nisem dobro finiširal. Drugega teka sem se lotil pametno, mislim, da sem zgornji in srednji del odsmučal na precej visoki ravni, a ne na tistem, ki sem ga sposoben. Spodaj pa res nisem veliko videl. Med vožnjo sem si z roko očistil očala, ker res nisem nič videl. Zaradi tega je bil potem tudi finiš slabši. Tega je škoda, saj je bilo tu še veliko rezerve, a v redu, sem zelo zadovoljen s svojim rezultatom pa tudi s tretjim časom druge vožnje. To je zelo lepa popotnica za zadnji slalom v decembru in potem za januar," je iz Francije sporočil Hadalin.

"Danes je bila borba, bili so težki pogoji, a so bili težki za vse. Danes je prikazal svoj maksimum, trenutno ne smuča tako dobro kot lansko leto. Kljub temu je dosegel svoj drugi najboljši rezultat. V drugem teku se je zgoraj peljal bolj spodobno, spodaj pa malce slabše. S Štefanom smo zelo zadovoljni. Žana nista prišla daleč, tako da jih težko ocenjujem. Proga je bila dobro pripravljena, a s tem, da je bila slaba vidljivost ob sneženju," pa je po tekmi rekel glavni trener moške tehnične ekipe Klemen Bergant.

Članki iz rubrike