900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 06.11.2017 14:26:49

V Leviju sedem Slovencev

Ana Bucik
Reuters
Karavana svetovnega pokala v alpskem smučanju se je preselila na Finsko, kjer bodo v soboto in nedeljo delili prve slalomske točke v novi sezoni. V soboto bodo slovenske barve branile Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat in Klara Livk. V nedeljo bo na sporedu še moški slalom, na startu katerega bodo tudi Štefan Hadalin, Žan Kranjec in Žan Grošelj.

Tekmovalna sezona se je uradno začela v avstrijskem Söldnu, kjer pa so zaradi slabih vremenskih razmer, slabe vidljivosti in vetra, odpovedali moški veleslalom. Nastopile so le veleslalomistke. Prvo zmago sezone je slavila Nemka Viktoria Rebensburg. Od Slovenk se je izkazala Tina Robnik, ki je z devetim mestom vpisala rezultat kariere, Meta Hrovat pa je z 28. mestom vpisala svoje prve söldenske točke. Robnikova na slalomu v Leviju ne bo nastopila, ampak se skupaj z Ano Drev, ki še lovi občutke po manjšem poletnem operativnem posegu na kolenu, pripravlja na preizkušnji onstran Atlantika v Killingtonu.

Medtem ko so slovenske slalomistke, ki bodo nastopile na uvodnem slalomu sezone, že v Leviju, se bo moški del ekipe v Levi odpravil v torek zjutraj. "Smo že tri dni v Leviju. Prvi dan so nas pričakale odlične razmere s sončnim vremenom. Dva dneva smo tako imeli super pogoje, nato pa se je vreme poslabšalo, se je otoplilo, zajele so nas padavine, dež, megla, in smo dva dneva prisilno počivali. Ponoči pričakujemo novo ohladitev, progo smo polili in je pripravljena, da temperature znova padejo pod ničlo. Punce so drugače v redu," je dejal Denis Šteharnik, odgovorni trener v ženski ekipi za tehnične in hitre discipline za svetovni pokal.

Moški del reprezentance v tehničnih disciplinah je formo po Söldnu pilil čez italijansko-avstrijsko mejo v Val Senalesu. "Na ledeniku smo imeli odlične pogoje, lahko smo trenirali na umetnem snegu, politem z vodo, na poligonu, ki ga sicer koristijo Avstrijci. Zdaj bomo imeli pred tekmo še tri dni treninga v Leviju. Mislim, da so fantje dobro pripravljeni, seveda pa bomo videli, kaj bomo lahko iztržili. Pričakujem, da bo proga v Leviju zdržala tudi do nastopa naše trojice. Hadalin bo v najslabšem primeru nastopil s številko 46, Kranjec in Grošelj pa bosta imela številki okrog 60," je pred Levijem dejal odgovorni trener v slovenski moški ekipi za tehnične discipline Klemen Bergant, ki ni bil zadovoljen z dejstvom, da veleslaloma, ki bi moral biti v Söldnu, ne bodo nadomestili.



"Najbolje ne razumem tega pravila, ki se ga drži Mednarodna smučarska zveza, da se uvodne tekme ob odpovedi ne nadomešča. Če gre to za finale sezone, je še razumljivo, za uvodno tekmo, ko je pred nami še celotna sezona, pa ne najbolj. To ni v redu. Že tako imamo malo veleslalomov, zdaj bomo imeli še enega manj, čeprav je ogromno veleslalomskih specialistov. S tem se dela škoda za ves šport," je pojasnil Bergant.

Lanska slaloma v Leviju sta dobila najboljša smučarja in slalomista minule sezone. Moški slalom je dobil Avstrijec Marcel Hirscher, ki je za letošnjo uvodno slalomsko preizkušnjo še vprašljiv zaradi poškodbe, pred rojakom Michaelom Mattom in Italijanom Manfredom Mölggom. Tako Kranjec kot Hadalin se nista uvrstila v drugo vožnjo.

Zmagovalka ženskega slaloma v Leviju je bila Američanka Mikaela Shiffrin, ki je nato zmagala še na petih slalomih ter se v St. Moritzu ovenčala še z naslovom slalomske svetovne prvakinje. Druga je bila Švicarka Wendy Holdener, tretja Slovakinja Petra Vlhova. Za slovenske točke sta poskrbeli Bucikova z 18. in Ferkova s 23. mestom, Hrovatova je odstopila na prvi progi.

Značke: alpsko smučanje, sta

Članki iz rubrike