900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

rp
rp
0 01.11.2017 20:39:01

Iz skokov v politiko: Janda bo raje poslanec

Reuters
Čeprav je še poleti tekmoval na tekmah za veliko nagrado, se nekdanji skupni zmagovalec svetovnega pokala Jakub Janda zdaj podaja v politične vode.

Janda, ki je finalno preizkušnjo v v Klingenthalu končal na zanj neugodnem 58. mestu v kvalifikacijah, je sicer sprva nadaljeval s pripravami na zimsko sezono, saj je v njej še hotel nastopati, nato pa je 21. oktobra izvedel, da je bil izvoljen v češki parlament. Prva seja v novi zasedbi ga čaka že 20. novembra, dan po uvodni posamični tekmi svetovnega pokala v Wisli. Tam se bo tudi uradno poslovil od kar dolge skakalne kariere.

"Wisla bo moje zadnje tekmovanje kot skakalca. Takšno je življenje. Bom pa ostal vključen v smučarske skoke. Skače že tudi moj sin, moj nečak pa je že del mladinske ekipe," pravi o slovesu skakalec, ki je z 39 leti sodil med najstarejše v karavani.

Janda je bil kandidat stranke z imenom Občanská Demokratická Strana (ODS), in nazadnje dobil enega od 200 sedežev v parlamentu kot četrti na listi stranke v njegovi regiji, kjer je tudi Frenštat, od koder je Jakub doma. Njegova stranka je v regiji, iz katere prihaja, sicer dobila le dva sedeža v parlamentu. Njegov mandat bo trajal štiri leta, če seveda vmes ne bo nadomestnih volitev.

"Bil sem zelo presenečen nad rezultatom naše stranke in tudi mojimi glasovi. Na novo sezono z OI kot njenim vrhuncem sem se sicer pripravljal že od pomladi. Je pa res, da to ni moja prva izvolitev. Na regionalni ravni mi je to uspelo že pred devetimi leti. V kampanji sicer nisem sodeloval, saj sem za to imel svojo ekipo, a z zelo omejenim proračunom. V parlamentu bo moja zadolžitev šport, rad pa bi tudi zmanjšal birokracijo in nepotrebno administracijo," je o svoji politični karieri povedal skakalec, ki je svetovni pokal osvojil leta 2006, istega leta pa si je s Fincem Jannejem Ahonenom razdelil tudi zmago na prestižni skakalni turneji.

Članki iz rubrike