stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
7 26.10.2017 17:43:39

UF, KAKŠNE BESEDE direktorja protidopinške agencije: Pozitivni dopinški test Teje Gregorin je lahko le rezultat naklepne odločitve

Martin Metelko
Pozitivni dopinški test Teje Gregorin je lahko le rezultat naklepne odločitve, je v pogovoru za MMC RTV SLO dejal direktor SLOADA Jani Dvoršak, ki je kar malo presenečen, da Gregorinova ni, tako kot je to ob takšnih razkritjih običajno, zanikala jemanja dopinga.

Direktor Slovenske protidopinške agencije (SLOADO) prav vsak slovenski primer dopinga doživlja boleče in tako je sprejel tudi vest, da je bila biatlonka Teja Gregorin na olimpijskih igrah 2010 dopingirana: "Kar zvija te v želodcu. To so šoki, ki name slabo vplivajo. Vsak takšen primer gre v škodo ne le športnika, ampak športa nasploh. To ni prijetno."

V vzorcu urina Teje Gregorin so odkrili vsebnost prepovedane substance - metabolit rastnega hormona. "Gre za sproščujoči peptid, za dele posameznih aminokislin. Ta peptid aktivira proces proizvodnje rastnega hormona v organizmu. Takšna stimulacija je prepovedana. Rastni hormon je endogen, proizvaja ga organizem, zato so ti peptidi na seznamu prepovedanih snovi."

Dvoršak je za MMC RTV SLO zavrnil dvoma o izsledkih testa ter možnost, da bi se lahko Gregorinova izgovarjala, da je snov v telo dobila s kakšnim prehranskim dodatkom, kjer ni dobro prebrala navodila: "Ne! Gre za hormone, ki jih uvrščamo med nespecifične snovi, in če se znajdejo v telesu, je to lahko le rezultat naklepne odločitve. Naključja ne more biti."


Na vprašanje MMC RTV SLO o vnovičnem preverjanju vzorcev, ki so jih Gregorinovi vzeli že leta 2010, je Dvoršak dejal: "To je ena od pomembnih strategij Svetovne protidopinške agencije, da lahko v obdobju do osmih ali celo desetih let pristojna organizacija izvaja nadaljnja testiranja ali retestiranja vzorca. Z leti so nekatere tehnike tako izpopolnjene, odkrijejo pa tudi nove tehnike, da stare vzorce na podlagi teh novih tehnik spet analizirajo in ugotavljajo prisotnost prepovedanih substanc. Mednarodni olimpijski komite (MOK) tako že vrsto let hrani stare vzorce, tako da goljufi slabo spijo daljše obdobje, ne le v času tekmovanj. Bojim se, da lahko ti novi postopki odkrivanja pozitivnih vzorcev v prihodnje razkrijejo še več pozitivnih primerov."

Primer Teje Gregorin meče slabo luč na vso njeno kariero in postavlja pod vprašaj njeno olimpijsko medaljo v Sočiju 2014. Bi se lahko zgodilo, da bi ji to medaljo vzeli? "To je težko vprašanje, menim pa, da bodo sankcije takšne, da ji bodo črtali rezultate, ki jih je dosegala do dve leti po Vancouvru." V tem primeru bi Gregorinova bronasto medaljo iz Sočija obdržala.

Teja Gregorin oziroma Smučarska zveza Slovenije sta se na novico odzvali z novinarsko konferenco, na kateri je 37-letna športnica prebrala izjavo in dodala, da sprejema začasni suspenz in da bo sodelovala v postopkih, ki sledijo. Opravičila se je tudi vsem, ki jih je s svojim ravnanjem prizadela. Gregorinova jemanja dopinga kategorično ni zanikala v nasprotju z običajno prakso odzivov športnikov v takšnih primerih.

"Tudi sam sem tako razumel njeno izjavo, kar me preseneča. Upam, da bo sodelovala z nami, to je navsezadnje tudi možnost za njeno kasnejšo rehabilitacijo," je za MMC RTV SLO dejal Dvoršak.

Značke: biatlon, doping

Članki iz rubrike