Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 16.10.2017 17:48:35

Klemen Bergant: Želim si, da Žanove vožnje ne bi več nihale

M24
Zadnjih nekaj let prvi slovenski veleslalomist Žan Kranjec pili še zadnje podrobnosti pred začetkom nove sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju. Štiriindvajsetletnik je lansko veleslalomsko premiero v Söldnu odprl zelo dobro, z odličnim četrtim mestom. Visoko cilja tudi v novi sezoni, v kateri si želi bolj konstantne forme.

Kranjec, ki bo 15. novembra dopolnil 25 let, je bil v minuli sezoni dvakrat povsem pri veleslalomskem vrhu s četrtima mestoma v Söldnu in Alta Badii. Na treh veleslalomih, vključno z veleslalomom na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, je ostal brez uvrstitve, enkrat je bil 15., enkrat 20. in dvakrat 23. Pripravljalno obdobje je začel z veliko željo, da še nadgradi svoj veleslalom ter odpravi prevelika nihanja.

"S formo sem zadovoljen in zadovoljen sem s smerjo, v katero grem. Smučam se dobro, zdaj je treba izkoristiti še ta čas do Söldna, da poskusim narediti vožnje čim boljše ter se tehnično in psihično čim bolje pripraviti na tekmo. Teren v Söldnu mi leži. Lani sem pokazal, da sem lahko zelo hiter, tudi letos lahko naredim zelo dober rezultat, pripraviti se bo treba, potem bomo videli. V enakem obdobju lani sem bil, glede na samozavest in smučanje, na visoki ravni. Težko rečem, kdaj sem bil boljši, to bo pokazala šele tekma. Glede na občutke na snegu, lahko rečem, da sem na dosti visokem nivoju," je dejal Kranjec.

"Cilj v prvi vrsti je smučanje, torej, da naredim tisto, kar sem sposoben, da izkoristim vsako tekmo in tudi vsako vožnjo, da ničesar ne podarjam konkurenci. Drugače pa si itak želim biti v vrhu, kar pa je odvisno tudi od konkurence, novih smuči, sem pa prepričan, da sem sposoben biti zelo visoko. Olimpijske igre so sigurno glavni dogodek sezone. Osebno bom vsako tekmo jemal enako resno in se bom stoodstotno pripravil, upam, da bom zdržal celotno sezono," je še dejal Kranjec.

V strokovnem štabu reprezentance si želijo, da bi imel Kranjec bolj konstantno formo. "Žan je imel nekaj težav, da se je uglasbil skupaj z novim serviserjem, te težave smo nekako prebrodili, tako da je naredil nekaj dobrih treningov, manjka pa še tisto finalno piljenje," je pred začetkom sezone dejal odgovorni trener v moški ekipi za tehnične discipline za svetovni pokal Klemen Bergant.

Kranjec bo formo za uvodno tekmo svetovnega pokala pilil v Söldnu, kamor se je odpravil danes. "Vemo, da je bil lani v Söldnu četrti. Vse, kar bo slabše, bo za navijače neuspeh, vedeti pa moramo, da, če si četrti, jih je zelo malo pred tabo. To je čista svetovna špica, moja želja je, da bi se Žan lahko na vsaki tekmi vmešal v boj za najvišja mesta. Lani mu je to uspelo dvakrat, letos pa upam, da mu to uspelo večkrat. Njegove vožnje še preveč nihajo. Trenutna situacija je zelo podobno situaciji pred začetkom lanske sezone. Je pa eno leto starejši, bolj izkušen, eno leto več treningov in tekem ima za sabo in bo treba to preseči, da bodo njegovi rezultati bolj konsistentni, da se ne bo na tekmah dogajalo, da bo enkrat četrti, nato pa 22. Želim si, da naredi vsako tekmo na ravni, ki jo je sposoben."



Kranjcu ležijo zahtevne postavitve in strmi tereni: "Veleslalomska tura svetovnega pokala je izredno težka, skorajda ni lahke proge, tukaj ne more biti izgovorov, da zaradi lažje proge ne bi mogel dobro dirkati, ker so čisto vsi veleslalomi zelo težki," je v zvezi s tem dejal trener.

"Meseca oktober in november, torej obdobje do prvih tekem, sta zelo pomembna za finalne priprave, da bomo prišli dobri na prve tekme. Za moški veleslalom v Söldnu imamo samo dve mesti. Kranjec bo sigurno startal, kdo bo drugi bomo videli. Štefan Hadalin je naredil ogromen skok naprej med pripravljalnim obdobjem v veleslalomu. Ko smo se na pripravah pomerili s tujimi ekipami, je bil zelo konkurenčen z najboljšimi veleslalomisti na svetu. Seveda, ali bo ta drugi Hadalin ali kdo iz smuk ekipe, bo imel zelo visoko startno številko in bo zelo pomembno, kako bo proga pripravljena," je dejal Bergant.

Lani se drugi Slovenec Miha Hrobat s startno številko 75 ni uvrstil v drugo veleslalomsko vožnjo preizkušnje v Söldnu. Tudi letos je kandidat za drugo slovensko mesto za Sölden Hrobat, ki pa bo imel konkurenco v Štefanu Hadalinu, ki slalomu želi v novi sezoni dodati še veleslalom, z novim materialom pa si želi točk tudi v kombinaciji.

Hadalin si želi nastopiti, kar pa seveda ni odvisno od njega. "Trenerji bodo povedali. Zaenkrat poskušam čim bolj uživati v smučanju. Upam, da ostanem zdrav. Na koncu bo treba dobro smučati. Tisti, ki bo najbolj smučal v danem trenutku, si bo najbolj zaslužil nastop v Söldnu. Slalom mi gre solidno, veleslalom pa tudi. Mislim, da sem pokazal čez poletje velik napredek, pa tudi počutim se boljše, smučam se boljše, mislim, da gre tudi veleslalom v pravo smer. Mislim, da sem naredil še kakšna pol koraka več v pripravljalnem obdobju, verjamem, da bom to zimo to tudi pokazal."

Lansko premiero na ledeniku Rettenbach je dobil Francoz Alexis Pinturault. Pred najboljšim Slovencem Kranjcem sta se lani uvrstila še Nemec Felix Neureuther in aktualni lastnik velikega kristalnega globusa ter malih globusov v slalomu in veleslalomu Avstrijec Marcel Hirscher, ki je na začetku priprav utrpel zlom gležnja in bo letošnji Sölden zagotovo izpustil.

Članki iz rubrike