Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 28.05.2017 10:12:29

Alpinci po zaslugi Štuhčeve in Klineta do rekordnega proračuna

Tit Košir
Smučarske ekipe za olimpijsko sezono, katere vrhunec bodo zimske olimpijske igre v južnokorejskem Pyeongchangu od 9. do 25. februarja prihodnje leto, so že sestavljene. Zbor panoge za alpsko smučanje, na katerem bodo potrjevali ekipe, bo v ponedeljek v Ljubljani. Alpincem se nasmiha rekordni proračun.

Po letih, ko se je alpsko smučanje soočalo s precejšnjimi težavami, se alpincem, sodeč po informacijah s Podutiške, obeta mirnejše obdobje, v katerem se bodo lahko v celoti posvetili pripravam na olimpijsko zimo. Člani in članice alpskih reprezentanc so v minuli sezoni presegli pričakovanja, kar se seveda pozna tudi na večjem obsegu proračuna za novo zimo.

Če bo obstal v postavljenih okvirjih, bo proračun alpskih disciplin za sezono 2017/18 največji v zadnjih osmih letih, je bil v izjavi za STA zadovoljen vodja panoge Miha Verdnik, ki ima za zdaj potrjen in zagotovljen obseg sredstev v višini 1,7 milijona evrov. V sklepni fazi dogovarjanja, nasmiha se jim še en za zdaj skrivnostni zlati sponzor, pa je še od 300.000 do 400.000 evrov, kar pomeni, da bodo v sezono vstopili z več kot dvema milijonoma evrov sredstev, s čimer bi zagotovili tisto, za kar so si ves čas prizadevali, nekoliko bolj individualno obravnavo in kakovostne snežne priprave na južni polobli.

Finančno mirnejše in uspešnejše obdobje je seveda posledica odličnih rezultatov. Za izjemen rezultatski izkupiček je v minuli zimi poskrbela Ilka Štuhec, ki trenira s svojo majhno ekipo, se bo pa Mariborčanka moški ekipi za hitre discipline pridružila poleti na pripravah v La Parvi v Čilu.

Po zaslugi sedmih zmag v svetovnem pokalu in še šestih vzponov na oder za zmagovalke je v skupni razvrstitvi osvojila drugo mesto, ob tem pa je prejela še mala kristalna globusa za smuk in alpsko kombinacijo. Medtem je svojo dominacijo v najhitrejši disciplini potrdila tudi na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, kjer je osvojila zlato medaljo.

Na belih strminah je blestel tudi Boštjan Kline. Odlično sezono je začinil s prvo zmago na tekmah svetovnega pokala v karieri, najhitrejši je bil namreč na smuku v Kvitfjellu. V samem svetovnem vrhu še naprej ostajata Ana Drev in Žan Kranjec, velik napredek sta prikazala Ana Bucik in Štefan Hadalin, nase pa je opozorila tudi Meta Hrovat, ki je na alpski kombinaciji mladinskega svetovnega prvenstva prišla do srebra.

V ženski ekipi za svetovni pokal, torej ekipi A, bodo poleg Mariborčanke še Ana Drev, Ana Bucik, Maruša Ferk, Tina Robnik in Meta Hrovat. Dekletom se bo na treningih s svojim finančnim vložkom pridružila srbska reprezentantka Nevena Ignjatović. Trenerski štab pa je iz ekipe izključil Vanjo Brodnik, ki se je odločila za tekmovalno slovo, in Katarino Lavtar, ki je pokazala premalo, da bi lahko še ostala del ekipe A.



Odgovorni trener ženske ekipe za svetovni pokal bo še naprej ostal Denis Šteharnik, trenerja za hitre discipline Aleša Brezavščka pa bo zamenjal Sergej Poljšak. Na preizkusu je tudi nov kondicijski trener. Če bo izpolnil pričakovanja, se bo ekipi pridružil tudi Dani Ošep.

Moška ekipa za svetovni pokal bo v olimpijsko sezono vkorakala nespremenjena. Klemen Bergant ostaja glavni trener na čelu tehnične ekipe A, v kateri sta Žan Kranjec in Štefan Hadalin, ekipo za hitre discipline z Boštjanom Klinetom, Martinom Čaterjem, Klemenom Kosijem in Miho Hrobatom pa bo bo še naprej vodil Peter Pen. Andrej Šporn, Rok Perko in Tilen Debelak se bodo Penovi zasedbi na pripravah lahko pridružili, prav tako se bodo lahko kvalificirali na tekme, ampak s svojim finančnim vložkom, torej samoplačniško, ne da bi bremenili predračuna ekipe.

Članom smukaške ekipe je vodstvo smučarske zveze končno izpolnilo tudi veliko željo, v novi sezoni se bodo lahko zanašali na stalno podporo fizioterapevta iz novogoriškega medicinskega centra Medartis. Izmenjavali se bodo trije fizioterapevti. Za kondicijsko pripravo moške ekipe pa bo skrbela Nika Radjenovič. Erik Furlan bo fizioterapevt pri moški ekipi za tehnične discipline, ki bo priprave na snegu v skladu s predlaganim načrtom opravila v argentinski Ushuaii, kjer bodo trenirali tudi Italijani in Francozi. V Argentino se bodo odpravile tudi članice ženske ekipe.

"Več sredstev pomeni kakovostnejši program, lahko se bomo posvetili tudi vzgoji podmladka ter mladinskemu programu, oblikovali bomo moško in žensko C ekipo, kar smo zdaj pogrešali, začeli bomo graditi pri temeljih, kjer se tudi začne vrhunski šport, v sodelovanju s klubi," je sklenil Verdnik.

Nekdanji vrhunski alpski smučar Mitja Valenčič, ki se je od tekmovalnega športa poslovil 9. marca 2014 na slalomu za pokal Vitranc, se vrača na Smučarsko zvezo Slovenije kot član trenerske zasedbe v moški ekipi. Devetintridesetletni Gorenjec se je odzval povabilu in bo v novi sezoni pomočnik odgovornemu trenerju za evropski pokal Rastu Ažnohu.

Valenčič, ki je v času aktivne kariere vpisal najboljšo uvrstitev s četrtim mestom 6. januarja 2010 na slalomu na zagrebškem Sljemenu, bo skrbel za slalomski in veleslalomski napredek članov ekipe za tehnične discipline za evropski pokal, izhaja iz gradiv, ki jih je obravnaval alpski odbor. Valenčič ima že trenerske izkušnje, saj se s tekmovalno upokojitvijo ni odrekel alpskemu smučanju. Zadnji dve leti je vodil alpsko šolo pri kranjskem klubu ASK Triglav.

Značke: alpsko smučanje, sta

Članki iz rubrike