Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
2 27.03.2017 09:19:14

Goran Janus po koncu sezono ekskluzivno za Ekipo SN: O Petru Prevcu, ekstremni tehniki Domna Prevca in še čem!

Tit Košir
Mož, ki je spisal največje uspehe slovenske skakalne reprezentance, je hkrati mož, ki je moral po letošnji sezoni odgovarjati na nekoliko bolj drzna vprašanja. V svojem slogu je dejal, kar mu leži na duši, spet pa je po drugi strani nekaj stvari skril. Goran Janus v podobi in besedi želi prepričati, da je še vedno pravi mož na čelu reprezentance, kljub sezoni brez presežkov.

Že pred ekipno tekmo je bilo v petek prisotne nekaj jeze glede uvrstitve v ekipo. Vsi skakalci so dejali, da obstaja nepisano pravilo najboljših štirih, potem pa ste rekli, da je drugače. Kako to povedati Jerneju?
Zame je bilo kristalno jasno. Vemo, da so trije v poletih ekstremno močni in so v najboljši deseterici. To so Jurij, Domen in Peter. Odločitev je bila samo med Anžetom in Jernejem, v kateri je krajšo potegnil Jernej.

Pa je to Jernej vedel pred petkovo posamično tekmo, kakšni so kriteriji?
Ne. Da bi prav pred tekmo ali med tekmo to povedal fantom, ne. Ampak stvar je kar logična.

Jurij je v mešani coni v petek dejal, da ne vidi, kako bi ga lahko dali v ekipo za soboto ... Mar tekmovalci sploh vedo, kako je s tem?
Mislim, da je bila odločitev logična, to je vse.

Ker se pogovarjava v soboto, je prav, da najprej ocenite ekipno tekmo, ki se znova ni izšla po željah. To peto mesto je kar zakleto.
(Smeh) Da, to drži. V tej sezoni je, kot kaže, to to, čeprav je po prvi seriji dobro kazalo. Treba je omeniti, da so fantje iz drugih moštev delali napake in da jim je pošteno spodrsnilo v prvi seriji, pozneje pa so stopili na plin. Fantom bi čestital, mislim, da smo ta trenutek naredili vse, kar je mogoče. To je vse.

Kje nastaja ta razlika med petim in denimo tretjim mestom? Kje bi lahko kaj dodali ali pa ne delali napak?
Morate vedeti, da so predvsem v tem drugem delu sezone fantje na vrhu zares konstantni. Preprosto je tako. Do Planice so ostali na tej ravni, naša reprezentanca pa niha. Na kakšnem treningu ali v kvalifikacijah dobro skačemo, pozneje pa ne, ko je treba stopiti na plin. To je v tem trenutku realna slika.

janus tk 2
Tit Košir

Zakaj recimo na tekmi ne gre? Peter je večkrat govoril, da na silo želi nekaj dodati, a se mu pozneje ponesreči. Kaj je to »na silo«?
To predvsem izhaja iz poletnega obdobja. Premalo je bilo regeneracije, in če v mozaiku niso vsi kamenčki sestavljeni, kot se šika, se to potem vidi v sezoni. Rekel bom, da je ta sezona za nas sezona učenja. Preprosto smo iz leta v leto napredovali in zdaj smo na točki, ko smo malce obstali. Potrebne so majhne korekture in to je vse.

TAK TALENT JE TEŽKO 'ODKLENITI'

V tej sezoni je bilo kar nekaj tekmovanj, ki izstopajo po pomembnosti, denimo svetovno prvenstvo, novoletna turneja. Zdi se, da forma ni bila pravilno tempirana. Koraka naprej ni bilo nikjer.
Če se dotaknem svetovnega prvenstva in ekipne tekme, smo bili tokrat peti, dvakrat prej šesti. Na posameznih tekmah sem seveda pričakoval več, a se ni nič izšlo. Novoletna turneja je bila želja, visoko postavljena s skakalcem med prvimi tremi. Vemo pa, kaj pomeni biti med tremi na novoletni turneji. V zgodovini je bilo malo slovenskih skakalcev med prvimi tremi. To je res naj naj dosežek.

Kako je pred tem potekala sezona za Domna, je bil cilj logično visoko postavljen?
V bistvu je Domen pred novoletno turnejo štirikrat zmagal, potem pa je zamenjal material, čevlje, ki so mu razpadali. Potem ni več tega čutil. Skoki so temeljili na občutkih in potem ni več šlo. Zamenjava je bila nujna.

Domnova izjava pred začetkom sezone: »Nič ne pričakujem od sezone, tudi če pogrnem na celi črti. Šel bom domov in se ne bom živciral.« Bo treba zdaj drugače zapeljati te izjave, saj je zdaj ugleden član najboljših?
Veste, kako je pri teh stvareh. Gre za 17-letnika, ki pač ne razmišlja preveč in raje pove, kaj si misli. Domen je glede na lansko sezono napredoval. Od 17-letnika ni mogoče ves čas pričakovati top predstav. Tudi poleti na grand prixu je prišel na eno tekmo in se tam ni kvalificiral. Nihanja so velika.

Star je 17, naslednjo sezono bo 18. Zagotovo se že posvečate temu, da bi ga držali v konstantni formi vse leto. Vemo, da je imel do zdaj vedno kak teden ali dva premora za iskanje svežine in forme. V vrhu to ni mogoče v boju za najvišja mesta.
...

CELOTEN INTERVJU Z GORANOM JANUSOM SI LAHKO PREBRERETE SAMO V PONEDELJKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Članki iz rubrike