favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 25.03.2017 14:36:25

Janus po ekipni tekmi: Peto mesto je to, kar...

Tit Košir
Norveška je pred Nemčijo, Poljsko in Avstrijo zmagala na ekipni tekmi smučarjev skakalcev za svetovni pokal na velikanki bratov Gorišek v Planici. Slovenci Anže Semenič, Domen Prevc, Jurij Tepeš in Peter Prevc so bili peti. V finalu so iz tretjega mesta po prvi seriji precej padli in se krepko oddaljili od boja za stopničke.

"Če bi po prvi seriji prekinili tekmo bi bil razplet za nas dober. Prva serija je bila uspešna, v drugi pa smo delali napake. Te so v prvi seriji delali tudi drugi, najboljši pa v finalu ne več. Našim fantom bi sicer čestital, ni bilo grobih napad, toda uspelo nam ni zaradi manjših. Razmere so bile dobre, lahko bi bile še boljše za nas, toda ta trenutek je peto mesto tisto, kar smo zmožni. Toda tudi v nedeljo se bomo borili in skušali doseči kar največ od tega, kar smo trenutno zmožni. Bomo pa nastopili s peterico," je pojasnil slovenski trener Goran Janus.

Slovenija bodo torej v nedeljo zastopana z bratoma Petrom in Domnom Prevcem, Jurijem Tepešem, Jernejem Damjanom in Anžetom Lanniškom, ki je tudi kot trideseti trenutno prisotnih v Planici iz razvrstitve svetovnega pokala prišel med uvrščene na zadnjo tekmo zime; sicer je na 34. mestu.

Gostiteljica finala sezone je bila po polovici ekipne tekme tretja. Za vodilno Nemčijo je zaostajala 13,8 točke. Druga je bila Norveška, ki je imela po polovici tekme 11,7 točke več kot Slovenija in le 2,1 točko manj od vodilne nemške vrste. Sledili so reprezentance Poljske, Avstrije in Japonske. Slednja je bila edina med omenjenimi, ki je v finalu zaostala za Slovenijo. Do zmage so s skoraj 50 točkami prednosti prišli Norvežani, Poljake pa je le 8,8 točke ločilo od drugega mesta.

Rekord letalnice, ki ga je v poskusni seriji dosegel Norvežan Robert Johansson in z 250 m vzel rekord Petru Prevcu, je sicer v zadnjem poletu tekme izboljšal Poljak Kamil Stoch (251,5 m). "Danes je za meno zelo lep dan. Uspešno sem začel, ko sem poletel 250 m že v poskusni seriji. Tudi ostali so ta del opravili zelo dobro. Potem je celotna ekipa uspešno nadaljevala pred odlično publiko, ki se je v velikem številu zbrala ob letalnici. Prikazali smo najboljše polete, ki jih znamo. Tudi sam sem lahko ponosen na svoje skoke," je ocenil Johansson.



Kot prvi je poljske nastope začenjal Piotr Žyla in z 233,5 metra v finalu tlakoval ekipi pot na zmagovalne stopničke, končno tretje mesto pa je potrdil izjemni Stoch. "Vso sezono smo zelo dobri, V ekipi trdo delamo in sem zelo vesel, ne le zaradi današnjega tretjega mesta, ampak tudi zato, ker smo prvič v zgodovini zmagali v pokalu narodov. Vesel smo tudi, ker je Stoch skočil tako izjemno v drugi seriji. V prvi seriji nismo bili tako uspešni, nato pa smo stopnjevali in Stoch, ki je najboljši skakalec na svetu, je z zadnjim fantastičnim poletom dal piko na i," je menil Žyla.

V nedeljo se bo svetovni pokal v tej zimi zaključil z drugo posamično tekmo pod Poncami, ki se bo začela ob 10. uri s prvo serijo, uro prej pa bodo poskusni poleti. Ob 12. uri je predvidena še podelitev nagrad najboljšim in tudi velikega kristalnega globusa.

Avstrijec Kraft je z zmago na prvi posamični tekmi v petek storil odločilni korak k osvojitvi zmage v skupnem seštevku sezone. Njegov edini tekmec Stoch, ki je bil peti, ima pred tekmo že 86 točk zaostanka. Poljak bi moral v nedeljo zmagati, če bi želel osvojiti globus, ob tem pa bi moral biti Kraft nižje od 16. mesta. Dvakratni svetovni prvak Kraft je tik pred zmago tudi v seštevku poletov. Zbral je 345 točk in teoretično ga lahko prehiti le še Nemec Andreas Wellinger, ki pa kljub drugemu mestu v petek zaostaja že za 92 točk. Poljska pa si je tudi že praktično zagotovila prvo mesto v pokalu narodov.

Slovenci nimajo možnosti, da bi se vpletli v boj za mali ali veliki globus; branilec skupnem zmage Peter Prevc je v seštevku poletov šesti, za drugim Wellingerjem zaostaja za 97 točk, za tretjim Stochom pa 78 točk in ima le majhne možnosti, da bi osvojil odličje. V skupnem seštevku je deseti, Domen Prevc pa šesti in sedmi v poletih.

Članki iz rubrike