Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

la-parolaccia Odkrito.si

V tej restavraciji natakarji žalijo goste!!!

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

su
su
14 20.03.2017 10:14:18

Le dva sta zaslužila več od Ilke Štuhec

Ilka Štuhec je pomagala Nini in njenemu bratcu Aleksu.
Grega Wernig
Najuspešnejša slovenska alpska smučarka v sezoni svetovnega pokala 2016/17 Ilka Štuhec je zgolj z denarnimi nagradami za vrhunske dosežke na tekmah svetovnega pokala zaslužila 414.314 švicarskih frankov (385.683 evrov), kar jo uvršča na tretje mesto v absolutni kategoriji, tako med ženskami kot moškimi.

Pred Štuhčevo sta se uvrstila le zmagovalca zime Američanka Mikaela Shiffrin in Avstrijec Marcel Hirscher. Shiffrinova je na vrhu ženske denarne lestvice z nagradami zbrala vsega skupaj 597.692 švicarskih frankov (556.274 evrov), medtem ko je Hirscher, največji zaslužkar med alpskimi smučarji, z nagradami zaslužil 528.878 švicarskih frankov (492.254 evrov). Gre seveda za kosmate zneske, brez obračunanega davka, ki je za vsako od držav drugačen.

Štuhčeva je sezono končala na drugem mestu v skupni razvrstitvi svetovnega pokala alpskih smučark ter temu dosežku dodala še mala kristalna globusa, kombinacijskega in smukaškega. Kot prva Slovenka je osvojila seštevek zime v kraljevski disciplini. Mariborčanka, največja senzacija pravkar končane sezone, je do zadnje tekme v Aspnu prepričljivo nanizala sedem zmag ter še naslov svetovne prvakinje v smuku. Štuhčeva je zmagala v treh disciplinah, osvojila štiri smukaške zmage, dve superveleslalomski in eno kombinacijsko, vsega skupaj je zbrala 13 uvrstitev na zmagovalni oder.


Več zmag od 26-letne Štajerke je zbrala le Shiffrinova, ki je bila najuspešnejša v sezoni z 11 zmagami ter naslovom slalomske svetovne prvakinje in dvema globusoma, velikim, in malim slalomskim. Hirscher je na vrhu moške razpredelnice zbral šest zmag v svetovnem pokalu, skupno 16 uvrstitev na stopničke, naslova svetovnega prvaka v slalomu in veleslalomu ter tri globuse, velikega, in mala za zmago v seštevkih veleslaloma in slaloma.

Tretja med alpskimi smučarkami po zaslužku je Švicarka Lara Gut (288.946 evrov), kljub temu da je zaradi poškodbe kolena, poškodovala se je februarja na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu, izpustila zaključni del tekmovanj. Pri moških pa sta se na drugo in tretje mesto uvrstila Norvežana Henrik Kristoffersen (274.343 evrov) in Kjetil Jansrud (263.848 evrov).

Nagrade so neprimerljive z milijonskimi zneski, ki jih za zmage na največjih turnirjih, grand slamih, denimo delijo v profesionalnem tenisu ali golfu. V svetu profesionalnega moštvenega športa pa skupni zneski denarnih nagrad najboljšim v belem cirkusu zadostujejo za plačilo nekaj dnevnega zaslužka najbolje plačanih nogometašev.

Članki iz rubrike