Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 19.03.2017 19:25:06

Trojna italijanska zmaga za konec sezone, Worleyjeva dobila boj s Shiffrinovo za veleslalomski globus

Sezona 2016/17 svetovnega pokala alpskih smučark se je končala danes v ameriškem Aspnu z veleslalomom. Francozinja Tessa Worley je dobila boj z Američanko Mikaelo Shiffrin za veleslalomski seštevek. Na zadnji ženski tekmi so Italijanke Federica Brignone, Sofia Goggia in Marta Bassino vpisale trojno zmago.

Statistika ni bila na strani 22-letne ameriške šampionke, ki je že osvojila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala ter slalomski mali kristalni globus. Prednost Worleyjeve pred zadnjo tekmo je znašala 80 točk. Shiffrinova bi morala zmagati, Worleyjeva pa bi se morala uvrstiti na 13. mesto ali nižje.

Francozinja takšnega scenarija ni dovolila. Sezono je končala na petem mestu, a pred Shiffrinovo, ki je vpisala šesto mesto. Worleyjeva je sicer na prvi progi zaostala za Shiffrinovo na šestem mestu (+1,45), kar pa je bilo še dovolj, da je lahko v finalu napadla ter ob prihodu v cilj prevzela vodstvo, kar je pomenilo, da je osvojila svoj prvi mali kristalni globus za prvo mesto v končnem seštevku sezone v kateri od disciplin.

Worleyjeva je po osvojenem naslovu veleslalomske svetovne prvakinje februarja na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu kot prva Francozinja po Carole Montillet-Carles, ki je leta 2003 osvojila superveleslalomski seštevek, osvojila veleslalomski kristalni globus. Zmagala je s prednostjo 85 točk pred Shiffrinovo.

Po prvi vožnji ženskega veleslaloma je vodila Italijanka Federica Brignone, druga je bila Shiffrinova (+0,94), tretje mesto sta si delili Bassinova in Nemka Viktoria Rebensburg (+0,95). V finalu pa se je Italijankam prikazala Fortuna. Zmaga je pripadla Brignonejevi, Goggia je bila druga (+1,44), Bassinova tretja (+1,47).



Na startu sta bili dve Slovenki. Naša najboljša veleslalomistka Ana Drev je bila osma (+1,83) po prvi vožnji, v finalu pa je padla na 15. mestu, kar pomeni, da je še ujela dobitnice točk. Drevova je tako osvojila 16 točk, skupno pa je v veleslalomskem seštevku zbrala 239 točk za osmo mesto v veleslalomskem seštevku. To je mesto slabše (in 44 točk manj) od sedmega mesta, ki ga je osvojila ob koncu minule sezone.

Ilka Štuhec je bila po prvi vožnji 22. (+3,46), v finalu pa je pridobila eno mesto in je na zadnji tekmi v sezoni vpisala 21. mesto, brez osvojenih točk. Ne glede na to, pa je za Štuhčevo najboljša sezona v karieri. Mariborčanka je sezono končala na drugem mestu v skupni razvrstitvi svetovnega pokala alpskih smučark. Ob tem je osvojila kombinacijski globus in kot prva Slovenka v zgodovini smukaški globus. Štuhčeva je zbrala 1325 točk, kar je največ v karieri, 318 točk manj od Shiffrinove.

Štuhčeva je v tej sezoni osvojila kar 1022 točk več od izkupička iz sezone prej. V vseh prejšnjih šestih sezonah, v katerih je tekmovala, tri sezone je izpustila zaradi poškodb 2009, 2010, 2011, je skupno osvojila 817 točk, torej 508 točk manj, kot je točk, ki jih je osvojila v tej sezoni. Osvojila je sedem zmag v svetovnem pokalu ter 13 stopničk, na svetovnem prvenstvu je bila zlata za naslov smukaške svetovne prvakinje.

Tretje mesto v skupnem seštevku je pripadlo Italijanki Goggia, ki je na tretjem mestu sklenila sezono tudi v veleslalomskem seštevku.

Članki iz rubrike