nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

rp
rp
0 03.10.2016 11:49:02

Kombinatorke podirajo zadnjo moško trdnjavo

Najboljše na nedavnem finalu mladinskega pokala FIS v Oberstdorfu
www.fis-ski.com
Nordijska kombinacija je edini šport na zimskih OI, v katerem so doslej tekmovali le moški. Čez šest let v Pekingu naj bi se spremenilo tudi to.

Direktor svetovnega pokala v smučarskih skokih, nekdanji norveški skakalec Lasse Ottesen, je predstavil strateški dokument, kako naj bi razvoj ženske nordijske kombinacije potekal v naslednjih letih. Cilji za razvoj tega športa so prvič zapisani v ambiciozni časovnici, ki naj bi jo v kratkem potrdilo še predsedstvo FIS. Formirana je tudi posebna delovna skupina za žensko nordijsko kombinacijo.


V sezoni 2018/19 se bo tako začel ženski celinski pokal v nordijski kombinaciji, estonski Otepää je že pokazal zanimanje za eno od tekem. Leta 2019 se bodo kombinatorke merile na mladinskem SP, leta 2020 na OI mladih v Lozani, v sezoni 2020/21 bodo prvič izpeljali ženski svetovni pokal, leta 2022 pa naj bi se kombinatorke, če bo razvoj šel v zaželeni smeri, že pomerile tudi na OI v Pekingu.

Pravila za celinski pokal bodo postavljena na kongresu FIS, ki bo maja v Portorožu. Na finalu mladinskega pokala, ki bo ob koncu sezone v Trondheimu, naj bi izpeljali tudi tekmo mešanih ekip v nordijski kombinaciji.

Za novim trendom nočejo zaostajati niti pri nas. Mlada dekleta, stara 12 in 13 let, ki trenirajo skoke, so tako že podučili tudi osnov smučarskega teka. Z njimi v tej smeri dela trener Peter Jošt. Tiste, ki bodo pokazale največ talenta za obe disciplini, bodo nato preusmerili v nordijsko kombinacijo.

Na nedavnem finalu poletnega pokala FIS za dekleta so bile v med letniki 1999 do 2001 najboljše Avstrijke, med letniki 2002 do 2004 pa Nemke. V tej kategoriji sta nastopili tudi Silva Verbič in Špela Mastnak ter v konkurenci 21 tekmovalk zasedli deveto in 13. mesto.


Članki iz rubrike