profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 13.01.2016 17:25:16

Janus: Na Kulm po dve medalji

Nikola Miljković
Glavni trener slovenske reprezentance je za svetovno prvenstvo v poletih na Kulm v Avstriji konec tega tedna napovedal dve medalji, po eno na posamični in ekipni tekmi.

Peter Prevc je po sedmih zmagah in prepričljivo dobljeni novoletni turneji prvi favorit za zlato na posamični tekmi.

Prevc je prav na Kulmu leta 2014 dosegel svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, v svoji lasti ima dva mala kristalna globusa za zmago v točkovanju poletov, lani je bil z 250 m en dan tudi svetovni rekorder, kot drugi Slovenec doslej po Jožetu Šlibarju, svojo sedmo zmago v sezoni pa je dosegel na zadnji tekmi pred SP v nedeljo v Willingenu.

Več dela se Slovencem zaradi slabših izidov na zadnjih nastopih pred SP obeta na ekipni tekmi, čeprav bosta v ekipi tudi edini slovenski prvak v poletih doslej Robert Kranjec (Vikersund 2012) in Jurij Tepeš, ki je bil član bronaste ekipe na SP pred štirimi leti, ko sta poleg njega in Kranjca nastopila še Jernej Damjan in Jure Šinkovec.

jurij tepes ap
Arsen Perić

Poleg Petra Prevca, Kranjca in Tepeša bosta v četrtek na treningu letalnico preizkusila tudi Anže Lanišek in Andraž Pograjc, slednji pa je tudi po besedah Janusa na Kulm pri Bad Mitterndorfu odpotoval kot rezerva, četudi si sam želi priboriti mesto v ekipi. V njej zaradi mladosti ni 16-letnega Domna Prevca, drugega slovenskega skakalca zime.

Organizatorji pričakujejo, da se bo zbralo okrog 100.000 navijačev, med katerimi bo tudi po prepričanju Petra Prevca ponovno veliko Slovencev. Število gledalcev pa bo odvisno tudi od vremena, saj je sonce napovedano le za četrtkova treninga in kvalifikacije, v petek naj bi že snežilo, v soboto pa naj bi zapadlo okrog 20 centimetrov snega, napovedane so temperature pod lediščem in spremenljive vetrovne razmere.

"Lahko se zgodi, da bom ohranil krono, vendar pa je možno tudi, da jo bom moral predati Petru Prevcu. Njegova forma se je vzpenjala, toda če bo popustil, sem lahko hitro zraven. Ni nepremagljiv," je menil Freund, ki je rekorder letalnice na Kulmu; 237,5 m je poletel 9. januarja 2015, na isti dan je Peter Prevc skočil 230,5 m, kar je tretja daljava po prenovi, dan pozneje pa je drugo daljavo zmogel Jurij Tepeš (231 m).

"Želim si, da bi zmagovito serijo nadaljeval tudi na SP," si je med drugim zaželel Prevc. Tako kot Janus je dve medalji napovedal nemški trener Werner Schuster, eno je že pripisal Freundu, drugo želi dobiti z ekipo, ki ima v lasti olimpijsko zmago iz Sočija. Avstrijski trener Heinz Kuttin je dejal, da bo za njegove skakalce SP pred domačimi gledalci zelo pomembno, želi pa si eno medaljo, "ne glede na to, ali se bo to zgodilo na ekipni ali posamični tekmi".

Peter Prevc z zlatim orlom
Reuters

Kutin pa je priznal, da je to težak cilj, saj so poleg Prevca in Freunda v tej zimi v izjemni formi Norvežani na čelu s Kennethom Gangnesom, ki je za Prevcem in Freundom tretji skakalec zime, ter svetovnim rekorderjem Andersom Fannemelom. Med favoriti so še Norvežani Andreas Stjernen, Daniel Andre Tande in Johann Forfang, med katerimi pa eden ne bo dobil priložnosti za nastop, Nemec Richard Freitag ter Avstrijca Stefan Kraft in Michael Hayböck.

Članki iz rubrike