oblaki, vreme Svet24.si

Konstanta: nestabilno vreme, nujen bo pogled na ...

20141567q8FE155D824D9BD964C73F7701585480B_1200 Svet24.si

Gorsko kolesarstvo v Mariboru: holivudarji se ...

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Robert Pogačar
Robert Pogačar
0 28.12.2015 19:09:53

Domen Prevc: Brat, kot je Peter, je lahko prednost ali tudi breme

Domen in Peter Prevc
Nikola Miljković
Potem ko se je z dvema osmima mestoma izkazal že na uvodnih tekmah v Klingenthalu in Lillehammerju, se je najmlajši iz moškega dela družine Prevc z drugim in petim mestom v Engelbergu dokončno prebil med najboljše.

Pri Domnovih skokih je tudi za strokovnjake najbolj navdušujoč njegov intenziven odriv, nad katerim se čudi ves svet. Pravi, da je to zasluga trenerjev: "Sandi Čimžar in Gorazd Bertoncelj sta poskrbela za dobro kondicijsko osnovo. Zlasti Gorazd je perfekcionist in me vedno postavi na realna tla. Opozori me na napake in na to, kar smo bili pozorni že pred tekmo. Res pa je, da mi pri tem precej pomaga gibljivost, kjer sem res močen. Tu ima veliko zaslug Sandi, ki mi je dal dobro osnovo, tudi z vajami joge. Gibljivost je torej motorična, in ne zgolj statična." 

Domen je nekaj besed namenil tudi utrujenosti in regeneraciji po končanih tekmah: "Kot zadnje čase opažam, imam na svetovnem pokalu iz dneva v dan več energije, ki pa po koncu tekme naslednji dan malce upade. Telo je na dan tekme nanjo gotovo pripravljeno v polni meri." 

Je za Domna prednost ali breme, da ima brata, kakršen je Peter? "To je odvisno od tega, ali ti gre dobro ali slabo. V prvem primeru je to po eni strani prednost. Če ti ne gre, pa potem nikoli nimaš miru. To sem videl že pri Cenetu. Takrat je skakalca najbolje pustiti pri miru,« pravi mladenič, ki se mu življenje po zadnjih uspehih ni bistveno spremenilo: »Nekateri prijatelji so me hoteli dojemati malo drugače, a sem jim takoj rekel, da naj vse ostane tako, kot je bilo do zdaj." 

Svojega starejšega brata ne jemlje kot vzornika: "Tudi ko sem bil majhen, se ne spomnim, da bi imel koga za vzornika. Peter mi tudi ne daje nasvetov glede skokov, včasih kakšen poduk glede osnovnih stvari." 

Kar zadeva priložnost v svetovnem pokalu, se zaveda, da takšna stvar ne pride čez noč. "Te stvari se stopnjujejo počasi, zato težko rečem, ali sem to pričakoval. Nekaj se je res videlo na treningih, zato popolno presenečenje, da sem bil uvrščen v ekipo, vseeno ni bilo."

 
ŽELI SI DOLGIH SKOKOV
Novoletne turneje se benjamin v slovenski vrsti že veseli, najbolj zaradi zadnjih dobrih nastopov: »Moji zadnji skoki so bili na visoki ravni, pa tudi v Oberstdorfu, kjer bomo turnejo začeli, mi je šlo dobro na treningih na ledeni smučini. To je edina 120-metrska skakalnica, na kateri sem tehnično odskakal bolje kot na manjših skakalnicah, čeprav je bolj zahtevna in marsikomu ne ustreza. Sicer vsako skakalnico, ko pridem tja, začutim malce drugače. Če sem na njej že skakal, mi je sicer v pomoč, a v svetovnem pokalu je zame skoraj vsako prizorišče novo.«

Rezultatskih ciljev in pričakovanj si pred turnejo ni zastavil. "Želim si le, da bom delal dolge, lepe in varne skoke," pravi in hkrati zanika, da je od Petra prevzel razmišljanje, da pred tekmo ne razmišlja o rezultatu, ampak samo o čim boljšem skoku: "Tega mi ni nikoli govoril, a vem, da tako razmišlja vsak dober športnik. Tako sem začel razmišljati postopoma po nekaterih tekmah, ko sem hotel kaj storiti preveč na silo, in tudi po nasvetu starejših, predvsem trenerjev." 

In kaj si Domen najbolj želi v novem letu? "Rad bi samo ostal srečen. Nisem človek, ki bi ga privlačile materialne dobrine, raje uživam v družbi prijateljev. Na maram stvari, ki so ničvredne, nesmiselne in te zasvajajo, ampak imam raje take stvari, ki so res nekje globoko v tebi." 

DARE PREVC: A STE JIH 'UŠTIMALI'?

Tekme v Engelbergu so seveda z zanimanjem spremljali tudi pri Prevčevih doma. Oče Dare, s katerim se po tekmi nista slišala, ga je po vrnitvi domov prišel pričakat na letališče. Takoj, ko sta se usedla v avto, mu je dejal: A ste jih 'uštimali'? "O samih skokih se potem nisva skoraj nič pogovarjala, ampak bolj o kraju. Tudi sicer doma o skokih skoraj ne govorimo, to je tema za trening in tekme," je Domen potrdil, kar je v svojih izjavah in intervjujih večkrat povedal že Peter.


LANIŠEK: ŠE VEDNO RAD GLEDA RISANKE
Za mnenje o Domnu Prevcu smo povprašali tudi njegovega sostanovalca na zadnjih tekmah svetovnega pokala Anžeta Laniška. Ta ga opisuje kot v redu in sproščenega fanta. Ko smo mu omenili, da za šestnajstletnika deluje že dokaj zrelo, je tri leta starejši Anže navrgel, da po eni strani da, po drugi pa tudi ne: "Zelo rad še vedno pogleda tudi kakšno risanko. Je pa mojster za računalnik in vse, kar sodi zraven. Glede tega rad pomaga s kakšnim nasvetom in vedno vse natančno preveri. Njemu je to kot hobi."


NA POLETE ŠE NE
O Domnu je nekaj besed spregovoril tudi glavni trener Goran Janus, ki ga takšen napredek mladeniča ni posebej presenetil: "Zadnji teden priprav v oktobru smo bili v Oberstdorfu na ledeni smučini in na tistem treningu je bil zelo prepričljiv. Že takrat se je z njim lahko primerjal le Peter in potem ni bilo dvoma, ali ga uvrstiti v ekipo. Pogosto so me spraševali, zakaj ni šel z nami v Kuusamo in Nižni Tagil. Domen je vendarle star šele šestnajst let in tudi vemo, kako kdaj skače na treningih. Po domače rečeno, kdaj tudi 'nabira rože'. Je še mlad in zato mora napredovati počasi." 

Nad tako dobrim uvodom v sezono je bil vendarle nekoliko presenečen tudi Janus: "Takšnih rezultatov od njega res še nisem pričakoval, čeprav je bil na tistem treningu v Oberstdorfu še boljši kot na večini tekem. Nekaj tekem moraš preprosto dati skozi, da vidiš, kje si. Je pa močen, kar nas veseli. Ali bo v tem ritmu zdržal do konca sezone, bomo šele videli. Občasno bo še vedno izpustil kakšno tekmo, kot denimo Japonsko, pa tudi na polete ga v tej sezoni še ne bomo pošiljali."

Članki iz rubrike