Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 06.02.2015 11:26:22

Preteča snežena savana

Reuteres
Poleg Lindsey Vonn in Tine Maze je še nekaj favoritinj za današnji smuk. Najbolj nevarna bo seveda Anna Fenninger.

Svetovna prvakinja v superveleslalomu bo na progi Ujeda izjemno nevarna. Razbremenjena vseh pritiskov se bo kot gepard spustila v dir po sneženi savani. Toda tu sta vsaj še Lara Gut in Tina Weirather.

ANNA
Po idealnem začetku za skupno zmagovalko svetovnega pokala v pretekli sezoni, ko je Anna na superveleslalomu osvojila zlato s tremi stotinkami prednosti pred Tino Maze, je Salzburžanka tudi ena od glavnih favoritinj v smuku. In njen cilj je neskromen – osvojiti novo zlato.
"Od lanske sezone sem napredovala tudi v drsenju po snegu, tako da zame ravninski predeli, ko je treba imeti prefinjen občutek, niso več neznanka. Z optimizmom lahko gledam na naslednjo tekmo na svetovnem prvenstvu, ko bom spet naskakovala kolajno. In to zlato," je samozavestno govorila 25-letna Anna, ki pa še nima smukaške zmage v svetovnem pokalu.

Njen trener Meinhard Tatschl verjame, da ima zdaj razbremenjena Fenningerjeva veliko možnosti za nov uspeh. "Anno ne smemo podcenjevati. Če je kakšen smuk, kjer moja varovanka lahko zmaga, je to smuk v Beaver Creeku," je napovedal Tatschl. Anna bi lahko sledila stopinjam Marie Walliser (1987), Anje Pärson (2007), Vonnove (2009) in Lizz Görgl (2011), ki so na istem svetovnem prvenstvu osvojile zlato tako v superveleslalomu kot smuku.

840-22-gut re
Reuteres

Avstrijci pa bodo imeli v boju za kolajno vsaj še dve dekleti. Kot prvo veteranko Görglovo, ki je bila letos že dvakrat druga. "Sem v dobri formi in zelo hitra v zavojih. Kolajna je vedno moj cilj, ko se spustim po progi na tekmi svetovnega prvenstva," je dejala 33-letna Štajerka. Zgornji del proge je bolj pisan na kožo klasičnim smukačicam, ki znajo odlično drseti, spodnji del pa je tehnično zahtevnejši. "V drsenju po snegu nisem slaba, verjetno pa imam nekaj kilogramov premalo, da bi lahko idealno vozila po ravninskih delih proge," je še dejala Lizz.

Iz ozadja bo napadla mlada Cornelia Hütter, ki se je izkazala že na superveleslalomu. "Nova dirka, nova priložnost," je moto 22-letnice. "Na superveleslalomu nisem imela konkretnega cilja in tudi na smuku ne sodim med favoritinje za kolajne. Bom pa zagotovo napadla in tvegala vse, kar se bo dalo," je še dejala Coni.

LARA
Ena izmed tistih, ki so bile po prvi tekmi na svetovnem prvenstvu zelo razočarane, je bila tudi Švicarka Lara Gut. "Razmere niso bile dobre, vendar sem bila sama kriva za zaostanek, saj nisem odpeljala tako, kot znam," je bila samokritična Ticianka, ki zdaj vse upe in sile usmerja v smukaško tekmo.

Gutova že ima smukaško kolajno s svetovnega prvenstva, saj je leta 2009 kot najstniški fenomen na SP v Val d' Iseru zaostala le za Vonnovo. Lara lahko postane prva Švicarka s smukaškim zlatom po Walliserjevi leta 1989 (ravno tu v Beaver Creeku) in prva švicarska svetovna prvakinja na splošno po Sonji Nef, ki je bila najboljša na svetu leta 2001 v veleslalomu. Švicarji torej nimajo svetovne prvakinje že polnih 14 let, Gutova pa ima na progo Ujeda kar lepe spomine, saj je zmagala na tukajšnji edini ženski smukaški tekmi pred dvema letoma. Poleg tega ima Lara tudi lepo popotnico iz svetovnega pokala, saj je zmagala na zadnji smukaški tekmi v St. Moritzu pred Fenningerjevo.

TINA, ELENA, VIKA

840-22-weirather re
Reuteres

Glede na vreme, ki je v teh dneh v Beaver Creeku zelo spreminjajoče, se tudi na smuku lahko zgodi marsikaj, vendar je med favoritinjami za kolajne treba omeniti vsaj še tri dekleta. Tina Weirather, hči slovitih Hartija Weiratherja in Hanni Wenzel, je med tistimi, ki lahko presenetijo, poleg tega pa je bila na tekmi svetovnega pokala pred dvema letoma tu odlična druga. Na smukih svetovnega pokala je bila Tina štirikrat druga in petkrat tretja, zato meni, da je čas za najvišjo stopničko. Tina bi bila po Ursuli Konzett leta 1982 (tretja v veleslalomu) prva smučarka iz te žepne državice, ki bi dobila kolajno na SP, zadnji naslov svetovne prvakinje za Liechtenstein pa je osvojila Tinina mama Hanni (leta 1980 v kombinaciji).

Med favoritinjami sta še Italijanka Elena Fanchini in vse boljša v hitrih disciplinah Nemka Viktoria Rebensburg. Zadnja Italijanka, ki je postala svetovna prvakinja v smuku, je bila Paula Wiesinger leta 1932, torej pred 83 leti, zadnja italijanska svetovna prvakinja pa je bila nekdanja varovanka Valeria Ghirardija, zdajšnjega trenerja Mazejeve, Isolde Kostner (superveleslalom 1997).

Članki iz rubrike