cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 07.09.2023 08:55:41

Upam, da bomo gledali slovenski finale

tzs
Kapetan slovenske ženske reprezentance je eden od tvorcev velikega uspeha, saj so se uvrstili na zaključni turnir pokala BJK. Pomembno besedo ima tudi pri turnirju WTA v Ljubljani, ki se začenja čez nekaj dni. V slovenske igralke neizmerno zaupa in verjame, da lahko naredijo tudi čudeže.

Kako ste zadovoljni s formo slovenskih igralk, ki bodo čez dva meseca igrale na finalnem turnirju pokala Billie Jean King v Sevilli?
Zelo sem zadovoljen z napredkom, ki ga kažejo dekleta v zadnjem obdobju, v zadnjih nekaj mesecih. Kaja Juvan je na zadnjem grand slamu v New Yorku prišla v tretji krog, kar je njen najboljši rezultat na igriščih Flushing Meadowsa. Tamara Zidanšek je imela malce smole. Toda vidi se, da se njena forma vzpenja, saj je dobro igrala tudi na prejšnjih turnirjih. Tudi druge igralke, ki jih želim poklicati v reprezentanco, igrajo bolje kot pred poletjem. Moram izpostaviti Veroniko Erjavec, ki igra res vrhunsko. Tudi Nina Potočnik kaže boljše predstave kot pred časom, ko se je pobirala po poškodbi. Živa Falkner in Pia Lovrič sta prav tako dvignili raven svoje igre.

Za turnir WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana ste bili zadolženi, da podelite posebna povabila. Na podlagi česa ste se odločili?
Slovenske igralke imajo na turnirju v slovenski prestolnici zelo veliko priložnost, da se pokažejo v najlepši luči. Turnir je malce manj kvaliteten, kot je bil v preteklih letih v Portorožu, ko je bil serije 250. Toda igralke, ki bodo nastopile v Ljubljani, so še vedno zelo znane in odlične tenisačice. Tri Slovenke so že neposredno uvrščene na glavni turnir. Imamo še dve posebni povabili in še nekaj slovenskih igralk v kvalifikacijah. Tam bo priložnost dobila Živa Falkner. Morda dobimo še kakšno možnost za posebno povabilo. Na turnirju WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana bomo imeli zelo široko slovensko zasedbo. To je seveda prav, saj je turnir namenjen prav slovenskim igralkam, da doma pokažejo, kaj zmorejo. Slovenke bodo res imele priložnost, da se izkažejo pred domačimi gledalci. Menim, da bo tudi ljubiteljev tenisa na tribunah precej več, kot jih je bilo v Portorožu. Časovni okvir turnirja v Ljubljani je zelo dober ob koncu poletja. Upam, da bomo gledali slovenski finale ali vsaj polfinale, da bi imeli eno slovensko igralko v finalu. To bi bilo vrhunsko.

Povabili so vas v Wimbledon, kjer ste bili na sestanku glede finalnega turnirja pokala BJK, ki bo od 7. do 12. novembra v Sevilli. Kaj je novega?
Predstavili so nam, kako naj bi bilo vse skupaj videti v Sevilli. Govorili smo o organizacijskih stvareh – hotelu, dvorani, igriščih za trening, prevozih ... Glede denarnih nagrad nam niso povedali še nič, kar je kar malce nenavadno, glede na to, da je do finalnega turnirja v Sevilli dobra dva meseca. Toda to ni najbolj pomembno. Kar bo, pač bo. Imamo že vse pripravljeno za zaključni turnir pokala BJK; od priprav, letalskih vozovnic in hotelov do tega, kdo gre z nami ... Prepričan sem, da bo vse na najvišji mogoči ravni. Ekipe ne bomo menjali – tu sta Blaž Kavčič in Daniel Šantelj ter fizioterapevt Anže Kunavar. Tea Starc in Alja Uranjek bosta v Sevilli urejali vse formalnosti, da mi ne bomo razmišljali o ničemer drugem kot o treningih in tekmah. Naše igralke bodo imele res odlične pogoje. Žreb v skupinskem delu finalnega turnirja je za nas kar ugoden, ne glede na to, da za Kazahstan igra Jelena Ribakina in za Avstralijo Ajla Tomljanović. Vse je seveda odvisno od tega, katere igralke bosta prijavili ostali reprezentanci v skupini.
Za slovensko reprezentanco lahko rečem, da sem govoril z vsemi igralkami, na katere bi lahko računal. In vse so potrdile nastop za reprezentanco na finalnem turnirju. Imena bodo še malo počakala, saj je treba ekipo prijaviti do začetka oktobra. Že zdaj pa vem, da bo v ekipi pravo vzdušje in da v Sevillo ne gremo samo nastopat. Prepričan sem, da lahko nadaljujemo uspešno slovensko pravljico. Borili se bomo do konca in v Španiji bomo zelo močna reprezentanca. Tudi Kompas je pripravil izlet v Sevillo z ogledom naših dvobojev, tako da upam, da bomo imeli tudi na tribunah lepo podporo. Veliko slovenskih navijačev, ki nam bodo dodatno pomagali.

krasevec juvan
tzs


Bodo igralke lahko nabirale tudi točke za lestvico WTA?
Ni še dogovorjeno. To bi bilo super za naše igralke, ki bodo imele tako dodaten motiv. Takrat se bodo nabirale točke za grand slam v Avstraliji, ampak saj je do konca sezone še nekaj turnirjev.

Vzdušje, ki vlada v reprezentanci, je pripomoglo k temu, da sta Kaja in Tamara v Kopru obrnili rezultat proti Romuniji in se je Slovenija uvrstila na zaključni turnir. Kdo je 'kriv' za tako dobro vzdušje v ekipi?
Vsi. Tudi midva z Blažem, ki sva nekakšna vodji. Vsak pa ima svojo zadolžitev – tudi Šantelj, Anže … Vsi dihamo skupaj. Tudi dekleta so sprejela način dela v reprezentanci. Ko se dela, se dela resno, ko je sproščeno, pa smo vsi nasmejani. Za zdaj nam to kar uspeva.

V preteklosti je bilo kar nekaj odpovedi igralk za slovensko reprezentanco. Odkar ste vi kapetan, tega ni.
Ne bi izpostavljal samega sebe. To ni samo delo kapetana in strokovne ekipe reprezentance, ampak celotnega strokovnega sveta na teniški zvezi, celotne zveze. Veliko vlagamo v to. Imamo razčiščene odnose, v ozadju ni nekih igric in vse si povemo v obraz. Ne vem, kako je bilo v preteklosti, in v to se ne bi spuščal. Pomembno je, da imamo pristen odnos in smo iskreni drug do drugega. Seveda pride tudi do problemov, ampak jih poskušamo rešiti skupaj.

Zidanškova ni nastopila na dvoboju proti Kitajski novembra lani, pa iz tega niste delali cirkusa.
Najprej je treba povedati to: če Tamara in Kaja ne bi imeli individualnih uspehov, potem jih tudi reprezentanca ne bi imela. Včasih se je treba o kakšni reprezentanci pogovoriti in kakšno stvar sprejeti v dobri veri, da dekleta delajo dobro. Osebno nimam nobenih zamer. Takrat, ko Tamara ni igrala za reprezentanco, smo se o tem veliko pogovarjali. Ona je reprezentanci veliko dala in takrat je prišel trenutek, ko je hotela rešiti sezono; v tistem trenutku je mislila, da bo najbolje, da jo reši tako. Kaj bi bilo, pa tako ali tako ne vemo. Lahko pa je ravno to pripomoglo, da je Nina Potočnik potem zmagala v dvoboju proti Kitajki. Vsaka stvar je za nekaj dobra.
Pri tej reprezentanci mi je všeč, da se vsi usedemo, pogovorimo in dogovorimo, tudi če se ne strinjamo, kar se seveda zgodi. Vse poskušamo rešiti na najboljši mogoči način. Nikoli se ne odločim sam, ne da bi se pogovoril z drugimi. Ekipa mora dihati skupaj in tako drug drugemu zaupamo ter dvigamo samozavest igralkam. To se potem vidi tudi na igrišču.

Na finalnem turnirju BJK torej možnosti za polfinale obstajajo?
Seveda. Mi bomo naredili vse, kar je v naši moči, da se prebijemo iz skupine. Pred nekaj leti sem na neki novinarski konferenci napovedal, da se bo Sloveniji morda zelo kmalu uspelo prebiti v svetovno skupino in se lahko zgodi celo finale. Danes od tega nismo več veliko oddaljeni. Imamo celo zelo realne možnosti, da se to zgodi. Jaz v to verjamem. Naš glavni cilj je, da v Sevilli pokažemo najboljšo igro in da še nadgradimo vzdušje v ekipi. Tihi cilj ali moja želja pa je, da se enkrat, morda že letos, prebijemo iz skupine ali celo igramo v finalu. Verjamem v kvaliteto naših igralk, ne glede na njihovo trenutno uvrstitev na lestvici WTA. Vem, kaj Kaja, Tamara in druge dajejo za reprezentanco.

Članki iz rubrike