IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Hana Huljić in Petar Grašo 1 Njena.si

Petar Grašo bo že drugič postal očka

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

tzs
tzs
0 28.04.2021 11:41:21

Trije je bolje kot eden

Tomaž Berendijaš
ztk.si
V Facebook pogovoru smo tokrat gostili mag. Tomaža Berendijaša, glavnega trenerja v ŽTK Maribor. Mariborski klub je že osemnajst let zapored najuspešnejši klub v Sloveniji in Berendijaš je v zanimivem pogovoru predstavil filozofijo kluba.

Ob tem je bil ŽTK Maribor proglašen tudi za najboljši klub prvih dveh desetletij 21. stoletja: "Vstopna točka je teniška šola, v kateri deluje določeno število otrok. Ko otroci to prerastejo, pridejo v predtekmovalni program, kjer že nastopajo na turnirjih 8-11 let. In nato počasi napredujejo. Pri nas dva ali celo trije trenerji skrbijo za skupino igralcev. V zadnjih treh letih smo malce spremenili pristop. Včasih je imel en trener izključno svojo skupino igralcev in je za njih odgovarjal. Zdaj smo pri kategorijah 14, 16 in 18 let trije trenerji, ki skrbimo za vse igralce. Nimamo razdeljenih skupin. Tudi z Dominkom delamo trije trenerji. Tako vsak trener doda nekaj svojega."



Zadnji veliki uspeh kluba je dosegel prav Sebastian Dominko, ki je pred kratkim dobil dva močna turnirja v Rusiji: "Sebastian ima neko svojo pot. Najprej je igral nogomet, potem tenis. Po eni strani je bil rezultat nepričakovan, po drugi pa glede na to, da je v zadnjem obdobju napredoval in stopnjeval formo, lahko rečemo, da je bil ta rezultat vseeno pričakovan. Moramo pa zdaj ostati realni in iti naprej po ustaljeni poti."



Denarne nagrade za najboljše

Strokovni svet Tenis Slovenije (SS TS) je na redni seji sprejel dokument v katerem bo razdelil dodatna denarna sredstva, ki bodo pomagala pri nadaljnjem razvoju najboljših slovenskih mladih igralcev in igralk.



Tenis Slovenija bo na pobudo Strokovnega sveta tokrat najbolj nagradila Sebastiana Dominka, ki je pred kratkim zmagal na dveh močnih mladinskih turnirjih v Rusiji. Predvsem je odmevala zmaga na turnirju ITF J1, saj je bila to prva slovenska zmaga v zgodovini v tem rangu tekmovanja. Na podlagi kriterija, ki je določen v Programu mladinskih reprezentanc za leto 2021 (uvrstitev med stoterico na mladinski lestvici ITF) bo Dominko prejel nagrado 4.000 evrov.



Ob tem je SS TS opozoril, da je bilo zaradi trenutnih razmer in razglašene epidemije izvajanje Programa zelo oteženo. Odpadla so namreč zimska ekipna evropska prvenstva in določena ostala tekmovanja iz Programa.



SS TS je zato sprejel odločitev, da se v primeru otežene organizacije skupnega odhoda ekipe na mednarodno tekmovanje le to organizira na drugačen način. Člani ekipe tako v tem primeru s strani TS prejmejo finančno nadomestilo v višini 200 evrov za posamezno tekmovanje, če se udeležijo glavnega turnirja na tekmovanju iz Programa. Način za vsak turnir posebej določi kapetan mladinskih reprezentanc.



TS dodatno na podlagi mnenja SS TS dodeli finančno pomoč sledečim reprezentantom

Sebastijan Dominko 1.000 evrov na podlagi zmage na ITF Juniors Kazan (1)

Bor Artnak 1.000 evrov na podlagi uvrstitve na lestvici ITF Juniors

Maj Premzl 1.000 evrov na podlagi uvrstitve na jakostni lestvici ITF Juniors

Matic Križnik 1.500 evrov na podlagi uvrstitve na lestvici ITF in zmage na turnirju ITF Juniors v Estoniji

Žiga Švec 1.000 evrov na podlagi uvrstitve na lestvici Tenniseurope do 16. let

Skupaj bo TS med najboljše mlade igralce tokrat razdelila 9.500 evrov.



SS TS se je v nadaljevanju seje dotaknil tudi Programa mlade FED Cup in reprezentance za Davisov pokal. V letu 2021 je za Program mlada FC in DC ekipa namenjenih 15.000 evrov. V ta program so vključeni reprezentanti iz prehoda iz mladinske v člansko kategorijo. V zadnjih letih so iz tega naslova finančno pomoč prejemala večinoma dekleta. Že v naslednjem letu pa bo po mnenju SS TS zaradi odličnih rezultatov fantov v mladinskih kategorijah to finančno pomoč potrebno povečati vsaj na 20.000 evrov, predvsem z namenom lažjega prehoda iz mladinskega v članski tenis.



Zmagoviti niz Matica Križnika


Petnajstletni predstavnik Teniškega kluba Center Court je v torek na turnirju serije ITF J5 v Jurmali zabeležil že svojo 15. zaporedno zmago. Levoroki igralec, ki se je po naslovu v Adažiju na mednarodni mladinski lestvici povzpel na 302. mesto, je bil tokrat s 6:4 in 6:3 boljši od Belorusa Alexija Khamrotauja. S to zmago si je Matic Križnik priigral mesto v četrtfinalu, kjer ga še drugič letos čaka obračun proti Estoncu Oliverju Ojakaarju. Prvič sta se tekmovalca pomerila februarja v Tartuju, kjer je dvoboj s 6:3 in 6:4 dobil Križnik.



Na mladinskih turnirjih so bili v torek slovenski predstavniki aktivni še na turnirjih ITF J1 v Ricanyju in ITF J5 v Nišu. Na Češkem je v 1. kolu močnega turnirja obstal Maj Premzl, ki je moral priznati premoč 115. mladincu sveta Olafu Pieczwkoskemu, v Nišu pa zmage še naprej nizata Eva Muller Uhan in Nik Miković. Oba sta se najprej uspešno prebila skozi kvalifikacijsko sito, zdaj pa premagala še svojega nasprotnika v 1. kolu glavnega dela turnirja. V 2. kolo se ni uspelo prebiti Aljažu Kirbišu, že včeraj pa je mimo 1. ovire napredoval Marsel Žnuderl.


V Antaliji znova vseslovenski dvoboj

V Zagrebu je v torek še tretjič v treh dneh na teren stopila Dalila Jakupović, kateri se ni uspelo prebiti v 2. kolo glavnega dela turnirja. Primorko je v izenačenem obračunu z rezultatom 6:4 in 7:6 (7) ugnala Nemka Jule Niemeier (263. na WTA lestvici). V Antaliji je še tretjo nasprotnico v tem tednu premagala Tina Cvetkovič, ki se je tako uspešno kvalificirala v glavni del turnirja, tam pa sta prvo zmago že zabeležili tako Živa Falkner kot tudi Manca Pislak. Igralki se bosta v 2. kolu za četrtfinalno vstopnico pomerili prav med seboj. Vseslovenski obračun smo v Antaliji spremljali že v preteklem tednu, ko je Falknerjeva z 2:0 v nizih ugnala Cvetkovičevo.



Uspešna vrnitev Pračkove

Predstavnica TK Luka Koper Ana Tara Praček je v 1. krogu turnirja Svilengrad Cup U16 v Bolgariji prepričljivo s 6:2 in 6:2 odpravila domačo igralko in se zasluženo prebila v nadaljnje tekmovanje.


Svit Suljić in Paolo Angeli sta na turnirju Tennis Europe U14 v Zagrebu poskrbela, da bo imela Slovenija svojega predstavnika med najboljšimi štirimi. Predstavnika TA Breskvar in ŽTK Maribor se bosta na Hrvaškem za polfinale pomerila prav med seboj.


V 2. kolo se je v Zenici uspelo prebiti tudi Lukasu Marjanoviču, Carlu Angeliju, Vaalu Urankarju in Pii Petelinšek.


Na Madžarskem je po porazu v 2. kolu kvalifikacij z nastopi na turnirju Viszlo Trans Cup U16 končala Mia Sara Ribnikar (TK Center Court).



Buzeti na Kodeljevem do prvenca med mladinci

Na igriščih TD Slovan se je v preteklih dneh za igralke in igralce v starostni kategoriji Petrol U18 odvijalo prvo odprto prvenstvo na peščenih igriščih v koledarskem letu 2021. V konkurenci fantov je že od samega začetka odlično igral Nikola Puntarič (TABRE), ki je še lani branil prav barve Slovana. Po vrsti je nadigral Marka Bernarda (TR-KR, 6:2, 6:1), Miho Bajžlja (TKMED, 6:2, 6:0), v 3. kolu izločil 2. nosilca turnirja Simona Javorška (TC-LJ), v polfinalu pa kar malce presenetljivo gladko odpravil še Luko Videnovića. Predstavnik TK Triglav Kranj je namreč prav tako mlel nasprotnike enega za drugim in na poti do polfinala skupaj izgubil zgolj 4 igre. Proti Puntariču je bil nemočen in dvoboj izgubil z 0:6 in 2:6.



V zgornji polovici žreba v uvodnih kolih ni bilo presenečenj. V četrtfinale so se uvrstili 1. nosilec Job Japelj (TKMED), 4. nosilec Vanja Joksović (TKMED), 5. nosilec Žiga Bradaška (TC-LJ) in 6. nosilec Vid Buzeti (PTUJ). V polfinale sta se prebila Japelj in Buzeti, finalni obračun proti Puntariču pa si je po treh nizih priboril Buzeti. Ta je že v četrtfinalu za zmago proti Joksović potreboval tri nize, nič drugače pa ni bilo niti v finalu. Tam je dobro začel, prvi niz dobil s 6:1, a Puntarič je v naslednjem nizu odgovoril z enako mero. Najboljše je Buzeti prihranil za konec in tretji niz dobil brez izgubljenega niza. Za Vida je bila to na turnirjih pod okriljem Tenis Slovenije to prva turnirska zmaga po letu 2015, ko je bil na igriščih ŽTK Maribor najboljši v kategoriji dečki U12.



Pri dekletih se je do naslova brez izgubljenega niza prebila 1. nosilka turnirja Hana Bečirovič Novak. Predstavnica ŽTK Maribor, ki je v začetku koledarskega leta odlično nastopala tudi na nekaterih članskih turnirjih - pohvali se lahko s prebojem v polfinale Telemach državnega pokala tako na igriščih TK Branik Maribor kot tudi na igriščih TK Murska Sobota - je vse nasprotnice ugnala brez izgubljenega niza. Po vrsti je bila boljša od Nike Por (TR-KR), zimske državne prvakinje U18 Anamari Žnuderl (MU-SO), Lare Flerin (TR-KR) in v finalu še od Mete Marenk (TR-KR). Ta je na poti do finala med drugim izločila tudi 2. nosilko Niko Završki (ŠD_LTA), v finalnem obračunu proti Bečirovič Novakovi ostala pri treh osvojenih igrah. Za Hano je to prva turnirska zmaga na turnirjih pod okriljem Tenis Slovenije po slavju julija 2019 v Šentjurju. Tudi takrat je bila najboljša v kategoriji deklice U18.



Petrol U18 - OP Slovan
Fantje, četrtfinale
J. Japelj – Ž. Bradaška 4:6, 6:1, 6:0
V. Joksović – V. Buzeti 6:3, 2:6, 3:6
L. Videnović – B. Frelih Kozinc 6:0, 6:0
N. Puntarič – S. Javoršek 7:6 (5), 6:2

Polfinale
Japelj – Buzeti 6:1, 1:6, 3:6
Videnović – Puntarič 0:6, 2:6

Finale
Buzeti – Puntarič 6:1, 1:6, 6:0


Dekleta, četrtfinale
H. Novak Bečirovič – A. Žnuderl 6:2, 6:2
T. Zalokar – L. Flerin 6:7(2), 0:1* - predaja
E. Plesničar – E. Zalokar 0:6, 0:3* - predaja
M. Marenk – N. Završki 3:6, 6:3, 6:2

Polfinale
Bečirovič Novak - Flerin 6:4, 6:4
Zalokar - Marenk 1:6, 2:6

Finale
Bečirovič Novak - Marenk 6:3, 6:0








Članki iz rubrike