profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 18.01.2019 15:13:58

Nadal z lekcijo še za enega mladega Avstralca, Čilić s preobratom

Rafael Nadal
Profimedia
Španski teniški as Rafael Nadal se je brez težav uvrstil v osmino finala odprtega prvenstva Avstralije. Nadal, ki na prvem letošnjem turnirju za veliki slam še ni izgubil niza, je v dveh urah in 24 minutah s 6:1, 6:2 in 6:4 izločil 19-letnega Avstralca Alexa De Minaura. V osmini finala je po velikem preobratu tudi lanski finalist Hrvat Marin Čilić.

Čeprav se je zdelo, da bi De Minaur s svojo hitrostjo na igrišču znal predstavljati večji izziv za 32-letnega Španca, je Nadal že v prvem nizu pokazal, da ima vse niti v svojih rokah, vidno živčen Avstralec pa je težko razvijal svojo igro, največ težav pa je imel z nekoliko podhranjenim servisom.

Drugi igralec sveta je 27 mest nižje postavljenemu Avstralcu tako odvzel servis v četrti igri uvodnega niza za 3:1 in nato še enkrat dve igri pozneje ter prepričljivo dobil niz. V drugem je Nadal znova takoj prišel do tako imenovanega "breaka" in vseskozi nadziral potek dvoboja.

Zgodba se je še enkrat ponovila v začetku tretjega niza, ko je De Minaur izgubil uvodno igro na svoj začetni udarec. Avstralec je nato sicer držal izid za priključek, a mu Nadal ni dovolil niti ene priložnosti za odvzem servisa. Je pa v razburljivi zadnji igri zmagovalcu 17 turnirjev velike četverice ubranil šest zaključnih žog, preden je vendarle moral priznati poraz.

Borbenega Avstralca je po dvoboju pohvalil tudi Nadal: "Res grize, je izredno hiter ... Tisto točko na zaključni žogi, ki jo je rešil, je bila res neverjetna." Ob tem se je zahvalil publiki za močno podporo, ki so mu jo namenili kljub dejstvu, da je igral proti izredno priljubljenem domačinu.

Nadal, ki je na poti do osmine finala premagal tri Avstralce - poleg De Minaurja, še James Duckwortha in Matthewa Ebdena - se bo v četrtfinalu srečal s Čehom Tomašem Berdychom.


Nekdanja številka štiri moškega tenisa po daljši poškodbi hrbta v Avstraliji znova beleži odmevne rezultate. V prvem krogu je trenutno 57. igralec na svetu, premagal 13. nosilca Britanca Kyla Edmunda, danes pa 18. nosilca Argentinca Diega Schwartmana s 5:7, 6:3, 7:5 in 6:4.

Nastop v osmini finala pa si je le po velikem preobratu zagotovil lanski finalist Čilić, sedmi igralec sveta, ki je proti zimzelenem Špancu Fernandu Verdascu nadoknadil zaostanek dveh nizov in v četrtem nizu ubranil dve zaključni žogi na poti do zmage s 4:6, 3:6, 6:1, 7:6 (8) in 6:3.

Petintridesetletni Madridčan je v uvodnem delu dvoboja z izjemnim servisom popolnoma nadziral potek igre, saj na drugi strani Čiliću prvi udarec nikakor ni stekel. Hrvat je šele v tretjem nizu našel ritem na igrišču in ekspresno znižal zaostanek, a se je nato moral boriti za obstanek vse do zadnje točke četrtega niza.

Tridesetletni Čilić se je pri 6:7 v podaljšani igri prvo na svoj servis rešil zaključno točko, nato pa se je Špancu pri vodstvu 8:7 zatresla roka. Drugi začetni udarec je poslal v mrežo, po tej napaki pa je Čilić postal gospodar na igrišču. Špancu je prvo vzel še naslednjo točko na servisu, nato pa mirno zaključil niz in veliko psihološko prednost unovčil v odločilnem nizu.

Španec si lahko očita neizkoriščene priložnosti ob dejstvu, da je vse do petega niza bolje serviral od Čilića. Na koncu je končal z 27 asi, proti Čilićevimi osmimi. Za Hrvata bi borbena zmaga lahko prinesla pomembno spodbudo za naprej, saj doslej v Melbournu ni bil najbolj zanesljiv.

V osmini finala se bo pomeril s 24. igralcem sveta, Špancem Robertom Bautisto Augutom, ki je danes nekoliko presenetljivo v treh nizih, s 6:4, 7:5 in 6:4, izločil enega od mladih ruskih upov v moški karavani Karema Hačanova, sicer 11. igralca sveta.

Značke: tenis, turnir, avstralija

Članki iz rubrike