900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

sta
sta
0 02.01.2018 09:13:08

Mamica Serena na poti ene največjih vrnitev v zgodovini športa

Profimedia
Z nekaj ekshibicijskimi dvoboji ter Hopmanovim pokalom v Perthu se je silvestrski konec tedna začela nova teniška sezona. Vse oči so bile uprte zlasti v ameriško zvezdnico Sereno Williams, ki se vrača po lanski zmagi na OP Avstralije ter porodu, in Srba Novaka Đokovića, ki bi moral prvič zaigrati po polletni odsotnosti zaradi poškodbe.

Serena Williams je izpolnila pričakovanja in začela pot do ene največjih vrnitev v športu vseh časov, potem ko je zaigrala le štiri mesece po rojstvu hčerke Alexis Olympia. Šestintridesetletna Američanka je sicer ekshibicijski dvoboj v Abu Dabiju proti zmagovalki odprtega prvenstva Francije Latvijki Jeleni Ostapenko izgubila s 3:6, 6:2 in 5:10. Ne glede na to, da še ni v vrhunski formi, ostaja želja, da bi branila naslov na OP Avstralije v Melbournu ta mesec.

Williamsova ni igrala vse od rekordne 23. zmage odprte dobe na turnirjih za veliki slam pred 11 meseci v Melbournu, ko je turnir osvojila osem tednov noseča. Takoj po velikem zmagoslavju se je umaknila iz teniške karavane. Septembra je rodila hčerko, obenem pa hitro napovedala, da si želi nastopiti na uvodnem grand slamu sezone. Potem ko je preizkusila formo v Abu Dabiju, je bila zadovoljna s svojim nastopom. A ni še prepričana, ali bo čez dva tedna res nastopila.

serena williams 2
Profimedia


"Zelo sem zadovoljna, na igrišču se počutim dobro. Prve tekme so vedno izjemno zahtevne, še posebej, če si pravkar rodil. A bilo je odlično. Vesela sem, da sem lahko zaigrala na tej ekshibiciji," je po tekmi dejala Williamsova, za katero je s tribun navijal tudi mož Alexis Ohanian. In četudi ameriška zvezdnica dvomi o svojem nastopu čez dva tedna, pa so organizatorji OP Avstralije še naprej prepričani, da bo Williamsova na turnirju zaigrala.

Medtem pa od vrnitve Novaka Đokovića za zdaj še ni bilo nič, saj je srbski teniški igralec tik pred zdajci odpovedal nastop v Abu Dabiju, nato pa še na turnirju v Dohi, ki poteka ta teden. Razlog za odpoved so bile bolečine v komolcu, ki ga spremljajo že pol leta. Zdaj je pod velikim vprašajem tudi njegov nastop na prvem grand slamu sezone, odprtem prvenstvu Avstralije. Potem ko je "Nole" skoraj dve leti kraljeval svetovnemu tenisu, je njegova forma sredi leta 2016 padla, šušljalo pa se je tudi o težavah v zasebnem življenju. Dobitnik 12 turnirjev za grand slam ni igral vse od julijskega Wimbledona.

djokovic
Reuters


Tudi številni drugi igralci imajo težave s poškodbami. Med njimi je številka 1 Španec Rafael Nadal, ki je že
odpovedal dva turnirja ATP v novi sezoni, ter Škot Andy Murray, ki bo predvidoma sredi tedna v Brisbanu preizkusil, če je nared. Nadal je v minulem letu kljub vsem dvomljivcem oživil slavne čase, potem ko je osvojil svoje deseto OP Francije, svoj tretji naslov na OP ZDA in leto končal kot številka 1.

A tudi španski zvezdnik ima težave s poškodbo levega kolena, pred OP Avstralije pa bo zaigral na ekshibiciji 10. januarja v Melbournu. Na turnirju naj bi nastopili tudi Đoković, dobitnik treh grand slamov Švicar Stan Wawrinka, najboljši avstralski igralec Nick Kyrgios in legenda avstralskega tenisa Lleyton Hewitt.

Federer
Reuters


Medtem pa se v letu 2017 ni zaustavil niti 36-letni Švicar Roger Federer, ki ne kaže, da bi ga kaj zmotilo niti v novi sezoni. Na OP Avstralije bo branil naslov, za ogrevanje pa je zaigral za Švico tudi v Hopmanovem pokalu ob koncu leta. Sam pravi, da je telesno dobro pripravljen, da je imel odličen premor in da z veseljem pričakuje novo sezono, v kateri bo veliko odvisno tudi od zdravja velike četverice tekmecev.

Rusinja Marija Šarapova je ena tistih, ki je prav tako dobro začela novo sezono. Ta teden nastopa v Shenzenu, potem ko se je aprila lani vrnila na teniška igrišča po 15-mesečni odsotnosti zaradi dopinga. Zmagovalka petih turnirjev za grand slam, ena največjih zaslužkaric v športu sploh, je ob vrnitvi nanizala vrsto porazov, preden je oktobra osvojila turnir v Tianjinu - njen prvi naslov po letu 2015. Čez 14 dni bo zaigrala na svojem prvem OP Avstralije po letu 2016, potem ko je na ženski teniški lestvici napredovala na 59. mesto. Lani je na grand slamih najdlje prišla na OP ZDA, kjer se je uvrstila med najboljših 16.

Vrnitev Belorusinje Viktorije Azarenka po porodniški odsotnosti se je zapletla zaradi bitke za starševstvo enoletnega sina, kar jo je prisililo v odpoved večjega dela lanske sezone. Po lestvici je nazadovala na 210. mesto, vendar so ji organizatorji OP Avstralije, ki ga je sicer osvojila dvakrat, namenili posebno povabilo za nastop. A ker se sodna bitka za sina nadaljuje, je Azarenka odpovedala nastop na pripravljalnem turnirju za OP Avstralije ta teden v Aucklandu, kar postavlja pod vprašaj tudi njen nastop v Melbournu.

Članki iz rubrike