reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 11.07.2017 21:01:33

Konta prva britanska polfinalistka po letu 1978, Pliškova nova številka ena

Reuters
Velika Britanija je po letu 1978 in Virginii Wade končno dobila polfinalistko domačega turnirja za veliki slam v Wibledonu. To je postala Johanna Konta, ki je v četrtfinalu s 6:7 (2), 7:6 (5) in 6:4 premagala drugo nosilko Romunko Simono Halep in s tem dosegla največji uspeh v karieri.

Romunka je tako na osrednjem igrišču, ki je edini pod streho (dež je danes zmotil tekmovanje) zamudila priložnost, da postane nova številka ena ženskega tenisa, prvo mesto na kakovostni računalniški lestvici bo Nemki Angelique Kerber prevzela 25-letna Čehinja Katarina Pliškova, kljub temu, da je v Wimbledonu izpadla že v drugem krogu.

"To je neverjetno. Na domačem turnirju sem se uvrstila v polfinale, pri tem pa premagala odlično tekmico," so bile prve besede Konte, ki je prvi niz izgubila v podaljšani igri, potem ko sta obe igralki enkrat vzeli servis tekmici. V drugem nizu "breaka" ni bilo, spet je odločala podaljšana igra, ki jo je tokrat dobila Britanka. Ta si je končno zmago zagotovila z odvzemom servisa v peti igri tretjega niza.

Konta se bo v polfinalu pomerila z ameriško veteranko Venus Willams. Ta je postala najstarejša polfinalistka turnirja po Martini Navratilovi, ki je v polfinalu igrala pred 23 leti. Američanka, petkratna zmagovalka turnirja, ki je v Wimbledonu debitirala pred dvajsetimi leti, je odigrala svojo 100. tekmo na "sveti travi", v njej pa je s 6:3 in 7:5 premagala 17 let mlajšo tekmico Latvijko Jeleno Ostapenko, sicer zmagovalko letošnjega turnirja v Parizu. S tem je zabeležila 86. zmago na turnirju, s čimer se je izenačila s svojo sestro Sereno, s katero sta po tem najuspešnejši med še aktivnimi igralkami.

"V tenisu preprosto uživam in to kažejo tudi rezultati. Pa tudi izkušnje opravijo svoje, mislim, da je to pokazal tudi današnji dvoboj, sama sem odigrala 100. tekmo na turnirju, Jelena šele osmo," je recept za uspešne igre predstavila Williamsova in dodala, da v svoji igri raste iz dvoboja v dvoboj. "Če hočeš do konca, moraš igrati boljše od prejšnjega dvoboja. Tekmice so vse boljše in povsem jasno je, da me v polfinalu čaka še težje delo," meni starejša od sester Williams.

Drugič v karieri se je v polfinale Wimbledona uvrstila Španka Margine Muguruza, v četrtfinalu je s 6:3 in 6:4 ugnala Rusinjo Svetlano Kuznjecovo, ki je v tretjem krogu ugnala Slovenko Polono Hercog. Za Španko je to prvo polfinale na turnirjih za veliki slam po lanski zmagi v Parizu. "Leta 2015 sem tu izgubila finale s Sereno Williams, menim da sem letos precej boljša igralka kot takrat, zato upam, da grem lahko do konca. Tudi današnji dvoboj sem odigrala odlično, med igranjem sem poskušala čim manj razmišljati, kar mi je uspelo," je bila zadovoljna Muguruza, ki bo poskušala ponoviti dosežek svoje trenerke Concite Martinez, ki je doslej edina Španka z zmago na turnirju, ta ji je uspela leta 1994.


Španka se bo v polfinalu merila z zmagovalko dvoboja med Slovakinjo Magdaleno Rybarikovo in Američanko Coco Wandeweghe. Njun obračun je bil zaradi dežja prekinjen pri rezultatu 2:2 v drugem nizu, prvega je s 6:3 dobila Čehinja.

Edini dvoboj v moški konkurenci sta odigrala drugi nosilec Srb Novak Đoković in Francoz Adrian Mannarino. Dvoboj bi moral biti na sporedu že v ponedeljek,
a ker je prišlo do zamude, so ga prestavili, kar je razjezilo predvsem Srba. "Lahko bi igrala tudi pozno zvečer, z odločitvijo nisem bil zadovoljen. Še enkrat se je pokazal nesmisel igranja petega niza brez tie breaka, to bo treba spremeniti. V pripravljenosti sem moral biti do pozno zvečer, nato pa so mi sporočili, da so dvoboj prestavili," se je jezil Đoković, ki pa na sami tekmi ni kazal posebnih znakov nervoze.

"Odigral sem solidno tekmo, še zdaleč pa ne perfektno. Najvažnejše pa je, da sem tekmeca strl v treh nizih in da se dvoboj ni zavlekel," je po zmagi dejal Srb, za katerega bo to deveto wimbledonsko četrtfinale, v njem pa se bo pomeril s Čehom Tomašem Berdychom. Doslej sta se igralca pomerila v 27 obračunih, Srb jih je dobil 25, Čeh pa je eno svojih zmag v medsebojnih dvobojih zabeležil prav v Wimbledonu, Srba je premagal v polfinalu leta 2010.

"Vsekakor bo to težji dvoboj, kot je bil z Mannarinom. Berdych bo zagotovo bolj svež od mene, imel je dan počitka in se je na dvoboj lahko dobro pripravil. Upam, da to ne bo odločilno," se nadeja Đoković.

Preostali trije pari četrtfinala so bili znani že v ponedeljek, prvi nosilec Britanec Andy Murray se bo pomeril z Američanom Samom Querreyjem, Luksemburžan Gilles Müller, ki je v osmini finala izločil Španca Rafaela Nadala, s Hrvatom Marinom Čilićem, tretji nosilec Švicar Roger Federer pa s Kanadčanom Milošem Raonićem.

Značke: tenis, atp, wta

Članki iz rubrike