zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Življenje spremenilo Saško in ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

tu
tu
0 27.04.2016 12:44:35

Rafa Nadal poslal pismo teniški federaciji: Dovolj imam!

Reuters
Španski teniški igralec je na Mednarodno teniško federacijo poslal odprto pismo s svojimi zahtevami.

Rafael Nadal je poslal sporočilu vodstvu ITF na čelu z Davidom Haggertyjem, da naj se javno predstavi njegovo dopinško zgodovino.

Španski teniški igralec ima dovolj obtoževanj, sumničavih sporočil in podobnih neresnic, ki jih širijo po različnih medijskih kanalih.

Zato se je odločil in posledično zahteval, da se njegovi rezultati dopinških testov predstavijo javnosti, poleg tega pa naj bo javno dostopen tudi njegov biološki potni list.

»Dovolj imam. Ne sme biti več opravičljivo in dovoljeno, da kdo govoriči brez predloženih dokazov,« je začel devetkratni zmagovalec Roland Garrosa nekaj tednov pred peščenim vrhuncem sezone.

Za Associated Press je razložil svoje želje in postopke, ki si jih želi opraviti v čim krajšem časovnem obdobju, poleg tega pa je ta teden še uradno vložil tožbo proti nekdanji francoski ministrici, ki ga je obtožila dopinga.

»Vem, kolikokrat me testirajo tako na turnirjih kot izven njih. Prosim razkrijte javnosti vse moje rezultate in informacije. Objavite moj biološki potni list in zgodovino vseh testiranj.«

»Od zdaj naprej si želim, da vse moje rezultate objavite, takoj ko bodo prišli iz laboratorija,« je jasno povedal Španec, sicer 14-kratni zmagovalec turnirjev velike četverice.

Odzvali so se tudi pri ITF in pri teniški agenciji za dopinško politiko, kjer so še zapisali: »ITF lahko potrdi, da gospod Nadal ni nikoli padel na dopinškem testu in nikoli ni bil suspendiran zaradi kršitev protidopinških zakonov.«

nadal
Reuters

Sporočili so še, da ima vsak igralec pravico, da svoje rezultate pridobi v bazi podatkov Svetovne antidopinške organizacije. Posledično jih lahko s tem tudi preda javnosti: »Če bi to kdo od igralcev storil, bi seveda na ITF vse skupaj preverili, če je to resnično.«

Španec je s to potezo osupnil, zanjo pa se je odločil zaradi obtožb Roselyne Bachelot, nekdanje ministrice za zdravstvo in šport, ki je trdila, da je Nadal sedem mesecev namesto poškodbe počival zaradi padlega dopinškega testa.

Nadal bo tako ob resničnosti podatkov skoraj zagotovo dobil tožbo, ko se bo postopek začel. »Nesmiselno in nepošteno je, da se nekdo, ki naj bi poznal šport, izraža na takšen način brez dokazov. Težava je, da vedno manj ljudi zaupa v ta šport. Menijo, da krovne organizacije prikrivajo teste in podatke. Mi vemo, da to ne drži in menim, da je prišel čas, da vsi skupaj bolje komuniciramo z javnostmi,« je v pismu nadaljeval Nadal.

V zaključnem delu pa je dodal še naslednje: »Verjamem, da moramo nadaljevati z bojem proti dopingu še na močnejši in strožji način. Kot človek in kot profesionalec sem se prepričal, da je naš šport čist. Tenis mora postati gonilna sila v prikazovanju transparentnosti podatkov. Skupaj s poštenostjo sta to temelja zdravega načina življenja.«

nadal sarapova

Spomnimo, da se je vso to namigovanje o dopingu začelo z odmevno afero okoli Marije Šarapove, ki bo v naslednjih mesecih deležna končne odločitve glede pozitivne dopinške kontrole na meldonium.

Članki iz rubrike