sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 07.11.2015 16:05:08

Andrea Petković: Depresija jo vleče h koncu

Grega Wernig
Solze obupa so se zarisale na obrazu ene najboljših nemških teniških igralk, ko je igrišče zapustila popolnoma potolčena, saj se je nad njo znesla Španka Carla Suarez Navarro v Zhuhaiju. Ali je bil to njen zadnji dvoboj v karieri?

Andrea, rojena v Tuzli srbskemu očetu Zoranu in bosanski materi Amiri, ko je bila stara pol leta, pa so odšli v Nemčijo, se je zlomila po hudem porazu na Kitajskem. Andrea je zdaj povedala, da boleha za depresijo in da je pod vprašaj postavila tudi teniško kariero, kariero, v kateri je prišla do devetega mesta na svetu (oktobra 2011).

"Sama pri sebi moram razčistiti, ali si še želim nadaljevati teniško kariero, ali si še želim igrati tenis. V tem trenutku je v tenisu več stvari, ki jih ne maram, kot je stvari, ki jih imam rada. V zadnjih dveh, treh mesecih sem izgubila strast do tenisa," je dejala trenutno 24. igralka sveta.

Razkrila je, da ji igranje tenisa sploh ni več v veselje, da ji potovanja pomenijo muko. "Ko sem bila doma, sem se počutila res srečno. Toda vsako minuto pred odhodom na turnir sem bila bolj nesrečna. Prav depresivno sem se počutila. Tako sem bila depresivna, da sploh nisem hotela vstati iz postelje," je dejala 28-letnica iz Darmstadta.

Andreo smo spoznali kot simpatično in radoživo dekle februarja 2011 v Mariboru, ko je z nemško reprezentanco prišla igrat proti Sloveniji v pokalu Fed. Pogovarjali smo se seveda v srbščini, Andrei pa se je ob vsakem odgovoru ali vprašanju zarisal nasmeh v kotičku ust.

Danes je Andrea drugačna, prežemajo jo skrbi, ni pa obešala na veliki zvon, da ima bolno mamo, ki se ji je bolezen precej poslabšala. "Želela sem preprosto ostati doma, toda ker sem profesionalka, sem delala naprej. Trenirala sem, hodila na turnirje in opravljala vse obveznosti, ki spadajo zraven," je povedala Andrea in dodala: "Toda počutila sem se kot na mučilni napravi. Vsako minuto."

Andrea je priznala, da se je prvič v karieri začela spraševati, ali je izbrala pravi poklic. "Prvič v življenju sem imela občutek, da s tenisom izgubljam čas, ki bi ga lahko porabila za druge stvari in cilje, ki so mi tudi pomembni," je še povedala Tuzelčanka, ki je v karieri samo z nagradami na turnirjih zaslužila več kot pet milijonov evrov.

NAJPREJ POČITEK
Glede na to, da je Andrea že končala sezono 2015, se je odločila, da se bo najprej spočila in potem v naslednjih tednih premislila, kako naprej. "Najprej bom spala štiri dni, ker se počutim, kot da že dva meseca nisem zatisnila oči."



Pred kratkim je povedala, da je imela vedno težave z motivacijo, ambicijo, da pleza višje in višje. "Moram se naučiti nadzorovati svoje misli in čustva. Moram se naučiti, kako jih lahko usmerim v svoje dobro."

DRŽI GOBEC!
Andrea je tudi razložila, da pač ne more nadzorovati čustev na igrišču in da ji včasih iz ust izletijo besede, ki se jih pozneje sramuje. Vendar ne more narediti nič, da se to ne bi dogajalo. Včasih se v kakšnem dvoboju ob izgubljeni ali pa dobljeni točki iz njenih ust slišijo takšne kletvice, ki bi se jim čudil še kakšen kočijaž. Večinoma Andrea preklinja samo sebe, ne zna pa si natančno razložiti, zakaj se ji to dogaja.

Velikokrat je s kletvicami sama sebe motivirala, da je bila na igrišču bolj neizprosna, da je dala vse od sebe. To ji je pomagalo, da se je po poškodbah (v letu 2012 je imela kar tri poškodbe in je bila odsotna več kot devet mesecev ter padla na 200. mesto na lestvici WTA) spet približala svetovnemu vrhu. "Takrat ko sem čutila, da je vreme, občinstvo ali telo proti meni, sem sama sebi rekla: 'Drži gobec in igraj!' To je bilo, kot bi se od mojega telesa odlepil neki duh, ki je lebdel nad mano in mi govoril take stvari. V sebi sem slišala in potem ponavljala besede: 'Zdaj pa je zadosti. To ne more biti res. Kaj je s tabo!'"

ZAKAJ?
Zakaj se to dogaja z eno najbolj zabavnih igralk na teniških turnirjih? Andrea je pisala znameniti blog Petkorazzi, na igriščih ob zmagah zaplesala in bila na splošno ena najbolj priljubljenih igralk. Toda zdelale so jo številne poškodbe – hrbtenica, meniskus, roka ... In vedno znova se je vrnila med najboljše na svetu. To te gotovo utrudi in ti pobere ogromno energije.

Zdaj bo nekaj časa doma, potem pa bo odpotovala v New York in Portland. Kljub vsemu pa je še nekaj upanja za njene navijače, da bo nastopala tudi v letu 2016. "Moji navijači ne smejo biti preveč žalostni. Morda ne bom nehala in se nikoli vrnila. Najprej si bom vzela nekaj časa zase, vse skupaj dobro premislila, potem pa se bom odločila," je za konec Andrea spet vse pustila v negotovosti.

Značke: andrea-petkovic, wta

Članki iz rubrike