IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Srečko Ferlež
Srečko Ferlež
0 13.09.2019 14:11:18

Projekt Mladi za mlade

Vodena vadba
SUSA
Evropski projekt Mladi za mlade, ki zaposlovanje mlade diplomante 2. bolonjske stopnje na področju športne vzgoje ali kineziologije je v Sloveniji prisoten drugo leto. Mladim omogoča prvo zaposlitev in pridobitev praktičnih delovnih izkušenj s področja športa. Tadej Novak in Živa Sabo sta primer dobre prakse, ki v tem projektu delujeta že drugo leto oz. v primeru Žive, bo to njena prva izkušnja v tem projektu.

»Osnovni namen projekta je zaposlovanje mladih diplomantov 2. bolonjske stopnje na področju športne vzgoje ali kineziologije, starih do vključno 29 let, ki so iskalci prve zaposlitve ali dolgotrajno brezposelni. Z zaposlitvijo na projektu pridobivajo praktične delovne izkušnje in krepijo kompetence za njihovo dolgoročno zaposljivost. Strokovnim delavcem zaposlenim na srednji šoli ali v dijaškem domu pa je omogočeno tudi opravljanje pripravništva,« je uvodoma dejala Marjana Špilek, skrbnica pogodbe na Zavoda za šport RS Planica.

reklamna-pasica_Ekipa_14_9_2019_SUSA (1)

»Poleg zasledovanja dolgoročne zaposljivosti mladih se ob izvajanju projektov zasleduje tudi težnja k aktivnejšemu preživljanju prostega časa med mladimi (dijaki in študenti), ki so vedno bolj izpostavljeni sedečemu življenjskemu slogu. Njim je s projektom zagotovljena brezplačna strokovno vodena vadba, ki je namenjen izboljšanju gibalne učinkovitosti – predvsem v vlogi korektive zaradi sedečega oz. stoječega načina dela oz. študija in s tem k dolgoročnemu izboljšanju gibalnih sposobnosti za uspešno opravljanje poklicev, za katere se izobražujejo.«

Projekt se je začel izvajati v septembru 2017 in je na polovici obdobja izvajanja. Največ zanimanj zanj pokažejo diplomanti Fakultete za šport, Univerze v Ljubljani, ki so za ta projekt evropskih socialnih skladov izvedeli že med časom študija. »Za projekt sem izvedela že v času študija na Fakulteti za šport, vendar takrat še nisem imela pogojev, da bi se nanj prijavila, saj potrebuješ drugo stopnjo, da se na projekt lahko prijaviš. Ko sem končala magistrski študij kineziologije, sem se oktobra 2018 prijavila na Zavodu republike Slovenije za zaposlovanje in tako prišla do informacije, da so objavili peti razpisni rok za prijavo na projekt Mladi za mlade. Zagrabila sem priložnost in poslala povpraševanje Univerzitetni športni zvezi Maribor (UŠZM) ali bi sodelovali v tem projektu. Odgovor je bil pozitiven. UŠZM in Slovenska univerzitetna športna zveza sta projekt spoznala za dobrega in tako smo začeli našo zgodbo,« je povedala Živa Sabo, nekdanja atletinja, sedaj magistrica kineziologije.

Projekt Mladi za mlade se je med diplomanti športnih smeri dobro prijel. »V projekt je bilo do danes vključenih 20 strokovnih delavcev od tega 2 profesorja športne vzgoje po starih programih, 2 magistra kineziologije in 16 mag. prof. šp. vzg. V tem šolskem oz. študijskem letu 2019/2020 jih bo aktivnih 17, saj so nekateri že uspeli pridobiti stalno zaposlitev izven projekta, kar je tudi osnovni cilj projekta,« je razložila Špilekova.

Mladi iskalci zaposlitve se imajo še vedno možnost prijaviti na projekt Mladi za mlade. Marjana Špilek je razložila: »Naslednji in hkrati zadnji predviden rok za prijavo na razpis je do 8. 5. 2020 do 12. ure. Razpis ter celotna razpisna dokumentacija bo vsaj mesec dni pred razpisnim rokom objavljena na strani: www.zsrs-planica.si/razpisi. Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na tel. št.: 051/339-497 ali 01/43 42 397, ali na elektronskem naslovu: mzm@sport.si.«
Na razpis se lahko prijavijo naslednje institucije: Javne srednje šole in srednješolski centri, ki izvajajo programe srednjega poklicnega in srednjega strokovnega izobraževanja, javni dijaški domovi, javni mladinski centri in drugi javni zavodi, javni visokošolski zavodi po Zakonu o visokem šolstvu, študentske športne organizacije, delujoče v okviru univerz in visokošolskih zavodov in nacionalna študentska športna zveza.

Preko tega projekta na Slovenski univerzitetni športni zvezi deluje Tadej Novak, ki je strokovni sodelavec že drugo leto zapored. »Projekt Mladi za mlade je zame pozitivna iz več vidikov, saj so se moje strokovne kompetence izboljšale na več načinov. Na vadbah sem se naučil načrtovanja in evalvacije športnih programov po meri mladih ljudi. Pri tem sem se naučil zbrane podatke iz evalvacije uporabiti pri načrtovanju novih vsebin in tako poskušal izboljšati in približati šport študentom. Obenem pa mi projekt tudi omogoča, da se udeležujem strokovnih usposabljanj na področju športa kar dodaja veliko dodano vrednost. Po mojem mnenju je največja prednost programa, da nudi mladim zaposlitev v stroki za katero smo se kot študenti izobraževali in s tem pridobimo prepotrebne izkušnje na področju pedagoškega dela v športu,« je razložil Tadej Novak.

Novinka v tem projektu je Živa Sabo, ki bo skrbela za vadbe študentov v Mariboru in okolici. »Gre za mojo prvo redno zaposlitev po končanem študiju. Pred tem sem izkušnje nabirala preko študentskih del, vendar najbližje mojemu poklicu, kineziologinji, je bilo delo v fitnes centru, kjer sem bila večino časa na recepciji. Ta projekt bo idealna priložnost, da pridobim več izkušenj s samim vodenjem vadb.«

Živa bo dejavna predvsem v skupinskih vadba in vadbah ekipnih športov z žogo. »V okviru projekta bom izvajala rekreacijske vadbe tako v dvorani kot na prostem. V dvorani bom izvajala športe z žogo kot so košarka, dvoranski nogomet, namizni tenis, badminton in odbojko, udeleženci programa pa se bodo lahko udeležili tudi aerobike. Na prostem bom izvajala tekaško vadbo, smučanje in planinske pohode, tako da bodo imeli udeleženci programa pester nabor športov, katerih se bodo lahko udeležili.«

Poleg Tadeja in Žive so tudi ostali udeleženci tega projekta precej zadovoljni. »Odzivi so pozitivni, ne le iz vidika strokovnih delavcev, ki so z zaposlitvijo na projektu pridobili osnovno socialno varnost, pač pa so s svojim delom, mladostjo in zagnanostjo popestrili športno dogajanje pri izvajalcih. Z opravljenimi vsakoletnimi anonimnimi anketami pa opažamo, da so nad njihovim delom navdušeni tudi mladi, ki so deležni njihovih vadb, saj vsako leto poročajo o zadovoljstvu in se, v kolikor jim to status (dijaka oz. študenta) omogoča, na vadbe z veseljem vračajo,« je povedala Marjana Špilek, skrbnica pogodbe na Zavoda za šport RS Planica.

Projekt Mladi za mladi je delno sofinanciran s strani Republike Slovenije (20%) in Evropske unije - Evropski socialni sklad (ESS)( 80%).

Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Olimpijski komite Slovenije – združenje športnih zvez , Nomago d.o.o. in športni dnevnik Ekipa SN. 

Galerija
Značke: šport, študenti

Članki iz rubrike