Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 31.07.2017 10:52:28

Slovenci iz Budimpešte zadovoljni, a tudi z grenkim priokusom

Arsen Perić
Slovenski plavalci se zadovoljni vračajo iz Budimpešte. Četverica se je prebila med najboljših 15, zelo blizu sta bila tudi preostala dva. Lanski izidi iz olimpijske sezone pa kažejo, da bi bili Slovenci lahko še precej višje, zaradi spleta okoliščin pa del ekipe ni bil v 100-odstotni formi.

"S prvenstvom smo lahko zadovoljni glede norm in dosežkov, saj so bili plavalci tam, kjer smo pričakovali, seveda pa je kdo tudi malenkost zaostal, saj so na vsaki tekmi plusi in minusi, ampak prav vsi so naredili, po kar so prišli," je ocenil slovenski selektor Gorazd Podržavnik.

Ta se je soočil s precej okrnjeno vrsto, saj Janja Šegel in Anže Tavčar nista bila v vrhunski formi in sta se tekmovanju odpovedala, Robert Žbogar je pred tedni zaključil športno pot, enako se pričakuje od Damirja Dugonjića. V vseh štirih primerih gre za plavalce z normo za SP. Ob tem so letos iz ZDA prišli slabše pripravljeni Nastja Govejšek, ki se je še privajala na razmere čez lužo, Tjaša Oder in Peter John Stevens. Gaja Natlačen in Martin Bau sta v domačih vodah pokazala napredek, Anja Klinar je vnovič potrdila, da je ta čas najboljša slovenska plavalka.

"Konkurenca je taka, da s slabim delom ne gre. Američani so prišli slabo pripravljeni in slovenski trenerji so z njimi delali čudeže, a vsega se v tem kratkem času ne da nadoknaditi," pravi Podržavnik in dodaja, da bi bili ob ponovitvi lanskih dosežkov Klinarjeva, Odrova, Stevens, Tavčar in Dugonjić finalisti, nekateri celo večkrat, a priložnost je zamujena.


"Smo, kjer smo. To je naša realnost. Žalosti me le pogled na semafor in spomin na lanske rezultate. Če bi bili kompletni, bi lahko imeli pet finalov, a žal nimamo vpliva na posameznike. Zastavili smo dolgoročni cilj Tokio 2020 in reprezentanci iz Budimpešte priključujemo mlade. Ekipo sem pripeljal sem, da vidijo, da niso daleč od vrha in da je treba delati naprej. Ob tem imamo fenomenalno vzdušje, kakršnega na članski tekmi verjetno še ni bilo."

Podržavnik izpostavlja, da ga obdobja do Tokia ni strah, saj so nadarjeni mladi željni dela in trenerji obvladajo svoj posel. Nadgradnjo za napredek pa zagotavlja tudi panožni tim na Plavalni zvezi Slovenije. "Analize kažejo velike rezerve pri plavalcih. Najtežje bo popravljati napake tistih, ki plavajo dolgo in imajo dobre dosežke, nekaj lažje bo z mladimi." Prepričan je, da imamo izredno nadarjeno mlado generacijo, ki v naslednjih letih lahko prevzame vajeti v ekipi. Ob tem vsaj za svoja varovanca Tjašo Oder in Martina Baua lahko potrdi, da imata velike ambicije prav v obdobju do naslednjih iger. Bau se je za to iz Maribora preselil na Koroško, Odrova je celo predčasno sklenila študij v ZDA.

Zaenkrat ostaja nerešeno le vprašanje, kako sodelovati s študenti v Ameriki, kjer posamezniki delajo zelo dobro, splošna slika pa kaže nazadovanje slovenskih plavalcev, ki so se odločili za pot čez lužo. "Vpliva na to nimamo. Tam delajo z njimi trenerji, kot pač delajo. Prav tako ne moremo nikogar zadržati, saj večini PZS lahko ponudi skromno plačo na katerem od ministrstev in dobro delo v klubih, na drugi strani pa se ponuja izobrazba, poklic," še ocenjuje koroški trener. "Ko je čas za to, se mora vsak odločiti sam," še meni novi selektor, ki dodaja da v vrhunskem športu polovičarstva ni.

Naslednji velik izziv reprezentanc čaka decembra na Danskem, ko bo na sporedu evropsko prvenstvo v 25-metrskih bazenih. Podržavnik obljublja, da bo v ekipo že vključil nekatere mlade, če bodo jeseni seveda pokazali željo in korak naprej.

Značke: plavanje, sp

Članki iz rubrike