Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 22.07.2017 09:45:50

Američani s pomlajeno vrsto, domači navijači za Hosszujevo

Na svetovnem prvenstvu v plavanju in vodnih športih v Budimpešti se v nedeljo s tekmovanjem plavalcev v bazenu začenja osrednji del SP. Poolimpijsko leto je namenjeno tudi pomlajevanju reprezentanc, kar je posebej izrazito v vrsti ZDA, vseeno pa se obetajo številni napeti boji.

V Kazanu pred dvema letoma so presenetili Kitajci in zanimivo bo videti, kako uspešni bodo letos, ko pomlajeno ameriško vrsto vodi Katie Ledecky. Dvoboji seveda ne bodo omejeni na ti dve ekipi, saj se že v nedeljo obeta napet boj na 400 m prosto, kjer bo imel Kitajec Sun Yang priložnost za revanšo proti mlademu Avstralcu Macku Hortonu, ki je svetovnega prvaka premagal lani v finalu olimpijskih iger v Rio de Janeiru.

Dvoboj med Avstralcem in Kitajcem nekateri mediji že označujejo kot vojno v vodi, saj je bilo lani s strani 21-letnega Avstralca slišati precej očitkov na račun štiri leta starejšega Kitajca in zlorabo prepovedanih poživil, saj je Sun Yang odslužil le trimesečni suspenz. Motivacije tudi zaradi tega pri obeh šampionih ne bo manjkalo, saj Kitajec še vedno trdi, da je vedno delal pošteno, prepovedane snovi pa je zaužil z zdravilom za srce.

A tekma na 400 m prosto bo le prva v nizu, saj sta oba tekmovalca prijavljena tudi na 200, 800 in 1500 m prosto.

Američani že sestavljajo ekipo za olimpijske igre v Tokiu 2020. V izbrani vrsti tokrat manjkajo zvezdniki Michael Phelps, Missy Franklin in Ryan Lochte, zato bo nekakšen vodja ekipe izkušeni Nathan Adrian. Prvo ime ekipe je petkratna olimpijska prvakinja Katie Ledecky. Ta bo na 200, 400, 800 in 1500 m prosto napadala kar štiri posamične zlate medalje, v štafeti ZDA pa bo nastopila na 4 x 100 in 4 x 200 m prosto. V njene zmage pravzaprav ne dvomi nihče, vprašanje je le, kakšne izide bo dosegala. Sama je zelo optimistična: "Delala sem na tem, da sem v vodi še bolj učinkovita in mislim, da sem še močnejša." Ob njej je vse bolj vidno ime svetovnega plavanja tudi Lilly King, olimpijska prvakinja na 100 m prsno, na tej razdalji pa je nepremagana vse od iger Commonwealtha leta 2014.

Podobno uspešen je Anglež Adam Peaty na 50 in 100 m prsno, ki dokazuje svojo prevlado in nič ne kaže, da ga lahko kdo užene, saj svetovni rekorder napoveduje, da je v Budimpešti lahko še hitrejši. Njegov glavni tekmec ostaja Južnoafričan Cameron van der Burgh.



Ob odsotnosti Phelpsa se lepa priložnost za naslove ponuja še enemu Južnoafričanu Chadu Le Closu, ki bo prvi favorit na 100 in 200 m delfin, zelo nevaren pa je tudi na 200 m prosto. Sezona je zanj poseben izziv tudi po lanskem Riu, kjer je branilec naslova na 200 m delfin osvojil le četrto mesto. Na 100 m delfin pa gre pričakovati tudi izjemno vzdušje v dvorani, saj bo eden najmočnejših izzivalcev Madžar Laszlo Cseh.

Prva zvezdnica v bazenu bo nedvomno Katinka Hosszu, svetovna in olimpijska prvakinja na 200 in 400 m mešano ter 100 m hrbtno, skupaj pa bo na startu kar šestkrat. Še na 200 m hrbtno ter na 100 in 200 m delfin.

"Vedno je nekaj posebnega, če nastopiš pred množico domačih navijačev in sama to smatram tudi kot majhno prednost," je za madžarske medije povedala 28-letna Hosszujeva. Ta je izredno dejavna in s svojim bojem za pravice plavalcev je najprej poskrbela za menjavo na čelu madžarske zveze, zdaj pa se bori za pravice plavalcev na Mednarodni plavalni zvezi. Tega se je lotila kar z ustanovitvijo sindikata plavalcev, eden prvih problemov pa je svetovni pokal. "Usedite se in se z nami pogovarjajte kot z enakovrednimi partnerji," Fini sporoča Hosszujeva.

Staro slavo iščejo tudi Avstralci, ki so bili vidni že lani v Riu, kjer so osvojili tri zlate, štiri srebrne in tri bronaste kolajne. Ob že omenjenem Hortonu bo sestava ekipe s Cate in Bronte Campbell, Cameronom McEvoyem in Emily Seebohm zvezdniška. Novo veliko ime avstralskega plavanja pa naj bi v naslednjih letih postala tudi 16-letna Ariarne Titmus.

Svoje adute imajo tudi v ostalih reprezentancah. Nemci prsača Marca Kocha, Japonci Kosukeja Hagina in Daiyo Setoja, specialista za mešani slog, izredne uspehe pa dosega tudi mlada Rikako Ikee ...

Značke: plavanje, sp

Članki iz rubrike