reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 20.07.2017 19:08:15

Francoskim daljinskim plavalcem premiera v štafeti

Štafeta Francije je v Blatnem jezeru pred obalo Balatonfüreda osvojila zlato kolajno na 4 x 1,25 km, novi disciplini na plavalnih svetovnih prvenstvih, ki je zamenjala mešano ekipno tekmo. Srebro so osvojili Američani in bron Italijani.

Mednarodna plavalna zveza se trudi za uveljavitev daljinskega plavanja, ki je z 10-kilometrsko razdaljo tudi sestavni del olimpijskega programa. Medtem ko so plavalci še v Kazanu nastopali na mešani ekipni tekmi, v ekipi je morala nastopiti vsaj ena ženska, so se na Blatnem jezeru prvič predstavile štafete na 4 x 1,25 km.

Zamisel je enostavna. Štafeta naj bi bila bolj zanimiva za gledalce, pri tem pa je vsaka ekipa sestavljena iz dveh plavalk in dveh plavalcev. V kakšnem vrstnem redu nastopajo, določijo selektorji ekip sami.


Še v Kazanu so nastopale ekipe, kot dosežen čas pa se je štel tisti, ki ga je dosegel zadnji tekmovalec iz vsake ekipe. Za razliko od štafete pa so ekipe nastopile s časovnim zamikom, da so se izognile gneči na progi. V štafeti je start skupinski, po krogu, dolgem 1,25 km, pa so na vrsti menjave.

Pri Fini ocenjujejo, da je ta način bolj atraktiven, saj so pred tem gledalci spremljali dolgo tekmo, zdaj pa imajo pred seboj vse tekmovalce naenkrat, petkilometrska tekma pa je tudi časovno sprejemljiva za televizijski prenos.

Slovenija svoje štafete na Madžarskem nima. Tam je nastopila le Špela Perše, ki je na 10 km zasedla 24. mesto, na pol krajši razdalji pa je bila 18. Na tekmi na 25 km, ki tekmovalce in tekmovalke še čaka, ne bo nastopila.

Značke: plavanje, sp

Članki iz rubrike