andrej-plenković Svet24.si

Plenković zarezal v torto, se bo mastil skupaj z ...

MZ Podzemna zbiralnica 2 Svet24.si

Lične in za oko prijetne, a včasih tudi precej ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

»Turbo anus« Janeza Janše? Takšne argumente ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

STA
STA
0 15.07.2017 15:54:34

Tina Mrak in Veronika Macarol osvojili bronasto medaljo na SP v razredu 470

Reuters
Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta na svetovnem prvenstvu olimpijskega razreda 470, ki se je končalo v Solunu, osvojili bronasto medaljo. Pred zadnjo regato, v kateri sta bili osmi, sta bili na tretjem mestu in članicama Pirata iz Portoroža je tudi v finalnem plovu najboljše deseterice uspelo zadržati to uvrstitev.

To je bilo prvo odličje na SP za omenjeno slovensko posadko, pred tem pa sta bili že evropski prvakinji in bronasti na prvenstvu stare celine. Lani sta na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru osvojili šesto mesto.

Veronika Macarol in Tina Mrak sta aprila lani na evropskem prvenstvu na španski Mallorci osvojili bronasto kolajno, zlato pa sta si prijadrali julija predlani v Aarhusu na Danskem. Predlani sta bili na SP v Haifi v Izraelu razočarani po 13. mestu, še bolj pa lani, ko sta na SP v San Isidru v Argentini osvojili le 32. mesto.

Naslov svetovnih prvakinj sta v Grčiji osvojili Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Irmina Mrozek Gliszczynska (42 točk), ki sta z 28 točkami prepričljivo vodili pred finalno regato, srebro pa sta si prijadrali Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre (48). Millsova je s Saskio Clark lani osvojila zlato olimpijsko medaljo, leta 2012 pa srebrno. Slovenki sta na koncu osvojili 66 točk.

Po enajstih regatah in po predzadnjem dnevu prvenstva v Grčiji sta imeli Slovenki 50 točk, Britanki sta imeli šest točk prednosti pred Slovenkama. Četrti sta bili letošnji evropski prvakinji in vodilni na svetovni lestvici v 470, Nizozemki Afrodite Zegers in Anneloes Vna Venn, ki sta imeli pet točk zaostanka za Mrakovo in Macarolovo. Zaključna regata najboljše deseterice pa prinaša dvojne točke in tudi če bi Slovenki za Nizozemkama zaostali za dve mesti, bi vseeno osvojili bron, dosegljivo pa jima je bilo tudi srebro.



Mrakova in Macarolova sta bili po dolgem čakanju na ugoden veter, preden so floto spustili na regatno polhe, na prvem obratu četrti, tik za Nizozemkama. Na drugem pa sta padli na osmo mesto, vendar sta bili Nizozemki za njima deveti. Slednji sta na tretjem obratu izgubili še eno mesto, Slovenki pa sta zadržali osmo pozicijo, tak pa je bil vrstni red tudi na cilju. In Slovenki sta z devetimi točkami prednosti pred tekmicama za bron se veselili bronastega odličja, ki je po vseh težavah v tej sezoni še posebej sladko.

Maja v Monaku sna evropskem prvenstvu nista mogli nastopiti in braniti bronaste medalje. Ostali sta doma, saj Macarolova še ni pozdravila poškodbe noge. Macarolovo je na treningu pred regato svetovnega pokala v francoskem Hyeresu sredi aprila močno zabolelo v stegenski mišici. Pred tem sta na prvi letošnji regati za evropski pokal v španski Palma de Mallorci končali na sedmem mestu, kar je bil tudi njun edini nastop pred SP.

Na lanskih olimpijskih igrah v Riu sta 18. avgusta končali z zmago v regati za medalje, kar jima je na koncu prineslo končno šesto mesto. Pred tem sta prišli v cilj desete regate in sprva zadržali tretje mesto, vendar sta nekaj ur kasneje padli na sedmo. Razlog je bila pritožba japonske posadke. Kljub temu jima je vse skupaj dalo še dodatno motivacijo za napad na medalje na OI leta 2020 v Tokiu, kamor načrtujeta odhod že letos jeseni kot prvo stopnico pri gradnji naslednjega olimpijskega nastopa.

Poleg trenerja in nekdanjega izvrstnega jadralca Tomaža Čopija so v ekipi Mrkove in Macarolove tudi Peter Kunc, ki je začel nekaj mesecev pred OI skrbeti za psihološko pripravo, Andrej Kocjan bo skrbel za fizično pripravo Mrakove, za moč Macarolove skrbi veslaški trener Iztok Butinar, za fizioterapijo pa Mira Ivančič.

Značke: jadranje, sp

Članki iz rubrike