mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

klemen-jaklic_us Necenzurirano

Ustavni sodnik gradi milijonsko vilo, živi pa v ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 24.06.2017 18:08:22

Bau na Reki podrl slovenski rekord na 400 m prosto

Plavalec ravenskega Fužinarja Martin Bau je na odprtem prvenstvu Slovenije in Hrvaške na Reki dosegel nov slovenski rekord na 400 m prosto. S 3:50,28 je za 44 stotink sekunde izboljšal 10 let star rekord Radovljičana Luke Turka s svetovnega prvenstva v Melbournu.

Bau, ki se je jeseni zaradi plavanja iz Maribora preselil na Ravne, se je še enkrat močno približal normi za SP v Budimpešti, za katero je tokrat zaostal za 77 stotink sekunde.

"Po petkovem osebnem rekordu na 800 m prosto sem vedel, da sem lahko zelo hiter. Mislim, da sem naredil ogromen napredek predvsem na obratih, kjer zdaj naredim podvodni del, kot je treba. To je moj prvi državni rekord v 50-metrskem bazenu in seveda sem zadovoljen," je ocenil Bau, ki bo na Reki še lovil normo za SP.

V nedeljo ima še priložnost na 1500 m prosto. "Najprej se moram pogovoriti s trenerjem. Lahko, da bom na jutrišnji tekmi še enkrat poskusil doseči normo na 400 ali na 800 m prosto. Po drugi strani me seveda zanima, kaj lahko pokažem na 1500 m prosto. Veliko je odvisno od tega, kako se bova odločila s trenerjem," je še povedal 26-letni Bau, ki je poskrbel za prvi letošnji članski državni rekord v olimpijskem bazenu.

Kot kaže, se mu bo želja izpolnila, saj je selektor Gorazd Podržavnik že potrdil, da si je Bau z dvema izjemnima izidoma že zagotovil pot na Madžarsko in v nedeljo bo lahko v miru nastopil tudi na najdaljši razdalji. "Izidi so tako blizu normi, da bi mu naredili krivico, če ga ne bi poslali. Mislim, da ne bo problema, če v tem primeru naredimo izjemo," je dejal Podržavnik.


Žensko tekmo na 400 m prosto je dobila Ravenčanka Gaja Natlačen, ki je za dobro sekundo prehitela klubsko kolegico Tjašo Oder, lani bronasto na EP v Londonu na 800 m prosto. Natlačnova si je odločilno prednost priborila že v prvi polovici, nato pa nadzorovala Odrovo. "Vedela sem, da sem hitrejša in to sem morala izkoristiti. Tjaša je nato napadala, jaz pa sem branila osvojeno," je dejala Natlačnova.

"Take tekme potrebujem," je bila dobro razpoložena tudi Odrova, ki se še ni odločila, ali namerava čez mesec dni nastopiti na SP v Budimpešti. "Vidi se, da mi manjka še nekaj treninga. S trenerjem se še nisva pogovorila, a mislim, da je bolje, da treniram naprej in grem nato avgusta na univerzijado in tam vzamem medaljo." A dokončno se bo odločila v nedeljo, saj je njen trener Podržavnik med tistimi, ki zagovarjajo pot na SP.

Svoj tretji in četrti naslov je osvojila Radovljičanka Anja Klinar, ki je deklasirala tekmice na 100 m delfin in 200 m mešano, kjer je z 2:14,87 dosegla zelo dober izid. "Tukaj sem zelo zadovoljna s svojimi izidi. Danes posebej s tekmo na 200 mešano, morda sem malo več pričakovala od delfina, a sem po petkovi tekmi na 1500 m prosto zelo utrujena. Na 200 mešano pa sem dosegla enega svojih boljših izidov v navadnih kopalkah," je dejala 28-letna Jeseničanka, ki si želi še dober izid v nedeljo na 200 m delfin, celo tekmo pa opisuje predvsem kot dober trening. Moška naslova sta osvojila Ribničan Robert Lovšin v delfinu in Tian Mikac Knapić iz Triglava v mešanem slogu.

Na 50 m prosto je Olimpijina Neža Kocijan tesno ugnala Celjanko Anemari Košak, slovenski prvak pa je postal plavalec Ljubljane Anže Tavčar, ki je daleč od lanske olimpijske forme. Na 200 m prsno sta zmagala Radovljičanka Tjaša Pintar in Ravenčan Matija Može, ki je v zadnjih metrih ugnal slovenskega rekorderja Aljaža Kerča iz Olimpije. Na 50 m hrbtno sta slovenska prvaka postala Celjanka Košakova in Olimpijin Domen Demšar. V mešani štafeti sta oba slovenska naslova pripadla Triglavu.

Med najboljšimi Slovenci je danes na bazenu manjkala Velenjčanka Nastja Govejšek, ki je želela nastopiti kljub temu, da je na antibiotikih, a so ji trenerji nastop odsvetovali.

Značke: plavanje, sta

Članki iz rubrike